Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικά κέρδη 281 δισ. δολ. για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Προκλητικά κέρδη 281 δισ. δολ. για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τα κέρδη BP και Shell αρκούν για να καλύψουν όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των βρετανικών νοικοκυριών, για 17 συνεχόμενους μήνες
Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο έχουν αποκομίσει κέρδη άνω 250 δισ. δολ. από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας και των λογαριασμών των νοικοκυριών.
Τα "σούπερ-μεγαθήρια" - BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies - έχουν κερδίσει 281 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Global Witness, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Οι βρετανικές BP και η Shell, έχουν αποκομίσει συνολικά 94,2 δισ. δολάρια σε κέρδη από την έναρξη της σύγκρουσης.
Η Global Witness εκτιμά ότι το ποσό αυτό είναι αρκετό για να καλύψει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των βρετανικών νοικοκυριών για 17 συνεχόμενους μήνες.
Η Shell, η οποία έχει αποκομίσει κέρδη 58,9 δισ. δολαρίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία περικοπής έως και 330 θέσεων εργασίας από τη μονάδα λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια νέα εστίαση σε πετρελαϊκά έργα υψηλού κέρδους φέτος.
Η BP, η οποία πέρυσι προχώρησε επίσης σε μείωση των κλιματικών της στόχων, έχει αποκομίσει κέρδη 35 δισ. δολαρίων από την έναρξη της σύγκρουσης.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες - Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies - έχουν αποκομίσει συνολικά κέρδη άνω των 187 δισ. δολαρίων (148 δισ. στερλίνες).

Καταστροφή για τα νοικοκυριά

"Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους, από τους απλούς Ουκρανούς που ζουν κάτω από τη σκιά του πολέμου, μέχρι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους", δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα, Patrick Galey.
"Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία".
Τα κέρδη των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών και των προμηθευτών τροφίμων έχουν επίσης εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να ζητήσουν στοχευμένο έλεγχο των τιμών κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.
Η Shell έκανε στροφή το περασμένο καλοκαίρι στην υπόσχεση να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της δεκαετίας, σε μια στρατηγική στροφή με στόχο τα ορυκτά καύσιμα και "να ανταμείψει τους μετόχους μας σήμερα και πολύ στο μέλλον".

Πληρωμές - ρεκόρ για τους επενδυτές

Οι πέντε μεγάλοι προβλέπεται να ανταμείψουν τους επενδυτές με πληρωμές ρεκόρ άνω των 100 δισ. δολαρίων το 2023, όταν τα στοιχεία για το πλήρες οικονομικό έτος θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες, παρά την αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή και την κριτική που ασκείται στη μηχανή κέρδους των ορυκτών καυσίμων.
Το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) δήλωσε ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να πληρώσουν τους μετόχους ακόμη περισσότερο φέτος, παρά τις ασθενέστερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων που οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη.
Σύμφωνα με το IEEFA, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πλούτισαν τους μετόχους με μερισματικές πληρωμές και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισ. δολαρίων το 2022.

Ενεργειακή κρίση

Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα ήταν πρακτικά αδύνατα χωρίς την ανθρωπογενή θέρμανση του πλανήτη.
Η Isabella Weber, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, έχει καταγράψει την αύξηση των κερδών των εταιρειών στους τομείς των τροφίμων, της ναυτιλίας και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η ίδια δήλωσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτό το μήνα ότι χρειάζονται στοχευμένοι έλεγχοι τιμών για να αποτραπεί η εκμετάλλευση της κρίσης από τις επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους και τα μερίσματα των μετόχων εις βάρος των πελατών.
ενεργειακή κρίση ήταν η χειρότερη εποχή για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά η καλύτερη εποχή για τις εταιρείες ενέργειας. Όταν οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σημαίνουν κέρδη ρεκόρ σε βασικούς τομείς, τα δημόσια και τα εταιρικά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίζονται.
Χρειαζόμαστε ένα νέο εγχειρίδιο για τα οικονομικά της έκτακτης ανάγκης.
"Αυτό εγείρει το ερώτημα αν μπορούμε να αναθέσουμε τους συστημικά σημαντικούς τομείς καθαρά σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μάθει ότι ... στο χειρότερο σοκ ... που βίωσε η Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία της, αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη σε όλη την ιστορία τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης