Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Avdiivka… τελειώνει τον Zelensky - Ο θυμός στο στρατό μεγαλώνει, θα επιλέξει νέο ηγέτη

Η Avdiivka… τελειώνει τον Zelensky - Ο θυμός στο στρατό μεγαλώνει, θα επιλέξει νέο ηγέτη
Η παράδοση της Avdiivka θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή εξουσίας στο Κίεβο λένε οι Asia Times
Η πτώση της Avdiivka θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο υποστηρίζει ο Stephen Bryen πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας του Ινστιτούτου Yorktown.
Σε άρθρο του στους Asia Times o Bryen υπενθυμίζει πως αν και η Ουάσινγκτον ευελπιστούσε πως θα φέρει την πολιτική αλλαγή στη Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα φαίνεται ότι θα υπάρξει πράγματι μια αλλαγή... στην εξουσία μόνο που αυτή δεν θα γίνει στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο.
Ο καταλύτης για αυτήν την αλλαγή είναι οι αιματηρές συγκρούσεις στην Avdiivka, την πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στο Donetsk.

Η εντολή Zelensky

Πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατήσουν με κάθε κόστος την πόλη της Avdiivka
, η οποία ωστόσο το περασμένο Σαββατοκύριακο έπεσε ύστερα από μήνες μαχών, στα χέρια των Ρώσων.
«Η απώλεια της Avdiivka από τα ουκρανικά στρατεύματα, την οποία ο Zelensky διέταξε να κρατηθεί με κάθε κόστος, θα μπορούσε σύντομα να γίνει καταλύτης για μια αλλαγή εξουσίας.
Με αυτή τη διαταγή, ο πρόεδρος «έπαιξε» την φήμη του στο μέτωπο, καθώς για να δώσει αυτήν την εντολή, έπρεπε να απομακρύνει από την ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τον Valery Zaluzhny, ο οποίος θεωρούσε την Avdiivka χαμένη υπόθεση.
Ο Zaluzhny ήθελε οι ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από τη σημερινή γραμμή του μετώπου και να μετακινηθούν προς πιο οχυρωμένες αμυντικές θέσεις έτσι ώστε να προστατεύσει το Κίεβο και άλλες σημαντικές πόλεις.

Οι Ρώσοι εξολόθρευσαν 1.500 Ουκρανούς με Iskander

Όμως ο νέος αρχηγός του ουκρανικού στρατού, ο Alexander Syrsky, ακολουθώντας την εντολή Zelensky, ζήτησε από τρεις - τέσσερις ταξιαρχίες να σώσουν την Avdiivka από την κατάρρευση.
Όμως η επιχείρηση σωτηρίας της πόλης, βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.
Κάποιες από τις ταξιαρχίες αυτές άρχισαν να συγκεντρώνονται και να οργανώνονται στον οικισμό Selydove, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την Avdiivka.
Οι Ρώσοι τους εντόπισαν και τους επιτέθηκαν με πυραύλους Iskander και όπλα διασποράς.
Από την επίθεση αυτή αναφέρεται πως εξοντώθηκε τουλάχιστον μια ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία ενώ υπήρξαν και μεγάλες απώλειες για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Εκτιμάται πως οι Ουκρανοί έχασαν περίπου 1.000 με 1.500 στρατιώτες, με το Κίεβο να υποστηρίζει πως η ρωσική αυτή επίθεση είχε στόχο ένα μαιευτήριο στο Selydove.


Η 3η Ταξιαρχία

Σύμφωνα με τον Bryen, o Zelensky πριν φύγει από το Κίεβο για να δώσει το παρών στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, διέταξε τον Syrsky να σταματήσει τους Ρώσους και να μην πάρουν την Avdiivka.
Για να ικανοποιήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Syrsky έδωσε εντολή την 3η Ταξιαρχία να αναλάβει το έργο υπεράσπισης της πόλης.
Η 3η Ταξιαρχία είναι μεταρρυθμισμένη... Ταξιαρχία του Azov με τα έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί της 3ης Ταξιαρχίας δεν τα κατάφεραν.
Μόλις έφτασαν στην πόλη και είδαν την κατάσταση που επικρατούσε, οι στρατιώτες της 3ης Ταξιαρχίας δεν υπάκουσαν στις εντολές και έφυγαν παρά το γεγονός ότι περίπου 8.000 Ουκρανοί στρατιώτες μάχονταν στο κέντρο και στα βόρεια της Avdiivka.
Βάσει του δημοσιεύματος, κάποιοι από τους στρατιώτες της 3ης Ταξιαρχίας παραδόθηκαν στους Ρώσους, γεγονός που οδήγησε τον Syrsky να διατάξει υποχώρηση και αποχώρηση από την Avdiivka.

Έχασε όλους τους υποστηρικτές του στο στρατό

Με την ήττα στην Avdiivka, ο Zelensky έχασε σχεδόν όλους τους υποστηρικτές του στον στρατό,
η υποστήριξη των οποίων αποτελεί τη βάση της ύπαρξης του στρατιωτικού του καθεστώτος.
Όπως αναφέρεται, δεν είναι μόνο η ήττα στην Avdiivka αλλά και ότι έχει αντικαταστήσει τον δημοφιλή Zaluzhny με τον Syrsky που έχει τη φήμη του ηττημένου.
«Ο θυμός στο στρατό μεγαλώνει και αργά ή γρήγορα ο στρατός θα επιλέξει έναν νέο ηγέτη.
Πιθανότατα αυτός θα είναι ο Zaluzhny» λέει ο Bryen, υποστηρίζοντας πως σύντομα θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης