Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ - Τελεσίγραφο: Εισβολή στη Rafah στις 10/3 αν δεν αφήσει η Hamas τους ομήρους

Στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ - Τελεσίγραφο: Εισβολή στη Rafah στις 10/3 αν δεν αφήσει η Hamas τους ομήρους
Η Hamas δεν έχει πλέον όρεξη για πόλεμο λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
(upd10) Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΟΗΕ θα βρεθεί από σήμερα Δευτέρα 16/2 το Ισραήλ καθώς θα υπάρξει μια εβδομάδα ακροάσεων για τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δίνουν τελεσίγραφο στην Hamas να έχει απελευθερώσει τους ομήρους (εκτιμώνται σε περίπου 100) έως το Ραμαζάνι που αναμένεται να αρχίσει στις 10 Μαρτίου, διαφορετικά θα ακολουθήσει η χερσαία εισβολή στη Rafah.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ έχουν απευθυνθεί περισσότερα από 50 κράτη, ενώ πρώτος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στην Χάγη πήρε τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων Riyad al-Maliki.
Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στις ακροάσεις είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος ενώ το Ισραήλ δεν θα είναι παρών, αν και έχει στείλει γραπτώς τις θέσεις του.
Το Δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις του, αν και η διαδικασία αυτή θεωρείται μια ακόμα κίνηση άσκησης πολιτικής πίεσης προς το Ισραήλ για τις ενέργειες του στη Γάζα με απώτερο στόχο να μπει ένα τέλος στον πόλεμο και να υπάρξει κατάπαυση πυρός.

Riyad al Maliki (ΥΠΕΞ Παλαιστινίων): Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία

Να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας «χωρίς όρους» ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο Riyad al Maliki,
ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια γενοκτονία.
Σύμφωνα με τον al Maliki, είναι ηθική και νομική υποχρέωση να τερματιστεί η κατοχή των Ισραηλινών, ενώ υποστήριξε πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και έχει επιβάλει μια πολιτική απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.
«Είναι απαράδεκτο να επιτραπεί να συνεχιστεί αυτό.
Είναι ηθική και νομική υποχρέωση να τελειώσει άμεσα.
Η Παλαιστίνη δεν ήταν μια χώρα χωρίς λαό.
Για δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι στερούνταν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» υποστήριξε ο al Maliki, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στο Δικαστήριο γίνεται τη στιγμή που «2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, οι μισοί από αυτούς παιδιά, πολιορκούνται και βομβαρδίζονται, σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, πεινάνε και εκτοπίζονται».
«Υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι… που υπόκεινται σε αποικισμό της επικράτειάς τους και στη ρατσιστική βία που το επιτρέπει στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αναφέροντας ότι «1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες στη γη των προγόνων τους».

Η δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση ζητά από το ICJ, γνωστό και ως Διεθνές Δικαστήριο, μια συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τη δράση του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο του 2004, όταν το Δικαστήριο γνωμοδότησε ότι το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια θα έπρεπε να διαλυθεί.
Παρόλο αυτά το Τείχος παραμένει έως και σήμερα.
Αυτήν την φορά έχει ζητηθεί από το Δικαστήριο να εξετάσει την κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που σκοπεύουν στο να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση, τον χαρακτήρα και το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Αυτήν την φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ζητήσει από το Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για το πώς αυτές οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ επηρεάζουν το «νομικό καθεστώς της κατοχής» και ποιες νομικές συνέπειες προκύπτουν για όλες τις χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη από αυτό το καθεστώς.
Σημειώνεται πως αυτή η ακροαματική διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με ότι συνέβη πρόσφατα με το αίτημα περί γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, το οποίο είχε καταθέσει η Νότια Αφρική.

Τελεσίγραφο Ισραηλινών

Παρά τις κινήσεις αυτές το Ισραήλ μοιάζει να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και δηλώνει πως θα πάει μέχρι τέλους στον πόλεμο με την Hamas.
Μάλιστα ο Benny Gantz, μέλος της ισραηλινής κυβέρνηση προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση και εισβολή στη Rafah, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εάν η Hamas δεν απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους έως το Ραμαζάνι.
«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει και οι ηγέτες της Hamas πρέπει να το μάθουν: αν ως το Ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Rafah» υποστήριξε ο Gantz.
«Σε όσους λένε ότι το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό, λέω καθαρά: η Hamas έχει επιλογή.
Τα μέλη της μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το Ραμαζάνι» τόνισε ο Gantz.
Σημειώνεται πως το Ραμαζάνι αναμένεται να αρχίσει στις 10 Μαρτίου.

Επίθεση στη Rafah σε συντονισμό με ΗΠΑ, Αίγυπτο

Πάντως, ο Gantz υποστήριξε ότι η επίθεση στη Rafah θα γίνει σε συντονισμό και συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.
Οι ΗΠΑ αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμία πολεμική επιχείρηση εάν πρώτα δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των Παλαιστινίων που έχουν εκτοπιστεί στην περιοχή.
Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ενός κλειστού καταυλισμού στην έρημο του Σινά στην Αίγυπτο, υποδομή όμως που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 100.000 Παλαιστίνιους.
Η διεθνής κοινότητα αντιδρά σε οποιοδήποτε σενάριο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το που θα μπορούσε να μετακινηθεί όλος αυτός ο πληθυσμός έτσι ώστε να είναι ασφαλή σε περίπτωση επίθεσης των Ισραηλινών.
Ο Gantz δεσμεύτηκε ότι θα «διευκολυνθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων» ώστε να μειωθεί «όσο είναι δυνατόν» ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις τους, τη στιγμή που ο Benjamin Netanyahu, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριζε πως όσοι λένε στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Rafah είναι σαν να του λένε να χάσει τον πόλεμο.

Πόλεμος ευρείας κλίμακας για ακόμα 8 εβδομάδες

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως το Ισραήλ πρόκειται να διατηρήσει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για μια περίοδο 6 με 8 εβδομάδων, διάστημα που εκτιμά ότι θα καταφέρει να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Hamas, με αποκορύφωμα την εισβολή στη Rafah.
Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν πως μετά από αυτήν την περίοδο, οι ισραηλινές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε πιο χαμηλής έντασης στρατιωτικές επιχειρήσεις με στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές και επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων.
Όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Rafah, καθώς εκεί υπάρχουν τάγματα της Hamas, τα οποία το Ισραήλ πρέπει να διαλύσει και να μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει επιτύχει τους στόχους του.

Η Hamas δεν έχει διάθεση πλέον για πόλεμο

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως η Rafah είναι το τελευταίο καταφύγιο της Hamas, ότι εκεί έχει καταφύγει η ηγεσία της και ότι πιθανότατα εκεί βρίσκονται και οι Ισραηλινοί όμηροι που ακόμα κρατούνται από δυνάμεις της Hamas.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant, ο οποίος υποστήριξε πως η Hamas δεν έχει πλέον διάθεση να εμπλέκονται σε μάχες, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου.
«Διακόσιοι μαχητές παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Nasser, δεκάδες άλλοι στο νοσοκομείο Amal», είπε ο Gallant σε Ισραηλινούς αξιωματικούς, τονίζοντας πως «αυτό δείχνει πως έχουν χάσει τη διάθεσή τους για μάχη».

Έχουν χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο

Μάλιστα ο Gallant υποστήριξε πως η ηγεσία της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, με επικεφαλής τον Yahia Sinwar, έχει χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο.
«Η οργάνωση της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας δεν αντιδρά, καθώς δεν υπάρχει κανένας να μιλήσει στο πεδίο» υποστήριξε ο Gallant.
Όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, οι τελευταίες συντεταγμένες δυνάμεις της Hamas βρίσκονται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και στη Rafah.
«Όταν ο στρατός του Ισραήλ αναλάβει δράση εκεί, δεν θα υπάρχει κανένας να τις βοηθήσει, ούτε Ιρανοί, ούτε διεθνής υποστήριξη» υποστήριξε ο Gallant.

Στους 29.000 οι νεκροί στη Γάζα

Με τις διαπραγματευτικές προσπάθειες να μην έχουν αποφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις σε όλη τη Γάζα και κυρίως στην Khan Yunis και στη Rafah.
Στην Khan Yunis, το νοσοκομείο Nasser, το οποίο ήταν το μοναδικό που λειτουργούσε στη νότια Γάζα, έπαψε να λειτουργεί ύστερα από πολιορκία μιας εβδομάδας και εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.
Από τις ενέργειες των Ισραηλινών, 70 μέλη του ιατρικού προσωπικού συνελήφθησαν, ενώ επτά ασθενείς, ανάμεσα τους και ένα νεογέννητο μωρό, πέθαναν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Ο απολογισμός και ο αριθμός των θυμάτων είναι τραγικός.
Οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 29.092 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 69.000.
12_33.jpg
11_45.jpg
9_36.jpg
8_65.jpg
7_67.jpg
6_81.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης