Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο θρίαμβος στην Avdiivka δίνει ορμή στις ρωσικές δυνάμεις, ταπεινώθηκαν οι Ουκρανοί – Putin: Ήρθε η ώρα της Ρωσίας

Ο θρίαμβος στην Avdiivka δίνει ορμή στις ρωσικές δυνάμεις, ταπεινώθηκαν οι Ουκρανοί – Putin: Ήρθε η ώρα της Ρωσίας
Επικρατεί τέτοιος πανικός όπου οι Ουκρανοί μεταφέρουν δυνάμεις από το Κίεβο στην ζώνη πολέμου για να μην καταρρεύσει το μέτωπο - Associated Press: Το ρωσικό πυροβολικό απειλεί την άμυνα των Ουκρανικών Δυνάμεων σε όλο το μέτωπο – Συναγερμός στις ΗΠΑ
(upd21) Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν θρίαμβο στην Avdiivka….
Οι Ουκρανοί έχασαν δύο πόλεις που είχαν οχυρωθεί από το 2014 και ήταν προετοιμασμένες για μακροχρόνιο πόλεμο το Bakhmut και τώρα την Avdiivka…
Ο Ουκρανικός στρατός αποχώρησε κακήν κακώς από την Avdiivka και αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα…
Οι ρωσικές δυνάμεις… ακολούθησαν τέλεια στρατηγική….
Αρχικά άφησαν τους Ουκρανούς να αντεπιτεθούν, γνώριζαν ότι θα αποτύχουν και ακολούθησαν τακτικές φθοράς των Ουκρανικών στρατευμάτων…
Όταν κατάφεραν να διαλύσουν τις 9 από τις 11 Ουκρανικές Ταξιαρχίες… όντως προετοιμασμένοι επιχειρούν σε όλο το μέτωπο των 1.500 χιλιομέτρων.
Όλο αυτό αποτελεί νέα στρατηγική, οι Ουκρανοί δεν ξέρουν που να στείλουν τις ελλιπέστατες εφεδρείες τους… οπότε ο κίνδυνος κατάρρευσης του Ουκρανικού μετώπου έχει δραματικά αυξηθεί.
O Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά την ήττα στην Avdiivka... έριξε την ευθύνη στην Δύση για την έλλειψη οπλικών συστημάτων.
Επικρατεί τέτοιος πανικός όπου οι Ουκρανοί μεταφέρουν δυνάμεις από το Κίεβο στην ζώνη πολέμου για να μην καταρρεύσει το μέτωπο.

Εν τω μεταξύ αποκαλύπτεται ότι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ βρέθηκαν νεκροί στην Avdiivka… με τον μανδύα των μισθοφόρων συνεργάζονται με τους Ουκρανούς και είναι υπεύθυνοι κυρίως για τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο ρωσικός στρατός έχει θέσει σαφείς στόχους πλέον...
Θέλει να καταλάβει το Kupyansk στα βόρεια.
Επίσης θέλει να καταλάβει το Siversk και Toerske.
Στην περιοχή του Bakhmut δυτικότερα βρίσκεται το Chasiv Yar που είναι ξεκάθαρα στόχος...
Δυτικά της Marinka ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στόχο το κρίσιμο στρατηγικά Kurakhove
Στα νότια οι ρώσοι έχουν ανακαταλάβει μέρος του Robotyne που είχαν κερδίσει οι Ουκρανοί.

Putin: Είναι η ώρα της Ρωσίας! Η χώρα αλλάζει ποιοτικά εκ των έσω.

Η Ρωσία γίνεται «πιο αυτάρκης, πιο κυρίαρχη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ της ASI «Δυνατές ιδέες για τους νέους καιρούς».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα για τη βελτίωση των οποίων οι αξιωματούχοι της Μόσχας θα πρέπει να εργαστούν κοπιωδώς.
Ο Putin σημείωσε, επίσης, πως το μήνυμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου, θα θέσει καθήκοντα για τα επόμενα τουλάχιστον έξι χρόνια.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία διανύει μια "ειδική στιγμή":
Και αυτή η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι φτάνουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου, επιτυγχάνοντάς τα, να φέρουμε τη χώρα σε ένα νέο επίπεδο της ανάπτυξης.
Η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις στους τομείς της διασφάλισης της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης, της οικονομικής κυριαρχίας και της επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων και «υπάρχει κίνηση σε κάθε μία από αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις.
Είναι η ώρα της Ρωσίας! Η χώρα αλλάζει ποιοτικά εκ των έσω.
Οι προσπάθειες των κακοπροαίρετων να απομονώσουν και να περιορίσουν τη Ρωσία απέτυχαν: Αυτό είναι ήδη σαφές, αυτό είναι προφανές».

Η νέα αντεπίθεση των Ρώσων μετράει στρατηγική νίκη στην Avdiivka και προέλαση σε όλο το μέτωπο

Η χειμερινή επίθεση του ρωσικού στρατού έχει ήδη φέρει μια μεγάλη νίκη – τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα ουκρανικά οχυρά στο Donbass, τη βιομηχανική πόλη Avdiivka.
Η Ουκρανία παραδέχτηκε την ήττα της.
Η εντολή να υποχωρήσει από την πόλη δεν ήταν μια προσπάθεια να σωθούν ζωές Ουκρανών στρατιωτών, αλλά μάλλον μια γραφειοκρατική μυθοπλασία.
Μάλιστα, οι ουκρανικές μονάδες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, φεύγοντας μαζικά από την πόλη εδώ και αρκετές ημέρες.
Έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, η ουκρανική διοίκηση δεν μπόρεσε να οργανώσει μια ασφαλή υποχώρηση από την σχεδόν περικυκλωμένη πόλη.
Αυτή ήταν πιθανότατα η πρώτη φορά που συνέβη μια τέτοια χαοτική και πανικόβλητη απόδραση από ένα ισχυρά οχυρωμένο προπύργιο του ουκρανικού στρατού.
Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκαθαρίσεων στο εργοστάσιο οπτάνθρακα, όπου κρύβονταν οι μαχητές του πρώην Εθνικού Τάγματος Azov.
Δεν υπάρχει ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος της επιχείρησης.
Ρωσικές μονάδες μηχανικού αρχίζουν να ναρκοθετούν την πόλη που καλύπτεται από τα πτώματα νεκρών Ουκρανών στρατιωτών.

Shoigu: Οι Ουκρανοί οχύρωναν την Avdeevka επί 9 χρόνια

Οι προετοιμασίες για την επιχείρηση απελευθέρωσης της Avdeevka άρχισαν το φθινόπωρο του 2023.
Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu σε συνέντευξή του.
«Οι προετοιμασίες για την επιχείρηση ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό.
Το επιτελείο σχεδίαζε αυτή την επιχείρηση από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Καταλάβαμε ότι ήταν μια περιοχή η οποία προετοιμαζόταν εδώ και εννέα χρόνια.
Επί εννέα χρόνια δημιουργούνταν περάσματα, τσιμεντένιες κατασκευές και υπόγειες διαδρομές.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε μεγάλο αριθμό όπλων, τα οποία μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ακρίβεια», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο σημείο να πραγματοποιούν 460 χτυπήματα την ημέρα.

Κινδυνεύει η Ουκρανική άμυνα δυτικά της Avdiivka

Η απώλεια του Avdiivka έχει θέσει σε κίνδυνο την ουκρανική άμυνα σε ολόκληρη την κατεύθυνση του Donetsk, όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκώς οχυρωμένες θέσεις σε νέες γραμμές άμυνας.
Οι ουκρανικοί στρατιωτικοί πόροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο νέος γενικός διοικητής, φοβούμενος την κατάρρευση του μετώπου, φέρεται να μεταφέρει βιαστικά εφεδρείες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων μονάδων που υπερασπίζονται την πρωτεύουσα Κίεβο.
Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τη ρωσική προέλαση.
Οι μάχες έχουν ήδη φτάσει στο Lastochkyne (Λαστόχκινο).
Το χωριό βρίσκεται ήδη στη γκρίζα ζώνη και σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι Ρώσοι είναι κοντά στο να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του.
Οι ουκρανικές μονάδες συνεχίζουν να υποχωρούν προς τα δυτικά, όπου εξοπλίζουν βιαστικά μια νέα γραμμή άμυνας στην Orlovka.

Εν μέσω της νίκης στην Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα, καταστρέφοντας τις ουκρανικές εφεδρείες με χτυπήματα ακριβείας στις πίσω περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να επεκτείνει τις δυνάμεις της κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Δεν μπορεί να συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές χωρίς να γνωρίζει την κατεύθυνση μιας νέας ρωσικής κύριας επίθεσης.

Τη δεύτερη ημέρα της επίθεσης στο μέτωπο Zaporozhye, ο ρωσικός στρατός είχε ήδη εξαπολύσει επίθεση στο Robotyne από τα νότια και τα δυτικά προάστια, έχοντας προηγουμένως επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου γύρω από το χωριό.

Στην περιοχή του Bakhmut, η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκοπούν το Chasov Yar, προετοιμάζοντας μια επίθεση.
Ήδη διεξάγονται μάχες στο μερικώς περικυκλωμένο Ivanovo.

Στη νότια κατεύθυνση του Donetsk, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στη Novomikhailovka, ενώ στα βόρεια μέτωπα του Donbass, οι Ρώσοι πλησιάζουν το σημαντικό ουκρανικό οχυρό στο Terny.
Έτσι, οποιοσδήποτε ελιγμός από τις ουκρανικές εφεδρείες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλειώδη προέλαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Asia Times: Η Avdiivka… μπορεί να ρίξει τον Zelensky - Ο θυμός στο στρατό μεγαλώνει, θα επιλέξει νέο ηγέτη

Η πτώση της Avdiivka θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο υποστηρίζει ο Stephen Bryen πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας του Ινστιτούτου Yorktown.
Σε άρθρο του στους Asia Times o Bryen υπενθυμίζει πως πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατήσουν με κάθε κόστος την πόλη της Avdiivka, η οποία ωστόσο το περασμένο Σαββατοκύριακο έπεσε ύστερα από μήνες μαχών, στα χέρια των Ρώσων.
«Η απώλεια της Avdiivka από τα ουκρανικά στρατεύματα, την οποία ο Zelensky διέταξε να κρατηθεί με κάθε κόστος, θα μπορούσε σύντομα να γίνει καταλύτης για μια αλλαγή εξουσίας.
Με αυτή τη διαταγή, ο πρόεδρος «έπαιξε» την φήμη του στο μέτωπο, καθώς για να δώσει αυτήν την εντολή, έπρεπε να απομακρύνει από την ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τον Valery Zaluzhny.
Με την ήττα στην Avdiivka, ο Zelensky έχασε σχεδόν όλους τους υποστηρικτές του στον στρατό, η υποστήριξη των οποίων αποτελεί τη βάση της ύπαρξης του στρατιωτικού του καθεστώτος.
Ο θυμός στο στρατό μεγαλώνει και αργά ή γρήγορα ο στρατός θα επιλέξει έναν νέο ηγέτη.
Πιθανότατα αυτός θα είναι ο Zaluzhny» λέει ο Bryen.

Ρωσία: Μυστικοί χώροι βασανιστηρίων και ταφής στην Avdiivka – Στην πόλη 200 άμαχοι

Για μυστικούς χώρους βασανιστηρίων και ταφής στην Avdiivka κάνουν λόγο οι Ρώσοι επικαλούμενοι προκαταρκτικές πληροφορίες, υποστηρίζοντας παράλληλα πως στην πόλη παρέμεναν όλο αυτό το διάστημα περίπου 200 άμαχοι.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, o Rodion Miroshnik, αρμόδιος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου επισήμανε πως υπάρχουν πληροφορίες για μυστικούς χώρους βασανιστηρίων και ταφής, τονίζοντας πως οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν θέσει κατοίκους υπό κράτηση για πολιτικούς λόγους.
Από την πλευρά του ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk υποστήριξε πως έχουν καταγραφεί πολλά εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε πληροφορίες για μυστικές φυλακές, μυστικές ταφές και τις συνέπειες των βασανιστηρίων, για τις οποίες έχουμε προκαταρκτικές πληροφορίες.
Επομένως, αυτή η εργασία θα ξεκινήσει τώρα.
Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν μυστικές εγκαταστάσεις βασανιστηρίων, μέρη όπου σέρνονταν άνθρωποι με κατηγορίες ή υποψίες με πολιτικά κίνητρα.
Προκειμένου να εντοπιστούν με ακρίβεια και να ληφθούν έγγραφα τεκμηρίωσης, είναι πλέον απαραίτητο να συνεργαστούμε με άτομα που φεύγουν από την Avdiivka» τόνισε ο Miroshnik.
Επιπλέον, ο Igor Kimakovski, σύμβουλος του Pushilin υποστήριξε πως ανακαλύφθηκαν πολλές κρύπτες όπλων, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων αερίου, από κράτη του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, στην πόλη παρέμεναν όλο αυτό το διάστημα που μαίνονταν οι σφοδροί βομβαρδισμοί, περίπου 200 άμαχοι πολίτες.
Όπως αναφέρεται, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αρχίσει να τους παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να οργανώνει κέντρα με θέρμανση.
Ρώσοι στρατιώτες επισημαίνουν ότι οι πολίτες είναι φοβισμένοι, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι όλα ήρεμα στην πόλη και πως μοιράζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Viktor Vodolatsky (Ρωσική Δούμα): Βρέθηκαν πτώματα στρατιωτών του ΝΑΤΟ που μεταμφιέζονταν σε μισθοφόρους

Όταν βρίσκουν πτώματα ξένων μισθοφόρων στην απελευθερωμένη Avdiivka, οι ρωσικές δυνάμεις ανακαλύπτουν ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι στρατιώτες ή αξιωματικοί από χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο νομοθέτης της Κρατικής Δούμας Viktor Vodolatsky.
«Βρίσκουμε τα πτώματα των μισθοφόρων στα ερείπια στην Avdiivka, «τους λεγόμενους μισθοφόρους», επειδή πρόκειται για στρατιώτες τακτικών μονάδων από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που στέλνουν τις μονάδες τους εδώ για να αποκτήσουν εμπειρία μάχης ενάντια στη Ρωσία», είπε ο Viktor Vodolatsky.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ, μεταμφιεσμένοι σε μισθοφόροι, λειτουργούσαν συστήματα αεράμυνας, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού στην Ουκρανία.
Επίσης πτώματα στρατιωτικού προσωπικού με αμερικανικές και πολωνικές σύμβολα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού στην Avdiivka.
Σύμφωνα με τον Vodolatsky, μετά την απώλεια της Avdiivka, «κάποιοι βρίσκονται σε πανικό, άλλοι είναι σε κώμα» μεταξύ του ουκρανικού στρατού.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικό έδαφος», πιστεύει ο βουλευτής.
«Θα βγάλουν τον θυμό και το μίσος τους εναντίον των φιλήσυχων πολιτών».

Ivo Daalder (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ): Το ΝΑΤΟ φοβάται όλο και περισσότερο τις φιλοδοξίες της Ρωσίας

 Η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) φοβάται τις φιλοδοξίες της Ρωσίας, έγραψε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ivo Daalder σε άρθρο του για το Politico.
«Ωστόσο, όσο ανησυχητική κι αν ήταν η επιτυχία της Ρωσίας στο έδαφος, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η ΡΩΣΊΑ έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, όπως να αμφισβητήσει τελικά τη συμμαχία άμεσα», υποστηρίζει.
Ο Ivo Daalder πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για άμεση απειλή, αλλά η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος Putin, σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, εξήγησε λεπτομερώς ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατη η στρατηγική ήττα της Ρωσίας, επομένως θα πρέπει να σκεφτούν περαιτέρω βήματα.
Η Ρωσία, τόνισε ο αρχηγός του κράτους, είναι έτοιμη για διάλογο.

Associated Press: Το ρωσικό πυροβολικό απειλεί την άμυνα των Ουκρανικών Δυνάμεων σε όλο το μέτωπο – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Η ανωτερότητα του ρωσικού πυροβολικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία, τόνισε το αμερικανικό Associated Press.
«Η έλλειψη πυρομαχικών απειλεί τη θέση της Ουκρανίας σε μέτωπο χιλίων χιλιομέτρων λόγω των μεγάλων επιθέσεων από το ρωσικό πυροβολικό.
Οι αμυντικές γραμμές των ουκρανών βρίσκονται σε κίνδυνο», σημείωσε το Associated Press.
Η κατάληψη της καλά οχυρωμένης Avdiivka ή Avdeevka είναι μια μεγάλη νίκη για τη Ρωσία.
Μια επιτυχημένη επίθεση σε μια ισχυρά οχυρωμένη περιοχή επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να αναπτύξει μια επίθεση ακόμη πιο δυτικά, όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πιο αδύναμες αμυντικές θέσεις.
Η Avdiivka είναι βόρειο προάστιο του Donetsk, για το οποίο διεξάγονται μάχες από την αρχή της ειδικής επιχείρησης.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδιζαν τακτικά από εκεί την πρωτεύουσα του Donetsk και άλλους οικισμούς του Donbass.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε στον Πρόεδρο Putin την πλήρη κατάληψη της πόλης.
Η απελευθέρωσή της Avdiivka κατέστησε δυνατή την απομάκρυνση της πρώτης γραμμής από το Donetsk και την σημαντική εξασφάλιση της από τις εχθρικές επιθέσεις.
Ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν την Avdiivka τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου, αλλά διαπιστώθηκε ότι το έγγραφο εκδόθηκε μια ημέρα μετά την έναρξη της ανεξέλεγκτης φυγής των ουκρανικών μονάδων από την πόλη.

Elon Musk: Όλο και πιο αδύναμη η Ουκρανία – Έπρεπε να έχει υπογράψει ειρήνη εδώ και έναν χρόνο

Την θέση ότι η Ουκρανία μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη διατύπωσε ο Αμερικάνος επιχειρηματίας Elon Musk, αναφέροντας πως η ειρηνευτική συμφωνία έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και έναν χρόνο.
Σχολιάζοντας αναρτήσεις στο Χ όπου αναφερόταν πως έχει έρθει η ώρα για κατάπαυση του πυρός και για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο έχασε τον πόλεμο και πως τίποτα δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό, ακόμα και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ, ο Musk υπογράμμισε πως αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
«Το μόνο ερώτημα είναι πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν πριν γίνει αποδεκτή αυτή η πραγματικότητα.
Η ειρηνευτική συμφωνία έπρεπε να είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο.
Από τότε, χιλιάδες αγόρια έχουν πεθάνει για το τίποτα και η θέση της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο αδύναμη κάθε μέρα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Musk.

Mykola Azarov (πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός): Καμία εναλλακτική για το Κίεβο: Θα στραφεί και πάλι στη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να στραφεί και πάλι στη Ρωσία υποστηρίζει ο πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός Mykola Azarov, ο οποίος τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ρωσική αγορά για την Ουκρανία.
«Ρωτάτε για τη δυνατότητα αποκατάστασης των δεσμών, της φιλίας, της συνεργασίας μας, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Αυτά τα δέκα χρόνια, όταν το καθεστώς του Κιέβου διέκοψε με συνέπεια όλες τις σχέσεις, τις νομικές συμφωνίες εντός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, στο πλαίσιο των σχέσεών μας με τη Ρωσία, έδειξε ότι η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε και οδήγησε σε απόλυτη υποβάθμιση» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti o Azarov.
«Πέρασαν δέκα χρόνια, άνοιξε η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ουκρανικά προϊόντα;
Όχι, ακόμη και οι Πολωνοί έκλεισαν τα σύνορα, και αυτό είναι όλο» επισήμανε ο Azarov, αναφέροντας πως η απόφαση του Κιέβου το 2013 να αναβάλει την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν βαθιά μελετημένη και τα δέκα χρόνια που έχουν περάσει από το Euromaidan έχουν μόνο αποδείξει την ορθότητά της.
Όπως λέει, οι Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες λόγω του εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά.
Υπενθυμίζεται πως στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τεσσάρων τύπων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε πολλές συνοριακές χώρες της ΕΕ, αλλά υποχρέωσε το Κίεβο να θεσπίσει μέτρα ελέγχου των εξαγωγών.
Μετά από αυτό, οι αρχές της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι επέκτειναν την απαγόρευση μονομερώς, με την Ουκρανία να προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ουκρανός αξιωματικός μίλησε ανοιχτά για τους λόγους παράδοσης του Avdiivka - Οι Ρώσοι διαλύουν την Ουκρανική επιμελητεία

Ο ρωσικός στρατός έμαθε να καταστρέφει τις αλυσίδες υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και να εκτελεί γρήγορα χτυπήματα, κάτι που τους επέτρεψε να καταλάβουν την Avdiivka, ανέφερε ένας Ουκρανός αξιωματικός στο Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Ο κύριος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι έμαθαν να απομονώνουν το πεδίο της μάχης.
Δηλαδή, να καταστρέψουν την επιμελητεία μας.
Ως αποτέλεσμα, οι μονάδες μας στην πρώτη γραμμή δεν έλαβαν την απαιτούμενη ποσότητα ενισχύσεων και πυρομαχικών.
Και σταδιακά οι δυνάμεις εξαντλήθηκαν, σχηματίστηκαν κενά», εξήγησε ο στρατιωτικός.
Σημείωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε όπλα, ιδίως πυροβολικό, το οποίο δεν μπορούσε να αντισταθμιστεί με drones.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός έχει μάθει να χτυπά στόχους αμέσως μετά τον εντοπισμό τους.
Ο Ουκρανός αξιωματικός δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποιούσε συνεχώς επιθέσεις εκτροπής στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και χρησιμοποιούσε σήραγγες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλαξαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης όχι υπέρ της Ουκρανίας αλλά υπέρ της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός αξιωματικός χαρακτήρισε σωστή, αλλά καθυστερημένη την απόφαση για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Avdiivka.
Λόγω της καθυστέρησης, η απόσυρση συνοδεύτηκε από μεγάλες απώλειες.
Ο στρατιωτικός τόνισε ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης αλλάζει όχι προς όφελος της Ουκρανίας.
«Δεν αλλάζει γρήγορα.
Ωστόσο κάπου οι Ρώσοι θα μπορέσουν να σπάσουν το μέτωπο σταδιακά, βδομάδα με την εβδομάδα, εξαντλούν τις δυνάμεις μας και στο τέλος η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ άσχημη», πρόσθεσε ο αξιωματικός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Vladimir Saldo (Επικεφαλής Kherson): Kharkiv, Dnipro, Mykolaiv και Οδησσός είναι η απόλυτη Ρωσία

Ο κυβερνήτης της περιοχής Kherson Vladimir Saldo δήλωσε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας είναι ιστορικά «απόλυτη Ρωσία».
Εκτός από τις περιοχές που έγιναν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα τελευταία 10 χρόνια, τα ιστορικά ρωσικά εδάφη είναι οι περιοχές Kharkiv, Dnipro, Mykolaiv και Οδησσός.
Αυτή είναι η απόλυτη Ρωσία», δήλωσε ο Vladimir Saldo.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Vladimir Saldo, οι περιοχές Kirovograd, Sumy, Poltava, Chernihiv και Cherkasy είναι άρρηκτα ιστορικά συνδεδεμένες με τη Ρωσία.
«Λοιπόν, το Κίεβο είναι η μητέρα των ρωσικών πόλεων. Σημειώστε, όχι των ουκρανικών.
Οι περιοχές Zhitomir και Vinnitsa βρίσκονται πολύ κοντά στην περιοχή του Κιέβου.
Γενικά, τουλάχιστον μέχρι τα σύνορα του 1939» τόνισε ο Vladimir Saldo.
Η Kherson είναι μια περιοχή της Ρωσίας, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στον κάτω ρου, που βρέχεται από την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η περιοχή έγινε υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά από δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η ουκρανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά της και συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή.
Επί του παρόντος, το 75% της περιοχής Kherson βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και μέρος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Kherson ελέχεται από ουκρανικά στρατεύματα.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία θα έχει βάθος 200 χιλιόμετρα

Ο κυβερνήτης της περιοχής Kherson Vladimir Saldo, πιστεύει ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη βαθιά στην Ουκρανία από τα ρωσικά σύνορα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα.
«Οι πολεμικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και τα ουκρανικά βαρέα όπλα πρέπει να απομακρυνθούν από τα ρωσικά σύνορα σε απόσταση απρόσιτη για τη χρήση τους, η ζώνη αυτή πρέπει να έχει βάθος 150-200 χιλιόμετρα" τόνισε ο Saldo.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρη η δεξιά όχθη της περιοχής Kherson, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Snigirevsky και Aleksandrovsky, θα πρέπει να απελευθερωθεί από την κατοχή από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Helsingin Sanomat (Φινλανδικό ΜΜΕ): Ο Φινλανδικός στρατός άρχισε να παραιτείται μαζικά

Στη Φινλανδία, στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά τον στρατό, γράφει η Helsingin Sanomat.
«Τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν την Εφεδρεία των Αμυντικών Δυνάμεων αυξήθηκε τόσο πολύ που δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για να ολοκληρώσουν όλοι την εκπαίδευσή τους».
Σημειώνεται ότι το 2024 από την εφεδρεία έχουν αποχωρήσει συνολικά 1.435 έφεδροι, εκ των οποίων οι 1.200 τον Φεβρουάριο. Το 2023 συνολικά ήταν μόνο 1.650.
Η Helsingin Sanomat εξηγεί ότι όσοι αποχωρούν από την εφεδρεία πρέπει να περάσουν πέντε ημέρες πρόσθετης εκπαίδευσης στη δημόσια υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Δημόσιας Υπηρεσίας, Mikko Reijonen, φέτος προγραμματίζονται 44 επιπλέον μαθήματα επανεκπαίδευσης, για τα οποία είναι διαθέσιμες μόνο 30 θέσεις. Για την επόμενη χρονιά έχουν προετοιμαστεί 30 μαθήματα κατάρτισης, έξι από τα οποία έχουν ήδη συμπληρωθεί από συνταξιούχους έφεδρους.

Ο Ρώσος πιλότος Maxim Kuzminov που συνεργάστηκε με την Ουκρανία βρέθηκε δολοφονημένος στην Ισπανία

Ο Ρώσος πιλότος Maxim Kuzminov, ο οποίος κατέλαβε ένα ρωσικό ελικόπτερο και κατέληξε στην Ουκρανία, δολοφονήθηκε τόνισε η Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη πηγές στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο Maxim Kuzminov αποφάσισε να μετακομίσει στην Ισπανία αντί να είναι εδώ.
Από ό,τι γνωρίζουμε: κάλεσε τΗν πρώην του στο σπίτι του και εν συνεχεία βρέθηκε δολοφονημένος».
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο UNIAN, το σώμα του Kuzminov βρέθηκε στον δήμο Villajoyos στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το RBC-Ukraine, πληροφορίες για τον θάνατό του επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο Maxim Kuzminov δολοφονήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου με 12 πυροβολισμούς, εν συνεχεία το αυτοκίνητο των δολοφόνων πέρασε πάνω από το σώμα του όπου τον πολτοποίησε.
Βρέθηκε σημείωμα υπό τον τίτλο «οι προδότες δεν ζουν πολύ» περιέχει πολλά προσβλητικά σχόλια στα ουκρανικά.
Το καλοκαίρι του 2023 ο Ρώσος πιλότος κατέλαβε ένα ελικόπτερο Mi-8 και το πέταξε από το Kursk στην Ουκρανία.
Υποτίθεται ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών τον έπεισε να το κάνει αυτό.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ωστόσο σκοτώθηκαν.

Η Σουηδία θα μεταφέρει 90 πολεμικά σκάφη και 90 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία
 ανακοίνωσε τη μεταφορά ενός άνευ προηγουμένου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 7,1 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 90 τεθωρακισμένων οχημάτων και 90 πολεμικών σκαφών.
Το πακέτο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει παράσχει η χώρα στο Κίεβο και θα αυξήσει το συνολικό ποσό της σουηδικής βοήθειας σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το Dagens Nyheter.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι μια τέτοια υποστήριξη προς την Ουκρανία αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.
Την ίδια ώρα την πρόθεση του, για την μεταφορά 800 drones SkyRanger R70 στη χώρα εξέφρασε και ο Καναδάς.
Η στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε 95 εκατ. δολ.
19feb2024_Ukraine_Avdiivka_map-768x768.jpg

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_192024.png

19feb2024_Ukraine_Bakhmut_Map-768x877.jpg

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_192024.png

19feb2024_Ukraine_Mariinka_Ugledar_Map-740x1024.jpg


19feb2024_Ukraine_Orikhiv_map-768x528.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης