Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro: Σύντομα στους BRICS η Βενεζουέλα - Έρχεται ένας νέος κόσμος

Maduro: Σύντομα στους BRICS η Βενεζουέλα - Έρχεται ένας νέος κόσμος
Ο παλιός αποικιακός κόσμος με πολέμους, επεμβάσεις, γενοκτονίες αντικαθίσταται από τον νέο κόσμο των BRICS είπε ο Maduro
Η Βενεζουέλα πολύ σύντομα θα ενταχθεί στους BRICS υποστήριξε ο πρόεδρος Nikolas Maduro ενόψει της συνάντησης του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov που πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Venezolana de Television ο Maduro υποστήριξε ότι ο «παλαιός αποικιακός κόσμος με πολέμους, επεμβάσεις, γενοκτονία και σύμπλεγμα ανωτερότητας αντικαθίσταται από έναν νέο κόσμο με BRICS».
«Αυτός ο κόσμος υπάρχει ήδη και είναι μη αναστρέψιμος
Η τάση της ανάδυσης ενός νέου κόσμου και της εδραίωσης των BRICS είναι μη αναστρέψιμη και η Βενεζουέλα θα γίνει σύντομα μέρος των BRICS» υποστήριξε ο Maduro.

30 κράτη στην ουρά

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov υποστήριξε πως 30 ακόμα κράτη ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους BRICS καθώς και ότι η πρόσκληση στην Αργεντινή παραμένει ανοιχτή και δεν έχει αποσυρθεί, παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος Alexei Miller την έχει απορρίψει.
Υπενθυμίζεται πως οι BRICS έχουν δει δύο κύματα διεύρυνσης από το 2006, όταν και πρωτοσυστάθηκε.
Το 2011, η Νότια Αφρική προσχώρησε στα ιδρυτικά μέλη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2023, έξι νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, προσκλήθηκαν να ενταχθούν στους BRICS μετά τη σύνοδο κορυφής της διακυβερνητικής ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι αρνείται την πρόσκληση επειδή θεωρούσε ανέφικτη την ενσωμάτωση στους BRICS.
Τα πέντε νέα μέλη - η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - έχουν αρχίσει να εργάζονται ως πλήρη κράτη μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο πολυπολικός κόσμος είναι γεγονός

Στη Βενεζουέλα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική μετά την Κούβα, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε πως ο πολυπολικός κόσμος είναι ήδη πραγματικότητα.
«Οι πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου (...) προκαλούν επιθετική αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ και άλλων χωρών της παγκόσμιας μειοψηφίας, που θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την απολυταρχία τους, την ηγεμονία τους και τα diktats τους.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για τον σκοπό αυτό δεν έχουν σχέση με τη διπλωματία, αλλά με τους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα, τις απειλές, τη χρήση ωμής στρατιωτικής βίας και κυρώσεων» ανέφερε ο Lavrov κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κουβανό ομόλογό του.
«Η Κούβα ξέρει από πρώτο χέρι αυτή την παράνομη πίεση, το απόλυτο εμπάργκο που υπερασπίζονται μόνες οι ΗΠΑ ως θεμιτή συμπεριφορά» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Στη Βενεζουέλα ο Lavrov θα έχει επαφές τόσο με τον ομόλογό του Ivan Gil Pinto αλλά και με τον πρόεδρο, Nikolas Maduro.
Κατόπιν ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βραζιλία όπου και θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο της G20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης