Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 4 παραδοχές... σκουπίδια των Αμερικάνων που εξηγούν τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι 4 παραδοχές... σκουπίδια των Αμερικάνων που εξηγούν τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία
Είναι κοινά αποδεκτό πως η Ρωσία δεν κατέρρευσε, δεν ξέμεινε από όπλα, πως το ρούβλι δεν… γκρεμίστηκε και πως ο Putin παραμένει στην θέση του.
Τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει προς το τέλος του και το ΝΑΤΟ εξαντλείται από δυναμική, χρήματα, όπλα, τανκ και οβίδες πυροβολικού, έχοντας κλονισμένες οικονομίες και ασταθείς κυβερνήσεις με εξαγριωμένους αγρότες και διάφορα νέα πολεμικά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους, καλό θα ήταν να θυμηθεί κανείς πως άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του πολέμου.
Μια σειρά από λάθος εκτιμήσεις εξηγούν πως η Ουάσινγκτον, και το υπό τον έλεγχο της ΝΑΤΟ, ενεπλάκησαν σε αυτό το χάος και γιατί τελικά το ΝΑΤΟ ηττήθηκε, και γιατί η Ρωσία νίκησε.

Τα λάθη

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως η Ρωσία δεν κατέρρευσε, δεν ξέμεινε από όπλα, πως το ρούβλι δεν… γκρεμίστηκε και πως ο Putin παραμένει στην θέση του.
Η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναπτύχθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7 το 2023 και ο στρατός της, όπως λέει ο στρατηγός Cavoli, είναι ισχυρότερος.
Επιπλέον, όσοι ήταν σίγουροι ότι «ο Putin τελείωσε», τώρα τρέμουν για τις εκτιμήσεις τους.
Και ενδεχομένως, το ΝΑΤΟ να έχει ήδη … αυτοκαταστραφεί.
Αλλά φαίνεται πως η Δύση μάλλον δεν έχει μάθει τίποτα από αυτά τα λάθη, από αυτές τις αποτυχημένες εκτιμήσεις.

Υποθέσεις… για τα σκουπίδια

Οι αποτυχημένες εκτιμήσεις των Αμερικάνων ήταν πράγματι μνημειώδεις.
Συγκεκριμένα:
- Υπέθεσαν πως η ρωσική οικονομία είναι αδύναμη: Πίστευαν δηλαδή ότι η ρωσική οικονομία ήταν αδύναμη, ότι θα κατέρρεε εύκολα και ότι το καθεστώς του Putin απλά μοιραζόταν τα λάφυρα με ισχυρούς Ρώσους. Πίστευαν ότι οι κυρώσεις θα ακρωτηριάσουν την οικονομία της Ρωσίας, ότι θα «έκοβαν» τα έσοδα των ισχυρών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Putin. Πίστευαν ενδεχομένως ότι μπορεί να διαλυόταν ακόμα και η Ρωσία.
- Υπέθεσαν πως οι Ρώσοι είναι ανίκανοι στο πεδίο της μάχης: Πίστευαν δηλαδή ότι οι Ρώσοι δεν είχαν πολεμικές ικανότητες και ότι κατάφεραν να νικήσουν τον Χίτλερ διότι αυτός έλαβε ανόητες αποφάσεις, διότι έκανε κρύο και επειδή είχαν ατέλειωτο ανθρώπινο δυναμικό.
- Υπέθεσαν πως το ΝΑΤΟ είναι ανώτερο: Πίστευαν ότι η εκπαίδευση, τα όπλα και ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ είναι υπέροχα, ανώτερα και τόσο ισχυρά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο ίδιο πλαίσιο πίστευαν ότι τα ρωσικά όπλα είναι … σκουπίδια, ότι οι Ρώσοι σύντομα θα ξεμείνουν και ότι τα ανώτερα ΝΑΤΟικά στρατεύματα με τα ανώτερα όπλα τους θα έκαναν τους ανεκπαίδευτους Ρώσους να τρέχουν να σωθούν από τον φόβο τους.
- Εκτίμησαν λάθος την Ιστορία: Πίστεψαν δηλαδή τη μεταπολεμική παραχάραξη της Ιστορίας σχετικά με τα «αιχμάλωτα έθνη», με την «υποταγή ελεύθερων ανθρώπων στους κομουνιστές», με το ότι όλοι οι Ναζί ήταν Γερμανοί… Οι συνεργάτες των Ναζί έγιναν γενναίοι μαχητές της ελευθερίας που ονειρεύονταν τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Για αυτό και όταν ο Putin μίλησε για Ναζί στην Ουκρανία, πίστεψαν ότι απλά… το επινόησε.

Η ύβρις... της ανωτερότητας

Αυτές οι αποτυχημένες εκτιμήσεις μάλλον θα πρέπει να αποδοθούν στην ύβρις, στην αίσθηση ανωτερότητας που κατακλύζει τους Δυτικούς.
Πίσω στον 18ο αιώνα υπήρχε η Βρετανική Αυτοκρατορία, την οποία στη συνέχεια διαδέχθηκε η Αμερικανική Αυτοκρατορία.
Και οι αυτοκρατορίες από τη φύση τους δικαιολογούν τις καταχρήσεις της εξουσίας τους μέσω της ανάληψης της ανωτερότητας – και κυρίως της κατωτερότητας εκείνων που θα λυγίσουν στη θέλησή τους.
Έτσι, η Αμερικανική Αυτοκρατορία πιστεύει ότι είναι ο μόνος πραγματικός «πολιτισμός».
Οι ΗΠΑ άρχισαν, «εκπολιτίζοντας» τη βορειοαμερικανική ήπειρο – ακολουθώντας τις προσπάθειες των Βρετανών.
Οι Ινδιάνοι επλήγησαν σκληρά από την ευλογιά και οι Αμερικανοί… παρείχαν στους επιζώντες τα οφέλη της αναγκαστικής μετεγκατάστασης, της ζωής σε κράτηση, της φτώχειας, του αλκοολισμού, του διαβήτη, του πρόωρου θανάτου και όλων των άλλων χαρακτηριστικών του «πολιτισμού».
Οι ΗΠΑ κατήργησαν τη δουλεία και την αντικατέστησαν με τη μισθωτή δουλεία.
Δεδομένου ότι όλες οι αυτοκρατορίες είναι ληστρικές και επεκτείνονται μέσω της εκμετάλλευσης, της κλοπής και του πολέμου – πάντα προς όφελος λίγων και ποτέ για την ευημερία των πολλών – δεν έχουν ηθικά θεμέλια και είναι εγγενώς ναρκισσιστικές.

Η αλήθεια ως στρατηγική

Οι Ρώσοι, ωστόσο, δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία, απλώς για να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους και τη χώρα τους.
Για αυτούς, τα γεγονότα έχουν σημασία, οι αξίες έχουν σημασία - η αλήθεια είναι η καλύτερη στρατηγική.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Putin στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Tucker Carlson αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο για να εξηγήσει την πραγματική Ιστορία, αν και το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Δημιούργησε ένα πλαίσιο, ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο φαίνεται η αλήθεια.
Παρά τα όσα λέγονται στον Δυτικό Τύπο για μια συνέντευξη «δημοσίων σχέσεων» δεν ήταν κάτι τέτοιο.
Για μια σειρά από λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ότι η αλήθεια λειτουργεί καλύτερα, ο Putin δεν έκανε ούτε δημόσιες σχέσεις ούτε προπαγάνδα.
O Putin έχει μάθει από την Ιστορία.

Ο πραγματικός πόλεμος

Ο πόλεμος δεν αφορά την Ουκρανία.
Ο πραγματικός πόλεμος είναι κάπου αλλού, είναι ένα νέο είδος παγκόσμιου πολέμου, ένας πολιτισμικός πόλεμος, στον οποίο τα βασικά όπλα είναι οικονομικά και βιομηχανικά.
Επίσης είναι ένας πόλεμος μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος, τον οποίο πόλεμο οι ΗΠΑ τον χάσουν επειδή όχι μόνο δεν έχει την οικονομική και βιομηχανική βάση αλλά και γιατί δεν έχει την ηθική.
Διαθέτει μόνο μια διαστρεβλωμένη μεγαλοπρέπεια.
Αλλά απλά δεν ξέρει τι κάνει.

Τo concept του Dunning Kruger

Η έννοια του Dunning Kruger (το φαινόμενο που έχει να κάνει με άτομα που αν και έχουν περιορισμένη ικανότητα σε έναν συγκεκριμένο τομέα, υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους, πρόκειται δηλαδή για υπερβολική αυτοπεποίθηση ατόμων με χαμηλή νοημοσύνη) είναι πολύ γνωστή και δημοφιλής στις ΗΠΑ, ειδικά σε επιχειρηματικούς κύκλους όπου είναι τόσο παρεξηγημένη όσο οπουδήποτε αλλού.
Ο Trump συχνά αποδοκιμάζεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του «Dunning Kruger», αν και μάλλον ο Biden… τον ξεπερνά.
Τα προσωνύμια Creepy Joe, Sleepy Joe, Genocide Joe είναι μια τέλεια μεταφορά για τις ΗΠΑ και την αυτοκρατορία τους…
Ο Joe είναι αδέξιος, σπάει πράγματα, κάνει ανοησίες.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις ΗΠΑ που κατέστρεψε την Ευρώπη ενώ βοήθησε τον Putin να ξαναχτίσει τη Ρωσία ως μια παγκόσμια δύναμη και μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η Αυτοκρατορία του Ψέματος είναι σε διαδικασία αυτοκαταστροφής.
Τι θα κάνουν όμως μόλις πεθάνει η Αυτοκρατορία;

Η αυταπάτη

Το καλύτερο γι 'αυτούς θα είναι να… ενωθούν με τη Ρωσία και την Κίνα που δεν παραπλανούνται από την αυταπάτη του Dunning Kruger.
Μπορεί να δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις ανωτερότητας τους, που αποτελεί την κοσμοθεωρία τους.
Στον ασιατικό πολιτισμό - στον οποίο ανήκει βασικά η Ρωσία - οι ταυτότητες των ανθρώπων δημιουργούνται μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και η ατομικότητά τους τους, τους συνδέει με το σύνολο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών.
Στη δυτική κουλτούρα, η «ατομικότητα» σας χωρίζει από όλους τους άλλους, είναι δηλαδή θεμελιωδώς αλλοτριωτική.
Στην Ιαπωνία όταν οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται, ορίζουν τον εαυτό τους με βάση τα πράγματα που μοιράζονται με τους άλλους και όχι με τα πράγματα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν όπως θα έκανε ένας Αμερικάνος.
Το φαινόμενο Dunning Kruger δεν έχει να κάνει μόνο με ανόητους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι έξυπνοι, ούτε είναι μια εγγενής ανθρώπινη αδυναμία, είναι κυρίως μια πολιτισμική παθολογία ιδιάζουσα στη Δύση, που οδηγεί τους πάντες να προσποιούνται ότι είναι καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης