Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο νέος νόμος για την επιστράτευση οδηγεί την ουκρανική οικονομία σε παρακμή - Απέναντι στην κυβέρνηση οι επιχειρήσεις

Ο νέος νόμος για την επιστράτευση οδηγεί την ουκρανική οικονομία σε παρακμή - Απέναντι στην κυβέρνηση οι επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις ζητούν από το κοινοβούλιο να μην παραλύσει την οικονομία της χώρας με τη νέα νομοθεσία για την επιστράτευση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων
Οι ουκρανικές επιχειρηματικές ενώσεις ζητούν μεταρρυθμίσεις στον νέο νόμο για την επιστράτευση του πληθυσμού στη χώρα, φοβούμενοι ότι τα προσχέδια πολιτικών του θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν μια ήδη ταλαιπωρημένη εγχώρια οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι νέοι όροι στράτευσης έχουν γίνει κύριο θέμα του δημόσιου διαλόγου στην Ουκρανία, καθώς ο ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στον στρατό της χώρας.
Μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων αναθεωρήσεων, η νεότερη έκδοση του  νομοσχεδίου προτείνει την εγκατάλειψη της ιδέας για υποχρεωτική στράτευση όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών ηλικίας 18-24 ετών.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αυτό το ενημερωμένο σχέδιο του εν λόγω νομοθετήματος στο κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου, περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την απόσυρση της αρχικής, αμφιλεγόμενης εκδοχής του.
«Οι επιχειρήσεις ζητούν από το κοινοβούλιο να μην παραλύσει την οικονομία της χώρας με τη νέα νομοθεσία για την επιστράτευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων.
«Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ του στρατιωτικού μετώπου και της οικονομίας», τονίζεται σχετικά.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις φέρονται να ανησυχούν ότι, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος θα υπονόμευε τον εξαγωγικό τομέα της χώρας και θα οδηγούσε σε μαζικές ελλείψεις προσωπικού λόγω ορισμένων διατάξεων του νέου σχεδίου διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών κλήσεων.
Ως εκ τούτου, το Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προέτρεψε στην κατάργηση ορισμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις επιχειρήσεις που ήδη φυτοζωούν.

Πιέσεις των επιχειρηματιών σε Βουλή και Στρατό

Το Συμβούλιο αντιτάχθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιτρέπουν στον στρατό να κατάσχει ιδιωτικά οχήματα χωρίς ουσιαστική εποπτεία, καθώς και να αποστέλλονται ειδοποιήσεις κλήσης στους πολίτες μέσω διαδικτύου.
Επιπλέον, οι εταιρείες που προμηθεύουν τις ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να χάσουν όλο το προσωπικό τους λόγω των κλήσεων για στράτευση.
«Να μην εγκριθεί το σχέδιο νόμου αρ. 10449 στην τρέχουσα έκδοσή του χωρίς κατάλληλες τροπολογίες. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσθετου εργαλείου για την κράτηση των εργαζομένων.», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών.
Το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο θα υποβληθεί για δεύτερη και τρίτη ανάγνωση εντός του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά οι νομοθέτες εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες σχετικά με ορισμένες από τις διατάξεις του.
Ως εκ τούτου, ο David Arakhamia, επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Volodymyr Zelensky στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ότι μια εξειδικευμένη επιτροπή θα αναθεωρήσει πολλές ρυθμίσεις του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου για τους όρους στράτευσης πριν από τη δεύτερη ανάγνωσή του.
Σύμφωνα με την Arakhamia, η τελική έκδοση του νομοσχεδίου «θα εξισορροπήσει τα συμφέροντα της στρατιωτικής διοίκησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών».
Για να γίνουν νόμοι, τα νομοσχέδια στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο σε δύο αναγνώσεις και, τελικώς, να υπογραφούν από τον πρόεδρο του καθεστώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης