Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αμερικανικός στρατός πληρώνει τα… σπασμένα της Ουκρανίας – Τον Μάιο τελειώνουν τα χρήματα…

Ο αμερικανικός στρατός πληρώνει τα… σπασμένα της Ουκρανίας – Τον Μάιο τελειώνουν τα χρήματα…
Μέχρι στιγμής τον λογαριασμό της Ουκρανίας πληρώνει η Διοίκηση του Στρατού Ευρώπης και Αφρικής
Τα σπασμένα της Ουκρανίας φαίνεται πως πληρώνει ο αμερικανικός στρατός, καθώς από τον Οκτώβριο του 2023 και λόγω της μη συμφωνίας στο Κογκρέσο για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, έχει δαπανήσει περισσότερα από 430 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες επιχειρήσεις υπέρ των Ουκρανών, όπως εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
«Βασικά, παίρνουμε τα κεφάλαια από τον στρατό» λέει Αμερικάνος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι αυτός που επί της ουσίας έχει αφεθεί να πληρώνει το λογαριασμό της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, ολοένα και περισσότεροι Αμερικάνοι στρατιωτικοί ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση προς το Κίεβο, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να αντλούν κεφάλαια από άλλα κρίσιμα έργα.

Ο λογαριασμός

Σύμφωνα με το CNN, ο λογαριασμός μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί από τη Διοίκηση του Στρατού Ευρώπης και Αφρικής.
Αμερικάνος στρατιωτικός αναφέρει πως χωρίς να έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο ο προϋπολογισμός για το 2024 και χωρίς να έχει διευθετηθεί το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης του Κιέβου, η Διοίκηση έχει στη διάθεση της το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει για επιχειρησιακά κόστη ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό το ποσό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που αφορούν την υποστήριξη της Ουκρανίας – εκπαίδευση και μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε Πολωνία και Ουκρανία – αλλά και άλλες επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Αφρική.

Χρήματα τέλος τον Μάιο

Εάν το Κογκρέσο μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν έχει καταφέρει να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, τότε οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν σκληρές αποφάσεις και να παίρνουν χρήματα, αρχικά από έργα λιγότερο κρίσιμης σημασίας, όπως η κατασκευή στρατώνων ή κίνητρα στράτευσης εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής στρατολόγησης.
Εάν ο αμερικανικός στρατός δεν αντλήσει κεφάλαια, τότε εκτιμάται πως ο προϋπολογισμός των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής θα εξαντληθεί έως τα τέλη Μαΐου του 2024.
«Εάν δεν λάβουμε έναν βασικό προϋπολογισμό, εάν δεν λάβουμε ένα συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία, εάν κλείσει η κυβέρνηση, εάν δεν λάβουμε τίποτα άλλο και τίποτα δεν αλλάξει από σήμερα ... θα ξεμείνουμε από κεφάλαια τον Μάιο» επισημαίνει στο CNN Αμερικάνος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα σταματήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε Ευρώπη και Αφρική, η μεταφορά εξοπλισμού στο θέατρο του πολέμου ενώ παράλληλα δεν θα πληρώνονται τα συμβόλαια, και θα επιβάλλονται πρόστιμα.
«Με λίγα λόγια θα σταματούσαμε να υπάρχουμε, εάν αυτά τα κεφάλαια δεν βρίσκονταν από κάπου αλλού από τον προϋπολογισμό του Στρατού» τονίζει ο αξιωματούχος.

Τραγικές ελλείψεις χρηματοδότησης

Από την πλευρά της η Christine Wormuth, η επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας που αποφασίζει που θα δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού για τον στρατό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να κλέψει από τον έναν για να πληρώσει τον άλλο».
«Είναι πολύ σημαντικό πού βάζω το κάθε δολάριο.
Και διαλέγω συνέχεια.
Το βάζω σε στρατώνες;
Το βάζω σε κίνητρα στράτευσης;
Το βάζω σε ασκήσεις;
Το βάζω στον εκσυγχρονισμό;» διερωράται η Wormuth, προσθέτοντας ότι «αυτά ήταν χρήματα που περιμέναμε να αναπληρωθούν, προφανώς, από το συμπληρωματικό πακέτο» και επαναλαμβάνοντας την επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση.

Εκπαίδευση Ουκρανών

Αν και η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχει εξαντληθεί, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών συνεχίζεται, καθώς η αποστολή αυτή έχει κριθεί κρίσιμη από τον πρόεδρο Biden.
Ο συνταγματάρχης Martin O'Donnell, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική, είπε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν περίπου 1.500 Ουκρανούς στην περιοχή Grafenwoehr στη Γερμανία ενώ παράλληλα συνεχίζουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 στη Βάση της Εθνικής Φρουράς Morris Air στην Αριζόνα.
Εκτός από την εκπαίδευση, εξοπλισμός συνεχίζει να ρέει στους Ουκρανούς από τα αποθέματα των ΗΠΑ στο πλαίσιο προηγούμενων πακέτων και από όπλα και εξοπλισμό που αγοράστηκαν από την αμυντική βιομηχανική βάση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI).
Όσον αφορά τη βοήθεια των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, αυτή εξακολουθεί να είναι στον αέρα, με το Κογκρέσο κάθε άλλο παρά έτοιμο να θεωρείται πως είναι για να εγκρίνει το νέο αυτό πακέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN, κατά τη διάρκεια του 2024 ο αμερικανικός στρατός έχει δαπανήσει 39,7 εκατομμύρια δολάρια για χερσαίες μεταφορές.

Απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια

Αλλά τα κεφάλαια που απαιτούνται, είναι πολύ περισσότερα.
Ο Αρχηγός του Γραφείου της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Daniel Hokanson υποστήριξε ότι θα χρειαζόταν τελικά περισσότερους πόρους εάν οι ΗΠΑ σκόπευαν να εκπαιδεύσουν περισσότερους Ουκρανούς πιλότους F-16.
Ο Hokanson υποστήριξε πως υπάρχουν τα χρήματα για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων που έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται, σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν πρόκειται να εκπαιδευθούν περισσότεροι πιλότοι ή προσωπικό εδάφους, τότε θα χρειαστούν και περισσότεροι πόροι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Πεντάγωνο αλλά και Αμερικάνοι στρατιωτικοί ζητούν από το Κογκρέσο να εγκρίνει τον βασικό προϋπολογισμό καθώς και τα συμπληρωματικά αιτήματα τους, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Είναι όλα αλληλένδετα.
Και αυτό που κάνουμε σε έναν χώρο μας επηρεάζει παντού.
Δεν πιστεύετε ότι η Κίνα παρακολουθεί τι γίνεται στον Ειρηνικό;
Δεν πιστεύετε ότι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον Ειρηνικό; …
Η Ρωσία σίγουρα παρακολουθεί» επισήμανε Αμερικάνος στρατιωτικός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης