Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγική ήττα για Ουκρανία στην Avdiivka, σειρά έχουν Kharkiv, Zaporizhia - Παραδοχή Zelensky: Δυστυχώς, χάνουμε

Στρατηγική ήττα για Ουκρανία στην Avdiivka, σειρά έχουν Kharkiv, Zaporizhia - Παραδοχή Zelensky: Δυστυχώς, χάνουμε
Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει παντού – Στρατηγική ήττα η πτώση της Avdiivka, έρχεται η σειρά Kharkiv, Zaporizhia - Cedric Layton (Αμερικανός συνταγματάρχης): Μετά την πτώση της Avdiivka ο ρωσικός στρατός αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα 
(upd24) Η κατάρρευση του μετώπου στην oυκρανική πόλη Avdiivka, όπου ο oυκρανικός στρατός, για να αποφύγει την περικύκλωση, αποφάσισε να αποχωρήσει από την πόλη κακήν κακώς, ήταν τόσο άναρχη, που οι Ουκρανοί έχασαν 1.500 στρατιώτες μέσα σε μια μέρα…
Aποτελεί δε σημείο καμπής για την Ουκρανία και τα μάταια σχέδια της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός, καθώς οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρη πρωτοβουλία κινήσεων προελαύνοντας σε 8 βασικά σημεία του μετώπου μήκους 1.500 χιλιομέτρων.
«Η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη» παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ενώ απηύθυνε έμμεσα νέα έκκληση προς τη Δύση, καθώς ανέφερε πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις της βοήθειας των δυτικών κρατών προς τη χώρα του.
Σημειώνεται πως η Washington Post σε ανάλυσή της τονίζει ότι η νίκη Trump
στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα είναι σοκαριστική εξέλιξη για την Ουκρανία…

Η σύγκρουση στην Ουκρανία σε οριακό σημείο – Η πτώση της Avdiivka στρατηγική ήττα των Ουκρανών και του ΝΑΤΟ

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετατόπιση της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης στη Ρωσία και μια αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των υποστηρικτών του Κιέβου.
Από τα μέσα του 2023, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πετάξει απίστευτη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε άκαρπες προσπάθειες να διαρρήξουν τη ρωσική άμυνα στον νότιο τομέα της πρώτης γραμμής.
Εξοπλισμένα από το ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ αποσπάσματα σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια νικηφόρα πορεία στην Κριμαία αλλά κατέληξαν σε ασήμαντους τάφους γύρω από τη στέπα του Donbass.
Η σφαγή των ουκρανικών αποθεμάτων που οργανώθηκε από την ηγεσία του Κιέβου και τους ξένους συμβούλους της οδήγησε στην κατάληψη μερικών μόνο άδειων χωριών στη γκρίζα ζώνη.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, είχε δημιουργηθεί μια ρωγμή στην παράλληλη πραγματικότητα που υπήρχε στην κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης και στις δηλώσεις διπλωματών των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Οι ελπίδες των χορηγών του Κιέβου να ξεφορτωθούν την αφρόκρεμα από τη ρωσική «ήττα στο πεδίο της μάχης» και την «κατάρρευση του κράτους του» καταστράφηκαν.
Το κόστος της σύγκρουσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Με τη σειρά της, η ρωσική οικονομία που ήθελαν να την καταστρέψουν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Δύσης.
Η κυβέρνηση Biden δυσκολεύεται να προωθήσει το νέο πακέτο «βοήθειας» στον Zelensky.
Η προσήλωση της Ομάδας Biden στην Ουκρανία, έχει μειώσει το ενδιαφέρον στις εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και αυτό βέβαια είναι προς όφελος του Trump στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Από το χρήσιμο εργαλείο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία έγινε διαπραγματευτικό χαρτί στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν πρόθυμοι να απομακρυνθούν από αυτήν την κατάσταση επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στους αντιπάλους τους.
Οι Ευρωπαίοι μαριονέτες της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε μια ακόμη πιο περίπλοκη κατάσταση.
Έχουν ήδη υπονομεύσει τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες και έχουν κάψει πολλές γέφυρες με τη Ρωσία.
Αυτά υπογραμμίζονται από την κατάρρευση των προσπαθειών της Ουκρανίας να διατηρήσουν τον έλεγχο της Avdiivka, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στην πόλη του Donetsk. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να χωρίσουν τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις σε δύο απομονωμένες ομάδες από τη βορειοανατολική κατεύθυνση.
Ρωσικές μονάδες ανέλαβαν τον έλεγχο της οχυρωμένης περιοχής «Zenit», στο έδαφος της πρώην βάσης αεράμυνας, καθώς και εισήλθαν στα λεγόμενα Brev no, Vinogradniki και Cheburashka. Τμήματα των στρατευμάτων του Κιέβου που αναπτύσσονται εκεί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή παραδίδονται στους Ρώσους.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Aleksandr Tarnavksy, επικεφαλής της επιχειρησιακής-στρατηγικής ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που δραστηριοποιείται στην Avdiivka, ισχυρίστηκε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις του απλώς πραγματοποιούν έναν «ελιγμό».
Προφανώς, το επόμενο στάδιο θα είναι να ισχυριστεί κανείς ότι κανείς δεν ήθελε καν να ελέγξει αυτή την ασήμαντη πόλη και η όλη κατάσταση ήταν μια επική επιτυχία.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν αμφιβολίες για τις προοπτικές του καθεστώτος.

Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει παντού – Στρατηγική ήττα η πτώση της Avdiivka, έρχεται η σειρά Kharkiv, Zaporizhia

Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία πιθανότατα βοηθούν τη Ρωσία να ξεκινήσει ευκαιριακές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος αρκετών τομέων της πρώτης γραμμής προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επί του παρόντος τουλάχιστον τρεις επιθετικές προσπάθειες—κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv, ιδιαίτερα προς τις κατευθύνσεις Kupyansk και Lyman, μέσα και γύρω από την Avdiivka και κοντά στο Robotyne στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Μετά την κατάρρευση και απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka και την επακόλουθη ρωσική νίκη στην Avdiivka, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι σε πολύ μειονεκτική θέση…
Οι κρίσιμες ελλείψεις στην Ουκρανία σε εξοπλισμό που παρείχε η Δύση και οι φόβοι για την πλήρη παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ανάγκασαν τα ουκρανικά στρατεύματα να υποχωρήσουν σε όλο το μέτωπο, γεγονός που πιθανότατα ενθάρρυνε τις ρωσικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ξεκινήσουν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις έξω από την περιοχή Avdiivka, που έχουν κάνει κατά μήκος της συνοριακής περιοχής Kharkiv-Luhansk από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 και στη δυτική Zaporizhia τις τελευταίες 48 ώρες.
Αυτές οι ρωσικές επιθετικές προσπάθειες πιθανότατα θα εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να προετοιμάσουν προσωπικό και υλικό για ανανεωμένες αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις, τονίζοντας τα επιχειρησιακά μειονεκτήματα που θα υποστεί η Ουκρανία εάν απλώς σκάψει και επιχειρήσει να αμυνθεί για το υπόλοιπο του 2024, όπως υποστηρίζουν ορισμένα δυτικά κράτη και αναλυτές.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να επωφεληθούν από δύο παράθυρα ευκαιριών με την πρόσφατη έναρξη των ταυτόχρονων επιθετικών επιχειρήσεων τους - την περίοδο πριν από την επερχόμενη εαρινή περίοδο και τη διαφοροποιημένη δυναμική της παροχής δυτικής βοήθειας.
Η Ουκρανία οδεύει προς την εποχή της rasputitsa, την περίοδο της Άνοιξης κατά την οποία το παγωμένο έδαφος του χειμώνα ξεπαγώνει και κάνει τις μηχανοκίνητες μονάδες πιο δύσκολη σε όλο το θέατρο, επιβραδύνοντας έτσι (αλλά κυρίως όχι εντελώς) τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Ορισμένοι Ρώσοι μ αναφέρουν ήδη ότι η λάσπη στη νότια Ουκρανία εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να φέρουν νέες εφεδρείες στην περιφέρεια Zaporizhia για να ενισχύσουν τις ρωσικές επιθετικές προσπάθειες, και αυτές οι συνθήκες πιθανότατα θα επιβραδύνουν επίσης τη ρωσική επιθετική ορμή καθώς ο καιρός συνεχίζει να αλλάζει….
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τακτική προέλαση σε όλο το θέατρο, ενώ το έδαφος και ο καιρός γενικά ευνοούν την επιθετική κίνηση για να εξαντλήσουν τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας καθώς και να εξασφαλίσουν ευνοϊκές θέσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις πριν ξεκινήσει σοβαρά η rasputitsa.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση, επιπλέον, πιθανότατα συνειδητοποιεί ότι η βοήθεια ασφαλείας από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις υποσχεθείσες ευρωπαϊκές παραδόσεις πυρομαχικών πυροβολικού, θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα, πιθανότατα πριν από το φθινόπωρο του 2024.
Η ενδεχόμενη παροχή περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν θα καλύψει το κενό στον κρίσιμο εξοπλισμό που θα δημιουργούσε η πλήρης παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με προηγμένα συστήματα αεράμυνας όπως οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot. Η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής βοήθειας για την ασφάλεια είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής για να σταθεροποιήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις το μέτωπο, πόσο μάλλον να ανακτήσουν την πρωτοβουλία σε περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν.
Η ρωσική κατάληψη της Avdiivka μετά από τέσσερις μήνες εντατικών επιθετικών επιχειρήσεων αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν επιθετικές επιχειρήσεις που δεν θέτουν απαραίτητα όρους για ευρύτερα επιχειρησιακά οφέλη, αλλά εξακολουθούν να αναγκάζουν την Ουκρανία να δεσμεύσει ανθρώπινο δυναμικό και υλικό σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται κοντά στην Avdiivka για το μεγαλύτερο μέρος της εισβολής πλήρους κλίμακας μέχρι στιγμής και ενέτειναν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης στα μέσα Οκτωβρίου 2023
Στους επόμενους τέσσερις μήνες από τον Οκτώβριο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν σχεδόν 9 χιλιόμετρα στην Avdiivka σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε στις 18 Φεβρουαρίου ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τεσσάρων μηνών, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν 364 άρματα μάχης, 248 συστήματα πυροβολικού.
Οι ρώσοι όλο αυτό το διάστημα έχασαν 16.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Avdiivka από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να τραβήξουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Avdiivka και μακριά από άλλες περιοχές του μετώπου και να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ήδη περιορισμένες ουκρανικές αποθήκες κρίσιμου εξοπλισμού, αλλά το έκαναν χωρίς να εξασφαλίσουν σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να επαναληφθεί σε συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις στη συνοριακή γραμμή Kharkiv-Luhansk και στη δυτική Zaporizhia.

Kadyrov (Τσετσενία): H Avdiivka ήταν άλλο ένα βήμα προς τη νίκη - Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν πολλά χωριά

Κατά την απελευθέρωση της Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν αρκετά χωριά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov.
«Πυροβολούσαν πολίτες στο Donbass από την Avdiivka.
Αυτή [η απελευθέρωση της Avdiivka] ήταν σημαντική για εμάς.
Εκτός από την Avdiivka, καταλήφθηκαν επίσης πολλά χωριά.
Κάθε εκατοστό γης που παίρνουμε είναι πολύ σημαντικό για εμάς» είπε.
Επίσης, ο Kadyrov σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν διεξάγουν την ειδική επιχείρηση «με πλήρη ταχύτητα» λόγω του γεγονότος ότι οι άμαχοι παραμένουν σε κατοικημένες περιοχές.
«Η Avdeevka είναι ένα ακόμη βήμα προς τη νίκη.
Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε με μεγάλα βήματα», δήλωσε ο Τσετσένος πολέμαρχος.

Παραδοχή Zelensky: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο

Η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ενώ απηύθυνε έμμεσα νέα έκκληση προς τη Δύση, καθώς ανέφερε πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις της βοήθειας των δυτικών κρατών προς τη χώρα του.
«Υπάρχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε πολλά σημεία, ακριβώς εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρώσει τις μέγιστες δυνάμεις». «Εκμεταλλεύονται τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Ελλείψεις πυροβολικού, ανάγκη για αεράμυνα στο μέτωπο και για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς», δήλωσε σε νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του μετά από επίσκεψή του σε περιοχές του μετώπου στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο ουκρανικός στρατός έχασε 1.500 στρατιώτες μέσα σε 24 ώρες λόγω της άναρχης υποχώρησης από την πόλη Avdiivka

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 1.500 στρατιώτες κατά την αποχώρηση από τη στρατηγική πόλη Avdiivka στο Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 18 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ανέφερε στον Putin την πλήρη απελευθέρωση της Avdiivka από την Ομάδα Δυνάμεων Tsentr.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ρωσικής επιχείρησης απελευθερώθηκε μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης της Avdiivka.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η εντολή του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Alexander Syrsky να εγκαταλείψει την Avdiivka δόθηκε μόλις 24 ώρες αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν την ανεξέλεγκτη απόσυρσή τους από την πόλη.
«Η εντολή του Ουκρανού αρχιστράτηγου Syrsky να εγκαταλείψει την πόλη εκδόθηκε μόνο μία ημέρα μετά την έναρξη της ανεξέλεγκτης φυγής των ουκρανικών στρατευμάτων από την Avdiivka».
Μόνο μερικές διάσπαρτες μονάδες ουκρανικών στρατευμάτων κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Avdiivka κάτω από τα πυρά των ρωσικών στρατευμάτων, εγκαταλείποντας τα όπλα τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου άμυνας.
«Προς το παρόν, λαμβάνονται μέτρα για την οριστική εκκαθάριση της πόλης από τους μαχητές, για τον αποκλεισμό των ουκρανικών μονάδων που έφυγαν από την πόλη και εδραιώθηκαν στο εργοστάσιο οπτάνθρακα και χημικών στην Avdiivka».
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να αναπτύσσονται στην Avdiivka.
Στιγμιότυπα που δείχνουν χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV σε ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη με τα πόδια αναρτήθηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Rogov (Ρωσία): Μαζική επίθεση στη Ζaporizhia – Σκληρές μάχες σε Rabotino, Verbovoye

Μετά την πλήρη κατάληψη της Avdiivka, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των οικισμών Rabotino και Verbovoye στην κατεύθυνση της Zaporizhia.
«Οι δυνάμεις μας απωθούν τον εχθρό στην περιοχή του Rabotino και Verbovoye.
Ο εχθρός υφίσταται απώλειες - τόσο σε στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό» αναφέρει σε μήνυμά του ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία».
Όπως λέει ο ρωσικός στρατός πλήττει θέσεις του εχθρού σε Novopokrovka, Verbovoye και δυτικά του Rabotino.
Οι μάχες στην κατεύθυνση της Zaporizhia έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τους Ρώσους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πραγματοποιούν μαζικές επιθέσεις σε οχυρωμένες περιοχές των Ουκρανών με δυνάμεις του πυροβολικού.

ΝΒC: Οι ΗΠΑ στέλνουν ATACMS με βεληνεκές… μέχρι την Κριμαία

Σε απόγνωση λόγω της διαφαινόμενης ήττας στο ουκρανικό μέτωπο είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι να σπάσουν μια ακόμα… «κόκκινη γραμμή» όσο και αν αυτή φέρνει πιο κοντά ένα σενάριο… ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία.

Δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC αναφέρει πως οι Αμερικάνοι είναι κοντά στο να εγκρίνουν τη μεταφορά στην Ουκρανία μιας νέας έκδοσης πυραύλων ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι θα μπορούν να πλήξουν ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κριμαίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προοπτικές για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας παραμένουν αβέβαιες «λόγω της αντίθεσης του πρώην προέδρου Donald Trump και των Ρεπουμπλικανών συμμάχων του στο Κογκρέσο».
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν στο NBC News ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένα αποθέματα ATACMS, κάτι που σημαίνει πως μάλλον είναι απίθανο για την Ουάσινγκτον να αποφασίσει να στείλει τους πυραύλους στο Κίεβο χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί τα χρήματα για να αναπληρώσει το δικό της οπλοστάσιο.
Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει αυξημένη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν συστήματα ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας σε ένα από τα επερχόμενα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επίσης πυρομαχικά και πυροβολικό, τα οποία είναι έτοιμα να σταλούν αμέσως στην Ουκρανία εάν εγκριθεί η χρηματοδότηση» αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, βάσει των οποίων δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ «να ζητήσουν από τους συμμάχους να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους για να αναπληρώσουν τα αποθέματα των ATACMS».

Rob Bauer (ΝΑΤΟ): Το 2023 το ΝΑΤΟ ήταν υπερβολικά αισιόδοξο για την Ουκρανία και διαψεύστηκε - Το 2024 να μην είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι

Η Δύση ήταν υπερβολικά αισιόδοξη στην εκτίμησή της για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας το 2023, τόνισε ο ναύαρχος και επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Rob Bauer στους Financial Times.
«Η Δύση ήταν υπερβολικά αισιόδοξη για τον πόλεμο του 2023, πιστεύοντας ότι αν δίναμε στους Ουκρανούς τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση που χρειάζονταν, θα κέρδιζαν», ανέφερε o Rob Bauer.
Ο ναύαρχος πρόσθεσε ότι η Δύση πρέπει τώρα να προσέξει να μην είναι υπερβολικά απαισιόδοξη το 2024.
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Syrsky, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, η οποία καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν από τον διορισμό του ως αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μεταπήδησαν από επιθετικές σε αμυντικές ενέργειες.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense Igor Korotchenko σημείωσε ότι η δήλωση του Syrsky ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε άμυνα επιβεβαιώνει την αποτυχία της αντεπίθεσης και τη στρατηγική πρωτοβουλία των ρωσικών στρατευμάτων

Cedric Layton (Αμερικανός συνταγματάρχης): Μετά την πτώση της Avdiivka ο ρωσικός στρατός αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα

Η κατάληψη της Avdiivka δίνει στον ρωσικό στρατό την ευκαιρία να χτυπήσει βαθιά την ουκρανική άμυνα, δήλωσε στο CNN ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απόστρατος Cedric Layton.
«Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη και τώρα, θεωρητικά, μπορούν να μετακινηθούν στην καρδιά της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον Cedric Layton, η απώλεια του Avdiivka σημαίνει ότι θα γίνει πιο δύσκολο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στο Donbass όσο και στις προσεγγίσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Avdiivka είναι βόρειο προάστιο του Donetsk για το οποίο διεξάγονται μάχες από την αρχή της ειδικής επιχείρησης.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδιζαν τακτικά από εκεί την πρωτεύουσα του Donetsk και άλλους οικισμούς του Donbass.
Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για αυτήν την επιτυχία και τη σημαντική νίκη.

Washington Post: Και όμως υπάρχει και ακόμη χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της προεδρικής κούρσας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξετάζουν ένα σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση επιστροφής του πρώην προέδρου Trump στην προεδρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο Trump είπε ότι όταν ήταν πρόεδρος, ο επικεφαλής μιας ανώνυμης «μεγάλης χώρας» του ΝΑΤΟ τον ρώτησε αν η Ουάσιγκτον θα παρείχε προστασία στη συμμαχία σε περίπτωση «επίθεσης» από τη Ρωσία.
Ο Trump του είπε ότι δεν θα το έκανε αυτό, αφού οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν αρκετά κονδύλια για την άμυνα.
Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε ότι «θα το εγκρίνει αν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει ότι διάολο θέλει».
Μετά τα σχόλια του Trump για το ΝΑΤΟ, προκλήθηκε ανησυχία στην ΕΕ, δήλωσε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας
«Όταν ο πρώην και ίσως μελλοντικός ηγέτης του ελεύθερου κόσμου λέει ότι θα καθίσει πίσω και θα παρακολουθήσει τη Ρωσία να επιτίθεται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς μπορεί να μοιάζουν οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ουκρανία», τόνισε η Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους να λένε ότι αυτό που βλέπουν στην εκτυλισσόμενη προεδρική κούρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν τους δίνει πολλές ελπίδες».
Σημειώνεται ότι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η τύχη της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
«Πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι το «χειρότερο σενάριο» θα περιλαμβάνει τη διακοπή της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ η μεταφορά όπλων γίνονται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Mykola Azarov (πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας): Παράνομος… πρόεδρος ο Zelensky μετά τις 21 Μαΐου

Στις 21 Μαΐου του 2024 ο Volodymyr Zelensky θα πάψει να είναι νόμιμα πρόεδρος της Ουκρανίας καθώς τότε λήγει η προεδρική του θητεία αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Θα είναι νόμιμος ο Zelensky μετά τις 21 Μαΐου 2024;
Όχι.
Η θητεία του λήγει εκείνη την ημέρα.
Αυτό λέει το Σύνταγμα, το οποίο δεν προβλέπει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του στρατιωτικού νόμου.
Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να είναι το κλειδί για όλους εκείνους που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Azarov.
Από την πλευρά του ο Alexander Dubinsky, Ουκρανός βουλευτής που κρατείται με την κατηγορία της προδοσίας, υποστηρίζει πως οι εξουσίες του Zelensky λήγουν το βράδυ της 21ης Μαΐου και δεν μπορούν να παραταθούν.

Salome Zurabishvili (πρόεδρος Γεωργίας): Η Ευρώπη να ανησυχεί – Η Ρωσία δεν σταματά, εάν δεν τη σταματήσουν

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανησυχούν, η Ρωσία δεν σταματά εάν δεν την σταματήσουν, είναι στην Φύση της υποστήριξε η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zurabishvili κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο.
«Αυτή είναι η φύση της Ρωσίας, ότι δεν σταματάει αν δεν την σταματήσουν.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανησυχούν.
Η Ουκρανία αγωνίζεται σήμερα για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οι Ουκρανοί πεθαίνουν για άλλους Ευρωπαίους.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία και την υπόλοιπη ΕΕ.
Η επιλογή του Vladimir Putin, αν προχωρήσει και δεν ηττηθεί στην Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε» υπογράμμισε η πρόεδρος της Γεωργίας, αναφέροντας πως «εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μερικά χρόνια σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σήμερα».
Η Zurabishvili, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση της Γεωργίας ως φιλορωσική, υποστηρίζει πως δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα ενώ επισήμανε πως ζωτικής σημασίας είναι η ένταξη της Γεωργίας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Igor Kirillov (Ρωσία): Ουκρανική επίθεση με αμερικανικά χημικά CS κατά Ρώσων στρατιωτών

Επίθεση με μη θανατηφόρα χημικά πραγματοποίησαν οι Ουκρανοί κατά θέσεων Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή του Krasnolimansk τον περασμένο Δεκέμβριο
, όπως ανακοίνωσε ο Igor Kirillov, επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για ραδιενεργό, χημικό και βιολογικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Kirillov, η επίθεση αυτή παραβιάσει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.
«Στις 28 Δεκεμβρίου 2023, στην κατεύθυνση Krasnolimansk, ένα drone τύπου copter έριξε χειροβομβίδες αερίου αμερικανικής κατασκευής γεμάτες με την ουσία CS στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων» υποστήριξε ο Kirillov.
Όπως είπε, η ουσία αυτή προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, αναπνευστική παράλυση και καρδιακή ανακοπή.
Σύμφωνα με τον Kirillov, αυτή δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις 7 και 23 Απριλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έριξαν χειροβομβίδες με χημικά με την ένδειξη «Teren-6» από drones.
«Στις 31 Ιανουαρίου 2024, μια άγνωστη τοξική χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, η δράση της οποίας οδήγησε σε εγκαύματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ναυτία και εμετό.
Βάσει αποτελεσμάτων έρευνας, ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία ανθρακινόνη.
Αυτή η χημική ουσία έχει έντονη τοξική δράση, προκαλώντας τύφλωση, δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανθρακινόνη είναι απαγορευμένη λόγω της καρκινογόνου δράσης της» υποστήριξε ο Kirillov, αναφέροντας πως στις 15 Ιουνίου 2023, στην περιοχή του χωριού Rabotino, χρησιμοποιήθηκε drone με πλαστικό δοχείο που περιείχε μείγμα χλωροακετοφαινόνης και χλωροπικρίνης εναντίον ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού.

Sergei Rudskoy (Ρώσος συνταγματάρχης): Στρατιώτες του ΝΑΤΟ πολεμούν στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα των μισθοφόρων….

Στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, υπό το πρόσχημα των μισθοφόρων, συμμετέχει στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Sergei Rudskoy, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια ακόμα απόπειρα αντεπίθεσης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εφόσον υπάρξει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.
Το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, υπό το πρόσχημα των μισθοφόρων, συμμετέχει σε εχθροπραξίες.
Ελέγχει συστήματα αεράμυνας επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων και πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων και αποτελούν μέρος αποσπασμάτων επίθεσης» τόνισε ο Sergei Rudskoy.
Σύμφωνα με τον Sergei Rudskoy, αξιωματικοί του ΝΑΤΟ προετοιμάζουν «απευθείας» στρατιωτικές επιχειρήσεις για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου δήλωσε ότι πολλοί ξένοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 5.800 ξένους μισθοφόρους και 103 εγκληματίες πολέμου που επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα εξοντώθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο τμήμα άμυνας, με φόντο την αποτυχία των σχεδίων κινητοποίησης και για να κρύψει μεγάλες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το Κίεβο ενέτεινε τη στρατολόγηση μισθοφόρων.
Προσλαμβάνονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια της CIA, καθώς και στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των ελεγχόμενων από τους Αμερικανούς περιοχών της Συρίας.

Bild: Η Γερμανία αποκάλυψε κατά λάθος ένα κρατικό μυστικό σχετικά με τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ κοντά στους Nord Streams

Αξιωματούχοι από το γερμανικό Stralsund το 2018 αποχαρακτήρισαν κατά λάθος δεδομένα για τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ όταν δημοσίευσαν έγγραφα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αναφέρει η γερμανική έκδοση Bild Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 2018, στελέχη του Τμήματος Μεταλλείων Stralsund δημοσίευσαν άδεια για την κατασκευή του Nord Stream 2 στον επίσημο ιστότοπο.
Μαζί με διαθέσιμα δεδομένα, απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές λειτουργίας και τα όπλα των υποβρυχίων του ΝΑΤΟ διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, αναφέρει η Bild.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε παραβίαση του νόμου, καθώς τα δημοσιευμένα στοιχεία επιτρέπουν την αξιολόγηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας, σημειώνει το άρθρο. Σύμφωνα με την Bild, η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ερευνά τη διαρροή και οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.
Εκρήξεις σε δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - Nord Stream και Nord Stream 2 - σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
Ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream Nord Stream AG ανέφερε ότι η ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι άνευ προηγουμένου και το χρονικό πλαίσιο για τις επισκευές είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας κίνησε δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

Rzeczpospolita (ΜΜΕ Πολωνίας): Το αποκλείει η Φινλανδία: Δεν θα αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφος μας

Η Φινλανδία δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της υποστηρίζει ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo, ο οποίος επισημαίνει ότι επαρκούν τα πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.
«Αυτό δεν είναι απαραίτητο γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ παρέχει πυρηνική αποτροπή» επισημαίνει σε δηλώσεις του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita o Orpo, υπογραμμίζοντας ότι τα πυρηνικά όπλα που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε άλλες χώρες είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
«Τα πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της συμμαχίας και αυτό είναι αρκετό.
Ωστόσο, προετοιμαζόμαστε προσεκτικά για τα καθήκοντά μας ως νέος κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε στη συμβατική αποτροπή», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Business Insider: Η Ρωσία μπορεί οικονομικά να συνεχίσει τον πόλεμο

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα, από οικονομικής άποψης, να συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση αναφέρει το Business Insider.
«Από καθαρά οικονομική σκοπιά, η Μόσχα έχει σημαντικά περιθώρια να συνεχίσει τις μάχες» υποστηρίζει ο Hassan Malik, αναλυτής και ειδικός σε θέματα Ρωσίας για την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Loomis Sayles.
Όπως επισημαίνει ο Malik, η ρωσική οικονομία δεν υποφέρει, αφού η κρίση δεν έχει φτάσει στο έδαφος της χώρας.
Συγκεκριμένα, το 2022, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 1,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τη στιγμή που το ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2022 μειώθηκε κατά 29,1%.
Σύμφωνα με τον Malik, η Ρωσία είναι μια σημαντική παγκόσμια οικονομία λόγω της θέσης της στους τομείς των ενεργειακών πόρων, της γεωργίας και της μεταλλουργίας.
«Ενώ οι δυτικές κυρώσεις και οι εμπορικοί περιορισμοί είχαν αναμφίβολα κάποιο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, αυτός ήταν πολύ περιορισμένος» υποστηρίζει ο Malik, αναφέροντας πως τα μέτρα της Μόσχας για ενίσχυση της οικονομίας, όπως οι παράλληλες εισαγωγές, ο επαναπροσανατολισμός προς την Κίνα και την Ινδία για εξαγωγές αγαθών και νέες αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνουν περαιτέρω τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική αμυντική βιομηχανία και οικονομία.
Το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας για το 2024, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 2,6%.

Ignat (πολεμική αεροπορία Ουκρανίας): Εστιάζουμε στα F-16, δεν μπορούμε να πετάμε πολλά διαφορετικά μαχητικά

Στην παραδοχή ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πετάξουν πολλούς, διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών και για αυτό το λόγο εστιάζουν μόνο στα F-16 προχώρησε ο Yuri Ignat, εκρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας επισημαίνοντας πως το Κίεβο δεν μπορεί να λειτουργήσει και να συντηρήσει πολλά διαφορετικά μαχητικά.
«Δεν θα μπορέσουμε να θέσουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών σε λειτουργία, να τα συντηρήσουμε, να εκπαιδεύσουμε πιλότους.
Θα είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς.
Για αυτό, πρέπει να επικεντρωθούμε στον βασικό μας στόχο, στο F-16» υποστήριξε ο Ignat, τονίζοντας πως είναι ήδη σε εξέλιξη η προσαρμογή της ουκρανικής υποδομής στα F-16.
Επιπλέον, τόνισε ότι η προετοιμασία αυτή απαιτεί χρόνια.
«Το ιδανικό σήμερα θα ήταν να το κρύψουμε κάτω από το έδαφος…
Ή να φτιάξουμε καταφύγια από οπλισμένο σκυρόδεμα» επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η αεροπορία της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από σοβιετικά αεροσκάφη των δεκαετιών του '70 και του '80, τα οποία είναι παντελώς παρωχημένα.
Σημειώνεται ότι Ολλανδία και Δανία είναι οι χώρες που έχουν συμφωνήσει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Ουκρανία.

Ρωσικό ΥΠΑΜ: H Ουκρανία δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε δύο από τις προσαρτημένες ουκρανικές επαρχίες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τους διορισμένους από τη Μόσχα κυβερνήτες στις ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και του Luhansk, και πως και οι δύο συνεχίζουν να είναι ζωντανοί.
Σε ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη του Luhansk Leonid Pasetsnik τον Δεκέμβριο του 2023 και τον επικεφαλής της Χερσώνας Vladimir Saldo τον Αύγουστο του 2022.
Οι περιοχές της Χερσώνας και του Luhansk είναι μεταξύ των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών που η Ρωσία κήρυξε ότι είχε προσαρτήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που δεν έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.
Η ενημέρωση ανέφερε ότι στις 5 Δεκεμβρίου ο Pasetsnik, πρώην αξιωματούχος στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU που έγινε φιλορώσος αυτονομιστής, «έλαβε ισχυρό δηλητήριο με φαινολικές ενώσεις». Δεν έδωσε πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του.
Ανέφερε επίσης ότι ο Saldo, πρώην δήμαρχος στην πόλη της Χερσώνας και φιλορώσος βουλευτής στο ουκρανικό κοινοβούλιο, νοσηλεύθηκε στις 9 Αυγούστου 2022, με συμπτώματα δηλητηρίασης.
Οι τοποθετημένες από τη Ρωσία αρχές στη Χερσώνα ανέφεραν τον Αύγουστο του 2022 ότι ο Saldo ασθένησε αλλά δεν είπαν ότι είχε δηλητηριαστεί.
Ο Saldo επέστρεψε έκτοτε στη δημόσια ζωή στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής της Χερσώνας.
Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά διορισμένων από τη Ρωσία αξιωματούχων σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα της χώρας από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Αρκετοί από αυτούς που αποτέλεσαν στόχο έχουν σκοτωθεί ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρά, για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία.

Επίσκεψη Zelensky στη γραμμή του μετώπου στα βορειοανατολικά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφθηκε τον βορειοανατολικό τομέα της γραμμής του μετώπου όπου συναντήθηκε με στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
Το γραφείο του ανέφερε ότι επισκέφθηκε το κέντρο διοίκησης της ταξιαρχίας που αμύνεται στο Κουπιάνσκ, ένας στόχος στον οποίο έχουν ενταθεί οι ρωσικές επιθέσεις από τα μέσα Αυγούστου.
Η πόλη είχε απελευθερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις το 2022 μετά την αρχική της κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα που επακολούθησε της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.
Το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να επανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Κουπιάνσκ, που βρίσκεται πολύ κοντά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκιβ.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Zelensky συζήτησε με τον διοικητή της ταξιαρχίας του εν λόγω τομέα το θέμα της προμήθειας οπλισμού και πολεμοφοδίων.
Μετά την ανεπιτυχή ουκρανική αντεπίθεση το 2023 , τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά μήκος της ανατολικής γραμμής του μετώπου.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι απέσυρε τα στρατεύματά της από την κατεστραμμένη πόλη Αβντίιβκα στην ανατολική Ουκρανία, για να αποφύγει την περικύκλωσή τους από τις δυνάμεις της Μόσχας.
Η κατάληψη της Αβντίιβκα υπήρξε η μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από τον Μάιο του 2023 όταν κατέλαβε το Μπαχμούτ.
18feb2024_Ukraine_Avdiivka_map-2-768x768.jpg

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_182024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_February_182024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_182024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_182024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης