Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισπανία θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά του Ισραήλ, με ή χωρίς την έγκριση της ΕΕ

Η Ισπανία θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά του Ισραήλ, με ή χωρίς την έγκριση της ΕΕ
Η Ισπανία εξακολουθεί να ασκεί πίεση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη σημασία της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Jose Manuel Albares διαμηνύει ότι η Ισπανία θα εφαρμόσει μονομερώς κυρώσεις σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη ακόμα εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει να προχωρήσει στην εν λόγω πρωτοβουλία συλλογικά.
«Αυτές οι κυρώσεις έχουν συζητηθεί κατά τη διάρκεια πολλών προηγούμενων συναντήσεων για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας στον Τύπο στις Βρυξέλλες.
«Θα συνεχίσω να πιέζω ώστε να εφαρμοστούν μια για πάντα… αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η Ισπανία θα προχωρήσει απολύτως μεμονωμένα στην εφαρμογή αυτών των κυρώσεων» τόνισε στο μήνυμά του προς το Τελ Αβίβ, αλλά και τις Βρυξέλλες.
Ο Albares προέβη στις σχετικές δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας.
Εκτός από τις κυρώσεις, υποσχέθηκε να πιέσει την Ένωση να επαναξιολογήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και κατά πόσο το Ισραήλ παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία και τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα.
Αυτή η ιδέα προτάθηκε από τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σε κοινή τους επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε την επίθεσή του στη Rafah.
«Θα ζητήσω συγκεκριμένα αυτή η αξιολόγηση να είναι έτοιμη για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα», σχολίασε στους δημοσιογράφους.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε αυτό με διάλογο, αλλά σίγουρα υπάρχουν μια σειρά από μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι», συμπλήρωσσε.
Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση, καθώς και οι άλλες ιδέες της Ισπανίας για την περιοχή, στοχεύουν να σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων.
«Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκταθούν στη Rafah».
«Η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη, καταστροφική» υπογράμμισε σε αγωνιώδη τόνο.
Ο Albares πρόσθεσε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων και θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση δύο κρατών.
Εξήγησε ότι η Ισπανία εξακολουθεί να ασκεί πίεση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη σημασία της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους και ελπίζει ότι μπορεί να γίνει στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη διεθνή κοινότητα εν γένει σε ένα ειρηνευτικό forum.
«Αλλά αν δεν προχωρήσει τίποτα, η Ισπανία είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του Ισπανού πρωθυπουργού να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία των Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης