Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα αναπάντεχο deal: Musk και Tata δίνουν τα χέρια για τον 1ο δορυφόρο κατασκοπείας στην Ινδία - Η Κίνα παρακολουθεί, θα ξεπεράσει τη Ρωσία;

Ένα αναπάντεχο deal: Musk και Tata δίνουν τα χέρια για τον 1ο δορυφόρο κατασκοπείας στην Ινδία - Η Κίνα παρακολουθεί, θα ξεπεράσει τη Ρωσία;
Η πρώτη ιδιωτική εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Ινδία
Η Κίνα έχει κάνει γιγαντιαία βήματα όσον αφορά στην κατασκευή ενός δικτύου «κατασκοπευτικών δορυφόρων», ένα όνομα που αποδίδεται στους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και επιτήρηση.
Καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν τεταθεί εδώ και αρκετό καιρό, η Ινδία χρησιμοποίησε τον ιδιωτικό τομέα για να κατασκευάσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους στρατιωτικής ποιότητας για τη χώρα, ο πρώτος στη σειρά που κατασκευάστηκε από την Tata Advanced Systems Ltd (TASL) και είναι έτοιμος για εκτόξευση τον Απρίλιο του 2024.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Ινδία, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της ιδιωτικής βιομηχανίας της για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της στον διαστημικό τομέα.
Τα ρωσικά τηλεγραφικά ειδησεογραφικά κανάλια αναφέρουν μάλιστα ότι η Ινδία φέτος θα ξεπεράσει τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις εκτοξεύσεις.
Η Ινδία προσπαθεί να καλύψει το κενό που δημιούργησε η Ρωσία στη διεθνή αγορά εκτόξευσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως, εξίσου σημαντική είναι η έμφαση που δίνει η Ινδία στη χρήση του χώρου για τους στρατιωτικούς της σκοπούς.
Οι δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που συνδέονται με δορυφόρους, τα οποία οι ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις θα  εισάγουν στον στόλο τους.
Οι ινδικές δυνάμεις εισάγουν ήδη τον ισραηλινό Hermes-900 και θα εισάγουν το αμερικανικό MQ-9B στο μέλλον.
Ο αριθμός των δορυφόρων της Ινδίας είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που χρησιμοποιεί η Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση Military Balance που δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο, η Κίνα διέθετε 136 δορυφόρους αναγνώρισης το 2022, από 66 το 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη ιδιωτική εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Ινδία. Σύμφωνα με τους Economic Times, ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε από την TASL αποστέλλεται στη Φλόριντα, όπου θα εκτοξευθεί με πύραυλο SpaceX μέχρι τον Απρίλιο.
Οι αναγνωριστικοί δορυφόροι παρακολουθούν τις εξελίξεις, είτε πρόκειται για κινήσεις στρατευμάτων είτε εκτοξεύσεις πυραύλων από υψόμετρο 500 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για την Ινδία για να μπορεί να παρακολουθεί τον εχθρού ειδικά κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η εξάρτηση από ΗΠΑ 

Η Ινδία εξαρτάται από τις ΗΠΑ για τη λήψη αναγνωριστικών δεδομένων.
Οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να δώσουν ακριβείς συντεταγμένες ώστε να λάβουν εικόνες οι Ινδοί.
Ο επίγειος έλεγχος θα εγκατασταθεί στο Μπανγκαλόρ και θα χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των εικόνων που αποστέλλονται από τον δορυφόρο.
Ο συνταγματάρχης Vinayak Bhatt, συνταξιούχος αξιωματούχος του Ινδικού Στρατού και έμπειρος αναλυτής εικόνας,χαρακτήρισε  ως «εξαιρετική κίνηση» την εξέλιξη.
«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερους δορυφόρους EO (Earth Observation) με υψηλότερη χρονική ανάλυση.
Χρειαζόμαστε περισσότερους σταθμούς λήψης δεδομένων και περισσότερους αναλυτές εικόνας. Σήμερα, χρειαζόμαστε δορυφόρους με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να δώσουν σε έναν αναλυτή ένα πρόσθετο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Bhatt στους EurAsian Times.

Η Κίνα «βρυχάται»

Ενόψει των εντάσεων με την Κίνα, η Ινδία έχει εκτοξεύσει μια σειρά δορυφόρων απεικόνισης ραντάρ (RISAT), επεκτείνοντας τον στόλο από 12 δορυφόρους το 2019 σε 16.
Η Ινδία είχε κατασκευάσει το RISAT-2 με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008.
Είναι ο πρώτος αποκλειστικός αναγνωριστικός δορυφόρος της Ινδίας.
Ο δορυφόρος χρησιμοποιήθηκε για επιτήρηση συνόρων, κατά της διείσδυσης και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και απενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022.
Ο RISAT-2B, που εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2019 από την SDSC, είναι ο τρίτος δορυφόρος της σειράς και τοποθετεί ένα εγχώριο ραντάρ X-Band. Ο δορυφόρος χρησιμοποιείται για τη λήψη σημείων εικόνων υψηλής ανάλυσης της τάξης των 0,5 x 0,3 m ανάλυση και έχει διάρκεια αποστολής πέντε ετών. Το RISAT-2BR1 κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου 2019 από την SDSC. Αυτός ο δορυφόρος έχει επίσης διάρκεια αποστολής πέντε ετών και είναι για παρόμοια χρήση, με ανάλυση μόλις 0,35 m.
Το Πεκίνο επεκτείνει το στόλο του με δορυφόρους ηλεκτρονικής νοημοσύνης (ELINT) και δορυφόρους νοημοσύνης σημάτων (SIGINT) ικανούς να υποκλέψουν ηλεκτρονικές πληροφορίες.
Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές... αλλά και πώς θα απαντήσουν Κίνα και Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης