Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Ευρώπη για την προνομιακή μεταχείριση των αγροτών της Ουκρανίας – Σχεδόν 1 δισ. η βοήθεια

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Ευρώπη για την προνομιακή μεταχείριση των αγροτών της Ουκρανίας – Σχεδόν 1 δισ. η βοήθεια
Στην Πολωνία οι αγρότες πρωτοστάτησαν σε πολύμηνες διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση της ΕΕ να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές της Ουκρανίας
Η αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρώπης έχει διοχετεύσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φάρμες κοτόπουλου και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων της Ουκρανίας από την εποχή της εισβολή της Ρωσίας, χρηματοδοτώντας φθηνές εξαγωγές αλλά και τροφοδοτώντας τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την ΕΕ.
Από το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δανείσει 890 εκατομμύρια δολάρια στους παραγωγούς αυγών, πουλερικών και ζάχαρης της Ουκρανίας, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν ποσοστώσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας στην ΕΕ, δήλωσε η τράπεζα στους Financial Times.
Στην Πολωνία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κοτόπουλου στην ΕΕ, οι αγρότες πρωτοστάτησαν σε πολύμηνες διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση της ΕΕ να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές της Ουκρανίας.
Οι πολωνικές αγροτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την MHP, τη μεγαλύτερη εταιρεία πουλερικών της Ουκρανίας, η οποία έλαβε περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου των δανείων της ΕΤΑΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Janusz Kowalski, βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν υπουργός Γεωργίας στην προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση, είπε στους FT ότι «η βιομηχανία πουλερικών στην Πολωνία καταρρέει και μια εταιρεία, η MHP, πλουτίζει.
Οι αδασμολόγητες εισαγωγές κοτόπουλου από την Ουκρανία και άλλων αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του MHP, John Rich, αρνήθηκε ότι η επιχείρησή του και μόνο υποτιμούσε την παραγωγή της Πολωνίας.
Είπε ότι είχε συμπάθεια για τους δυσαρεστημένους αγρότες, αλλά λόγω άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως οι περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων και οι κανονισμοί που σχετίζονται με το κλίμα.
«Αν ήμουν αγρότης, θα διαδήλωνα επίσης», είπε ο Rich.
Ωστόσο, ο περιορισμός των εξαγωγών της Ουκρανίας «δεν έχει νόημα από άποψη πολιτικής», είπε, σημειώνοντας ότι η ουκρανική αγροτική επιχείρηση έχει «εμπλακεί» μεταξύ των επερχόμενων εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ, των αλλαγών στην κοινή γεωργική πολιτική και μιας πολιτικής κίνησης προς τα δεξιά.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Αφού οι αγρότες απέκλεισαν πρόσφατα δρόμους και λιμάνια στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και δώδεκα άλλες χώρες, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να θέσουν ανώτατα όρια στις ουκρανικές εισαγωγές πουλερικών, κρέατος και ζάχαρης από τον Ιούνιο.
Ωστόσο, ο Rich είπε ότι οι εξαγωγές του δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ΕΕ, επειδή η εταιρεία του πήρε ουσιαστικά μερίδιο αγοράς από άλλους εξαγωγείς της Βραζιλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επαναφορά των περιορισμών στις ουκρανικές εξαγωγές από τις Βρυξέλλες θα ήταν απλώς «αλλαγή παικτών», βοηθώντας τη Βραζιλία να ανακτήσει την ηγετική θέση στις εξαγωγές, υποστήριξε ο Rich.
Προέβλεψε επίσης ότι η MHP θα εξάγει περισσότερα στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες αγορές όπου η ζήτηση αυξάνεται.
Οι ετήσιες εισαγωγές πουλερικών της ΕΕ από την Ουκρανία έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την επίθεση της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.

Δύο σταθμά

Ο Andrzej Danielak, πρόεδρος της πολωνικής ένωσης κτηνοτρόφων και παραγωγών πουλερικών, είπε ότι η ΕΕ υπονομεύει τη δική της γεωργία βοηθώντας να χρηματοδοτήσει γιγάντια Ουκρανούς παραγωγούς όπως η MHP που δεν έπρεπε να τηρούν τα ίδια πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων ή τους κανόνες της ΕΕ για την εργασία και την παραγωγή .
Σύμφωνα όμως με τον Rich τα πτηνοτροφεία του δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Η MHP απασχολεί 28.000 άτομα και ελέγχει περίπου 360.000 εκτάρια γης στην Ουκρανία — μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο, μέλος της ΕΕ.
Είχε 2,64 δισ. δολάρια σε έσοδα το 2022.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Yuriy Kosiuk, είναι πρώην χρηματιστής εμπορευμάτων και κάποτε σύμβουλος του Petro Poroshenko, του πρώην προέδρου της Ουκρανίας.
Διατηρεί το 60% των μετοχών, οι οποίες είναι επίσης εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Πριν από τον πόλεμο, η εταιρεία του πλήρωσε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.
Η MHP είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, αλλά ο Rich είπε ότι η εταιρεία πληρώνει φόρους στην Ουκρανία — και έχει συνεισφέρει 160 εκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία πέρυσι.
Τον Οκτώβριο, η EBRD παρείχε 100 εκατομμύρια δολάρια από ένα πακέτο διεθνούς χρηματοδότησης 480 εκατομμυρίων δολαρίων για το MHP, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» καθώς και ότι διαδραματίζει «κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό ρόλο στην Ουκρανία, που γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης