Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παίρνει τα ηνία της αντιπολίτευσης του Putin η χήρα του Alexei Navalny – Διακήρυξε το στόχο «άλωσης του Κρεμλίνου»

Παίρνει τα ηνία της αντιπολίτευσης του Putin η χήρα του Alexei Navalny – Διακήρυξε το στόχο «άλωσης του Κρεμλίνου»
Η Navalnaya είχε περάσει χρόνια απορρίπτοντας την ιδέα ότι ήθελε μια δική της πολιτική καριέρα
Τρεις ημέρες αφότου οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ο πολιτικός Alexei Navalny πέθανε σε φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η σύζυγός του Yulia Navalnaya δήλωσε ότι θα αναλάβει την αποστολή του συζύγου της να ανατρέψει το καθεστώς του Vladimir Putin.
«Σκοτώνοντας τον Alexei, ο Putin σκότωσε τον μισό μου εαυτό, τη μισή καρδιά και τη μισή ψυχή μου.
Αλλά έχω ακόμα το άλλο μισό και μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω», ανακοίνωσε σε ένα βίντεο στο YouTube.
«Θα συνεχίσω την αποστολή του Alexei Navalny».
Ήταν μια παθιασμένη δήλωση — και αναμφισβήτητα πολιτική.
Η Navalnaya φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Sviatlana Tsikhanouskaya από τη Λευκορωσία, η οποία, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της, ανέλαβε το ρόλο του πολιτικού της αντιπολίτευσης παρά την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας, και έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας κατά του δικτάτορα της χώρας Alexander Lukashenko.
Την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του Navalny, η Navalnaya βιντεοσκοπήθηκε σε συνομιλία με την Tsikhanouskaya στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τροφοδοτώντας εικασίες για τα δικά της σχέδια.
Και όμως η δήλωσή της εξέπληξε πολλούς – κυρίως επειδή η Navalnaya έχει περάσει χρόνια απορρίπτοντας την ιδέα ότι ήθελε μια δική της πολιτική καριέρα.
Ως οικονομολόγος στο παρελθόν, γνώρισε τον Alexei σε διακοπές στην Τουρκία το 1998.
Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, την κόρη Dasha, αρκετά χρόνια αργότερα, μετά από τα οποία η Navalnaya έγινε μητέρα που μένει στο σπίτι.
Σε σπάνιες συνεντεύξεις, φαινόταν πάνω απ' όλα να αγωνίζεται για την κανονικότητα καθώς το αστέρι του συζύγου της ανέβαινε και η καταστολή του Κρεμλίνου εντάθηκε.
«Το κύριο καθήκον μου είναι η οικογένειά μας να παραμείνει η ίδια», είπε στο Harper’s Bazaar.
Στα παρασκήνια, ωστόσο, όσοι γνώριζαν καλά το ζευγάρι είπαν ότι η Navalnaya όχι μόνο συμμεριζόταν τις απόψεις του συζύγου της, αλλά και βοήθησε στη διαμόρφωση τους.

«Τηλεπαθητική σύνδεση»

«Σε κάθε στάδιο της καριέρας του Alexei, η Yulia ήταν πάντα δίπλα του», είπε στο POLITICO η Anna Veduta, υπάλληλος του αμερικανικού παραρτήματος του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Navalny.
«Υπήρχε κάποιο είδος τηλεπαθητικής σύνδεσης μεταξύ τους, μερικές φορές δεν χρειαζόταν καν να μιλήσουν, σκέφτονταν το ίδιο».
Σε συγκεντρώσεις και δικαστικές ακροάσεις, η Navalnaya ήταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της, προσελκύοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με την εντυπωσιακή σωματική διάπλαση και την ψυχραιμία της, παρά τη δηλωμένη επιθυμία της να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας.
«Αυτά τα καθάρματα δεν θα δουν ποτέ τα δάκρυά μας», ήταν η απάντησή της όταν ο Navalny έλαβε την πρώτη του ποινή φυλάκισης το 2013 σε μια υπόθεση υπεξαίρεσης που οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν ως πολιτικά υποκινούμενες.
Ο Navalny, εν τω μεταξύ, ήταν πολύ λιγότερο φειδωλός για την οικογένειά του.
Δημοσίευε συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την οικογενειακή ζωή και απένειμε διακρίσεις στη σύζυγό του, φτάνοντας στο σημείο να της πιστώσει ότι τον επανέφερε στη ζωή μετά τη δηλητηρίασή του.
«Yulia, με έσωσες», έγραψε στο Instagram.
Η τελευταία του ανάρτηση στο Instagram πριν από το θάνατό του ήταν ένα μήνυμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια από τις πολλές διασκεδαστικές εκφράσεις αγάπης.
Το δημόσιο ειδύλλιο του ζευγαριού υπογράμμισε περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ του Navalny και του Putin, ο οποίος είναι χωρισμένος και φέρεται να είχε πολλές ερωμένες και νόθα παιδιά, αλλά είναι εξαιρετικά μυστικοπαθής για την προσωπική του ζωή.
Οποιαδήποτε πιθανότητα για να μείνει η Navalnaya μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καταστράφηκε μετά τη δηλητηρίαση του Alexei με τον νευρικό παράγοντα Novichok το καλοκαίρι του 2020.
Πρωτοστάτησε στωικά σε μια εκστρατεία για την απελευθέρωση του Navalny από το νοσοκομείο του Ομσκ για να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία, αντιμετωπίζοντας τα μέσα ενημέρωσης και επικρίνοντας ντόπιους γιατρούς.

Ποτέ μην χαλαρώνετε

«Το κύριο συναίσθημα που είχα ήταν ότι δεν έπρεπε να χαλαρώσω, να δείξω αδυναμία», είπε αργότερα ο Navalnaya στον Ρώσο δημοσιογράφο Yury Dud σε μια συνέντευξη στο YouTube από τη Γερμανία.
«Αν καταρρεύσω, όλοι θα καταρρεύσουν».
Συνέχισε περιγράφοντας τον αντίκτυπο της πολιτικής σταδιοδρομίας του συζύγου της στην οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών στο σπίτι τους και του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Σύμφωνα με μια έρευνα για τη δηλητηρίαση του Navalny από τον Bellingcat, η ίδια η Yulia υπέστη δηλητηρίαση δύο μήνες πριν αρρωστήσει ο Navalny, σε αυτό που οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι ήταν μια προηγούμενη, αποτυχημένη απόπειρα να φτάσουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Όμως, η Navalnaya είπε στον Dud ότι συνέχισε να στηρίζει τον σύζυγό της και σκέφτηκε ότι «δεν θα ήταν ωραίο αν παραιτηθεί στα μισά του δρόμου».
Στεκόμενος στο πλευρό της, ο Alexei αστειεύτηκε ότι ο Navalnaya ήταν πιο «ριζοσπαστική» από εκείνον.
Καθώς ανέρρωσε, ωστόσο, η Navalnaya επέστρεψε στο ρόλο της νοικοκυράς.
Στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Navalny», απεικονίστηκε να πηγαίνει μια βόλτα και να ταΐζει γαϊδούρια με τον σύζυγό της, ενώ η κόρη τους Dasha ήταν αυτή που βοήθησε τον Navalny να ηχογραφήσει βίντεο Tik-Tok για τους ακόλουθούς του.
Αλλά η επιδίωξη της κανονικότητας της Yulia διακόπηκε για άλλη μια φορά όταν ο Alexei συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο κατά την επιστροφή στη Ρωσία στις αρχές του 2021.
Οι υποστηρικτές του πολιτικού επαίνεσαν τον αυτοέλεγχο της Navalnaya καθώς φίλησε τον σύζυγό της στον έλεγχο διαβατηρίων.
Με τον Navalny να υποβάλλεται σε ολοένα και πιο σκληρές συνθήκες στη φυλακή, η Navalnaya τον τελευταίο χρόνο έγινε όλο και πιο ορατή στη διεθνή σκηνή.
Έκανε μια ομιλία τον Μάρτιο του περασμένου έτους στα Όσκαρ και πιο πρόσφατα στο Μόναχο, λίγες ώρες αφότου έμαθε για τον θάνατο του συζύγου της.
Προφανώς, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες της Navalnaya, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούσαν εδώ και καιρό να την υπονομεύσουν.
Ανάμεσα στις ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει για τη Navalnaya είναι αναφορές για «ρομαντικές» υποθέσεις, ο πατέρας της πράκτορας της KGB και η υποτιθέμενη γερμανική υπηκοότητά της (όλα έχουν απομυθοποιηθεί).

Ο επόμενος στόχος του Putin

Κάθε δημόσια παράσταση που δίνει έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με σχολιαστές να την κατηγορούν ότι ήταν πολύ ευδιάθετη ή ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές της CIA.
«Έχει δείξει μεγάλο θάρρος γιατί είναι σαφές ότι θα είναι ο επόμενος στόχος για τις εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης του Κρεμλίνου», δήλωσε στο POLITICO ο Lyubov Sobol, δικηγόρος και επί χρόνια υπάλληλος του Navalny, από την εξορία στο Βερολίνο.
«Θα προσπαθήσουν να τη σπάσουν».
Οι στενότεροι σύμμαχοι του Navalny εξέφρασαν τη Δευτέρα την υποστήριξή τους στη Navalnaya με τον Ivan Zhdanov να γράφει ότι «είχε μπει στη θέση του Alexei».
Αλλά η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Center, προβλέπει ότι οι Ρώσοι μπορεί να είναι πιο δύσπιστοι.
«Θα είναι δύσκολο γι' αυτήν να διεισδύσει στο ρωσικό κοινό λόγω της εικόνας της ως κάποιας που δεν είναι απλώς υποστηρικτής των φιλελεύθερων δυτικών αξιών, αλλά μιας φιγούρας που χρησιμοποιείται από τη Δύση για να ανατρέψει τον Putin», είπε.
«Στο σπίτι της στη Ρωσία, αυτή είναι η κατάρα της».
Προειδοποίησε επίσης ότι η σύγκριση με την Tsikhanouskaya μπορεί να μην λειτουργήσει υπέρ της Navalnaya, με την εξόριστη Λευκορωσίδα πολιτικό να θεωρείται ουσιαστικά ανίσχυρη.
Επίσης, σε αντίθεση με τον σύζυγό της η Navalnaya βρίσκεται επί του παρόντος εκτός Ρωσίας, δηλαδή μακριά από το Κρεμλίνο.
«Κατά μία έννοια, ο Navalny έχει πλέον μετενσαρκωθεί στη σύζυγό του, αλλά σε αντίθεση με τον Navalny δεν βρίσκεται στη Ρωσία», είπε η Stanovaya.
«Για το ρωσικό καθεστώς, φυσικά, αυτά είναι μάλλον άσχημα νέα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης