Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό αμφισβήτηση το γερμανικό μοντέλο - Bundesbank: Δεν υπάρχει ανάκαμψη για την οικονομία

Υπό αμφισβήτηση το γερμανικό μοντέλο - Bundesbank: Δεν υπάρχει ανάκαμψη για την οικονομία
Η Bundesbank αναμένει νέα μείωση της παραγωγής για το α' 3μηνο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, καθώς η εξωτερική ζήτηση είναι αδύναμη, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι εγχώριες επενδύσεις συγκρατούνται από το υψηλό κόστος δανεισμού, εκφράζει η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, στη τακτική μηνιαία έκθεση σχετικά με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει προβλήματα από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 εκτόξευσε το ενεργειακό κόστος, και η τεράστια, βιομηχανική οικονομία της βρίσκεται τώρα στο τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης, επιβαρύνοντας όλη την ευρωζώνη.
«Δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία», δήλωσε η Bundesbank. «Η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί και πάλι ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο του 2024. Με τη δεύτερη διαδοχική μείωση της οικονομικής παραγωγής, η γερμανική οικονομία θα βρισκόταν σε τεχνική ύφεση». Αυτή η αδύναμη επίδοση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του γερμανικού οικονομικού μοντέλου και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της που εξαρτάται από την ενέργεια έχει πλέον αποτιμηθεί από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που δικαιολογεί έναν οικονομικό μετασχηματισμό.
Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, απορρίπτει τις δυσοίωνες προβλέψεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για μια τέλεια καταιγίδα υψηλού ενεργειακού κόστους, αδύναμης κινεζικής ζήτησης και γρήγορου πληθωρισμού που συγκρατεί προσωρινά την ανάπτυξη, αλλά δεν αμφισβητεί ριζικά την οικονομική στρατηγική.
Προς το παρόν η αδυναμία θα παραμείνει, υποστηρίζει η Bundesbank.
Η ξένη βιομηχανική ζήτηση παρουσιάζει πτωτική τάση και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών μειώνεται.

Μειωμένες επενδύσεις

Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδύσεις, εν μέρει επειδή το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.
Η υψηλή αύξηση των ονομαστικών μισθών επηρεάζει επίσης τις επιχειρήσεις και οι απεργίες σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την ανάπτυξη κατά το τρίμηνο.
Η διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα έχει, ωστόσο, σημαντικό αντίκτυπο, επειδή υπάρχει άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα στη ναυτιλία και επειδή το κόστος των ναύλων αποτελεί μικρό μόνο μέρος του συνολικού κόστους των αγαθών, ανέφερε η Bundesbank.
Αν και οι προοπτικές είναι αδύναμες, η τράπεζα δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντική επιδείνωση στην αγορά εργασίας, η οποία έχει μονώσει την οικονομία μέχρι στιγμής, και ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μια ευρείας βάσης, παρατεταμένη ύφεση.
«Η αδύναμη φάση της γερμανικής οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας θα συνεχιστεί έτσι», πρόσθεσε η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης