Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζητούν τρόπους αύξησης των αμυντικών δαπανών οι Ευρωπαίοι – Μεγάλες διαφωνίες για τη χρηματοδότηση

Αναζητούν τρόπους αύξησης των αμυντικών δαπανών οι Ευρωπαίοι – Μεγάλες διαφωνίες για τη χρηματοδότηση
Κινητοποιείται η Ευρώπη για τις αμυντικές δαπάνες, μετά τις προειδοποιήσεις Trump
Θα πρέπει να δανειζόμαστε από τις παγκόσμιες αγορές ως μια συνδυασμένη οντότητα και να αντλούμε νέο χρέος από κοινού;
Αυτό είναι το ερώτημα που κρέμεται στους ώμους των αξιωματούχων της ΕΕ καθώς υπόσχονται να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή η συζήτηση δεν είναι νέα — και είναι ιστορικά περίπλοκη, αναφέρει ανάλυση του CNBC.
Για πολλά χρόνια, τα κράτη της ΕΕ που ήταν παραδοσιακά πιο συντηρητικά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματά τους δεν ήθελαν να αξιοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές μαζί με το υπόλοιπο μπλοκ.
Φοβήθηκαν ότι τελικά η δημοσιονομική τους σύνεση θα τεθεί σε κίνδυνο από άλλα έθνη με πιο χαλαρές ιδέες για το πώς να ξοδεύουν μετρητά.
Ωστόσο, το 2020, τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και έκτακτες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 ήταν η από κοινού αύξηση του χρέους.
Τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι αυτό που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα καλό σχέδιο για να χρηματοδοτήσουν τα νέα αμυντικά τους σχέδια.
Άλλοι όμως διαφωνούν.
«Αυτή δεν είναι η μαγική λύση, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά να επιταχύνουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας ικανότητα. Και αυτό είναι πραγματικά αυτό που διακυβεύεται σήμερα», είπε ο Alexander de Croo, πρωθυπουργός του Βελγίου, στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αύξηση του νέου χρέους για τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι τα κοινά ομόλογα θα ήταν ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του μπλοκ.
Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ήταν πολύ σαφής κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο: «Στις Βρυξέλλες, είναι κάπως ένα μέρος για να συζητήσει κανείς προβλήματα και να παρουσιάσει πάντα την ίδια λύση, αμοιβαίο χρέος."
Αντίθετα, ο Lindner πρότεινε ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια ενιαία αγορά για αμυντικά προϊόντα, καθώς και να προωθήσει την ενοποίηση στον τομέα και να επιδιώξει την κοινή προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte ήταν επίσης πολύ σαφής ότι δεν θα υποστήριζε το κοινό χρέος σε επίπεδο ΕΕ.
Είπε ότι για να χρηματοδοτηθούν οι νέες αμυντικές δαπάνες «είτε τις αυξάνετε σε εθνικό επίπεδο είτε τις αυξάνετε μέσω των ιδίων πόρων της ΕΕ, κάτι που έχει ορισμένα πολιτικά αλλά και διαρθρωτικά μειονεκτήματα».
«Στο τέλος, υπάρχουν χρήματα που προέρχονται από τους ανθρώπους μέσω της φορολογίας και θα έλεγα ας το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο», είπε στο MSC.

Οι αμερικανικές πιέσεις

Το ζήτημα του τρόπου αύξησης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή.
Οι ηγέτες της ΕΕ αισθάνονται την πίεση να κάνουν περισσότερα εν μέσω απειλών για την ασφάλεια από τη Ρωσία και ενός αβέβαιου αποτελέσματος από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προκάλεσε σάλο σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν είπε ότι δεν θα βοηθούσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν σέβονταν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.
Τα σχόλιά του θεωρήθηκαν ότι σημαίνουν ενδεχομένως ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος σεβόμενες το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που λέει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν χάσει αυτόν τον στόχο δαπανών για πολλά χρόνια, επικαλούμενες οικονομικές κρίσεις και ιστορικούς λόγους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, 18 από τα 31 μέλη της αμυντικής συμμαχίας βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο για να σεβαστούν αυτή τη δέσμευση φέτος.
Η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, αν και δεν είναι επικείμενη, επικεντρώνει επίσης το μυαλό πολλών Ευρωπαίων ηγετών να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα.
Δανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ σε τρία έως πέντε χρόνια.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσεις επίσης το ίδιο.
Μιλώντας σε πάνελ του CNBC στο Μόναχο, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius είπε ότι «το 2% μπορεί να είναι μόνο η αρχή.
Ίσως - πιθανότατα θα χρειαστούμε περισσότερα - τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης