Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall με βαρίδι την Nvidia – Στο -0,6% ο S&P 500, o Nasdaq -0,92%

Πτώση στη Wall με βαρίδι την Nvidia – Στο -0,6% ο S&P 500, o Nasdaq -0,92%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στους επενδυτές η αναζωπύρωση –έστω και ελαφρά– των πληθωριστικών πιέσεων και της πτώσης της δεικτοβαρούς Nvidia.
«Ο ισχυρότερος του αναμενομένου δείκτης τιμών παραγωγού υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν πολλοί» είπε ο Clark Bellin, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην Bellwether Wealth.
«Σε αυτό το περιβάλλον, είναι πιθανό η Fed να μην προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2025».
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,17% στις 38.563 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,6% στις 4.975 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,92% στις 15.630 μον.
1_575.JPG
Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Walmart με άλμα 3,23% και ακολούθησαν η Coca-Cola με άνοδο 2,21% και η Honeywell International με κέρδη 0,9%.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες βρέθηκαν η Caterpillar (-2,54%), η IBM (-2,24%), Νvidia (-4,35%) και η Salesforce (-1,15%).

Στα επιχειρηματικά, στην εξαγορά της Discover Financial Services προχωρά η Capital One, σε ένα deal μαμούθ, το οποίο πρόκειται να ξεπεράσει τα 35 δισ. δολ. και αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο της χρονιάς.
Παράλληλα η Walmart πρότεινε την εξαγορά της Vizio για 11,5 δολάρια τη μετοχή, με premium περίπου 47% από την τιμή του τελευταίου κλεισίματος την Παρασκευή στα 7,82 δολ.

Στα μάκρο, πτωτικά κινήθηκε ο πρόδρομος δείκτης (LEI) του Conference Board στις ΗΠΑ, αντίθετα με τις προσδοκίες των αναλυτών…
Ειδικότερα, υποχώρησε κατά -0,4% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση -0,1%, ενώ επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και η έκθεση του Δεκεμβρίου από 0,1% σε 0,2%.
Σημαντικότερο θετικό αντίκτυπο είχαν οι τιμές των μετοχών, στο +0,1.
Αντίθετα, σημαντικότερο αρνητικό αντίκτυπο είχε η μέση εβδομαδιαία εργασία, στο -0,18.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα με το ΑΕΠ, που αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω, το LEI δεν δίνει σήμα… ανάκαμψης υποχωρώντας για 22ο στη σειρά μήνα – γεγονός το οποίο ισοφαρίζει το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από την εποχή της «Lehman».
(22 συνεχείς μήνες πτώσης από τον Ιούνιο 2007 έως τον Απρίλιο του 2008.)
«Το LEI στις ΗΠΑ μειώθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, καθώς οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στη μεταποίηση συνέχισαν να μειώνονται και τα spread παρέμειναν αρνητικά», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, Senior Manager, Business Cycle Indicators, στο The Conference Board.
«Ενώ οι φθίνοντες πρόδρομοι δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν αντίθετους ανέμους σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, έξι από τα δέκα στοιχεία συνέβαλαν θετικά το τελευταίο εξάμηνο (που έληξε τον Ιανουάριο του 2024).
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δεν σηματοδοτεί επί του παρόντος ύφεση.
Παρότι όμως δεν προβλέπουμε πλέον ύφεση το 2024, αναμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο» συμπλήρωσε.
Σε ετήσια βάση το LEI καταγράφει μείωση 7,0% - κοντά στη μεγαλύτερη πτώση του σε ετήσια βάση από το 2008 (Lehman), εξαιρουμένης της περιόδου της Covid...
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του LEI παραμένει βαθιά αρνητικός και αποσυνδεδεμένος από το πραγματικό ΑΕΠ...
Τέλος, η μαζική χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι επίκειται στροφή στο LEI.
Και ως εκ τούτου, η αποστολή «ήπιας προσγείωσης» ολοκληρώθηκε... άρα δεν χρειάζονται μειώσεις επιτοκίων.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Κίνας, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,14% στις 17.068 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,12% στις 7.720 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.7945 με άνοδο 0,34% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB αυξήθηκε 0,08% στις 31.701 μονάδες.
2_411.JPG
Η Barclays βρέθηκε στο επίκεντρο, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 6%, αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημιές τετάρτου τριμήνου ύψους 111 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε εκτεταμένη στρατηγική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές κόστους, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών της τμημάτων.
Η Barclays ανακοίνωσε πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. στερλινών, ενώ υποσχέθηκε να επιστρέψει 10 δισ. στερλίνες στους μετόχους μεταξύ 2024 και 2026 μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Στα μάκρο, με ρυθμό 4,5% -σε ετήσια βάση- αυξήθηκαν οι μισθοί στην Ευρωζώνη μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2%.
Ο ρυθμός αύξησης ήταν χαμηλότερος από το επίπεδο ρεκόρ του 4,7%.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2024, που δημοσιεύονται τον Μάιo, για να αποφασίσουν αν εν τέλει η Τράπεζα θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στο έτος.
Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μειωνόταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023, όσον αφορά τις αποδοχές ανά εργαζόμενο.
Για το 2023 συνολικά οι μισθοί σημείωσαν αύξηση 4,5%, έναντι 2,9% το 2022 και 1,4% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης