Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πρωτοβουλία για ενιαία παλαιστινιακή στάση - Διαπραγματεύσεις με Fatah, Hamas και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Ρωσία: Πρωτοβουλία για ενιαία παλαιστινιακή στάση - Διαπραγματεύσεις με Fatah, Hamas και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ
Η Ρωσία αποκάλυψε Παρασκευή ότι κάλεσε τη Hamas, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, τη Fatah, καθώς και τις ηγεσίες των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων για συνομιλίες
Με στόχο τη συζήτηση της διαπαλαιστινιακής συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Mikhail Bogdanov είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ηγεσία τόσο των κινημάτων Fatah όσο και της Hamas νωρίτερα την Τρίτη (20/2).
«Με πρωτοβουλία της παλαιστινιακής πλευράς, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Ειδικού Προεδρικού Αντιπροσώπου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και του Υφυπουργού Εξωτερικών, Mikhail Bogdanov, του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Κεντρική Επιτροπή της Fatah, Azzam al-Ahmed και του αναπληρωτή προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Hamas Mousa Abu Marzouk», γνωστοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κύριο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την κατεχόμενη Παλαιστίνη, με έμφαση στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε η ανώτατη διπλωματική υπηρεσία της Μόσχας.
«Υπήρξε επίσης ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της διαπαλαιστινιακής συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου στη Μόσχα στον χώρο του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την ακλόνητη θέση αρχών της για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής ενότητας στην πολιτική πλατφόρμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», πρόσθεσε το υπουργείο.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου η Ρωσία αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι κάλεσε τη Hamas, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, τη Fatah, καθώς και τις ηγεσίες των υπόλοιπων παλαιστινιακών οργανώσεων για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου.
Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει αποπειραθεί να διατηρήσει θετικές σχέσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους παράγοντες, ωστόσο οι Ρωσο-ισραηλινές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου του εβραϊκού κράτους στη Γάζα και της απόρριψη της ιδέας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Bogdanov, ανακοίνωσε δια-παλαιστινιακές συνομιλίες που ξεκινούν στις 29 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, ιδιαίτερα με τα κινήματα Ισλαμικής Τζιχάντ και Hamas, τα οποία θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από το «Ισραήλ» και τη Δύση.
Ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες θα παραταθούν μέχρι την πρώτη ή τη δεύτερη Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης