Διεθνή

Πολωνία: Στη βουλή των σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus

Πολωνία: Στη βουλή των σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus
Η ταχεία εκκίνηση κοινοβουλευτικής έρευνας για τη χρήση του Pegasus στη χώρα ήταν μία από τις κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Tusk
Το πολωνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε σήμερα (19/2) έρευνα που θα εξετάσει το κατά πόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έκανε κατάχρηση του λογισμικού χάκερ Pegasus για να κατασκοπεύσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Η ταχεία εκκίνηση της έρευνας για τη χρήση του Pegasus στη χώρα ήταν μία από τις κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις της τρέχουσας κυβέρνησης ενόψει των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Η χρήση του ισραηλινού λογισμικού επιτήρησης αποκαλύφθηκε μέσω έρευνας από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας.
Επισημαίνεται ότι η Πολωνία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες, μαζί με την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπου αναφέρθηκε ότι το spyware χρησιμοποιήθηκε κατά πολιτικών της αντιπολίτευσης, μελών της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων.
Μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή στοχεύει τώρα να θέσει κρίσιμα ερωτήματα σε κορυφαία στελέχη της πρώην κυβέρνησης του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS), συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κόμματος Jarosław Kaczyński.
Ο Kaczyński είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει την κατοχή του λογισμικού hacking Pegasus στην εργαλειοθήκη των αρχών.
Ωστόσο, αρνήθηκε επανειλημμένως ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019.
«Είναι όλα υπερβολικά», τόνισε ο Kaczyński την περασμένη εβδομάδα.
«Όλα… ήταν σύμφωνα με το πολωνικό εθνικό συμφέρον, με τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της κατασκοπείας», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο κυβερνών συνασπισμός ισχυρίζεται ότι το PiS χρησιμοποίησε τον Pegasus τόσο για να κατασκοπεύει τους εχθρούς του όσο και για να παρακολουθεί τα μέλη του.
«Η κλίμακα [της] παρακολούθησης είναι συγκλονιστική», δήλωσε επί του ζητήματος ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Adam Bodnar στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Oko.press.
Άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι που αντιμετωπίζουν κλήτευση για να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής είναι ο πρώην πρωθυπουργός του PiS Beata Szydło, ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro οι πρώην βουλευτές του PiS Mariusz Kamiński και Maciej Wąsik — οι οποίοι ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσφατα αμνηστεύτηκαν από τον Πρόεδρο Andrzej Duda μετά από καταδίκη σε μια παλιά υπόθεση διαφθοράς.
Ο Kamiński κατήγγειλε την επιτροπή ως «ένα πολιτικό παιχνίδι με την ασφάλεια της Πολωνίας», προσθέτοντας πως «η μυστική υπηρεσία ενεργούσε πάντα σύμφωνα με το νόμο».
«Ανυπομονώ να παρουσιάσω την αλήθεια στο κοινό το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.
σροκα.JPG
Η Magdalena Sroka, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Η Magdalena Sroka, η βουλεύτρια που ορίστηκε από την πλειοψηφία ως πρόεδρος της επιτροπής, διεμήνυσε στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής: «Πολύ καιρό μας λένε ψέματα για τον Pegasus από το PiS και θα φτάσουμε σε βάθος τώρα».
Ενώ, ο Krzysztof Brejza, ευρωβουλευτής της Πολιτικής Συμμαχίας του Tusk, του οποίου το τηλέφωνο φέρεται να παραβιάστηκε όταν διεξήγαγε την εκστρατεία του κόμματος το 2019, θα εμφανιστεί επίσης.
«Αυτή η επιτροπή θα καθορίσει όχι μόνο τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση του Pegasus αλλά και [τους] ανθρώπους που δέχθηκαν επίθεση: πολιτικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους και απλούς ανθρώπους», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης