Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε vertigo η Ευρώπη: Πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων 100 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Σε vertigo η Ευρώπη: Πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων 100 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία
Η παράλογη πρόταση οι Ευρωπαίοι πολίτες να δανειστούν για χάρη του διεφθαρμένου καθεστώτος Zelensky
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η Ευρώπη καθώς εξαντλούνται οι δυνατότητές της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και οι ΗΠΑ σταδιακά αποσύρονται...
Χαρακτηριστικές είναι σήμερα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαικής Διπλωματίας Josep Borrell για την αδυναμία προμήθειας συμβατικών πυρομαχικών καθώς δεν λείπουν οι παραγωγικές δυνατότητες αλλά η χρηματοδότηση των σχετικών projects.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο το οποίο επιτείνεται και από της πρόσφετες νίκες των Ρωσών, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει ένα σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγων αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να τονώσει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και να «κάνει περισσότερα» για να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της στο Bloomberg την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.
Όχι μόνο η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ισχυρό πλήγμα που έφερε στην παραγωγικής της βάση η εγκατάλειψη των φθηνών ενεργειακών προϊόντων, αλλά θα πρέπει και οι πολίτες της να δανειστούν για να ενισχύσουν το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky σε έναν πόλεμο με το αποτέλεσμα μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Ενοποιημένη προσέγγιση

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα εκλεγεί τον Ιούνιο, θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια «ενοποιημένη προσέγγιση για την ασφάλεια» όπως έκανε η σημερινή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν πολέμησε την πανδημία του COVID-19.
«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και να διερευνήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, επειδή τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες μεμονωμένα είναι πολύ μικρά σε κλίμακα.
Τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο", είπε ο Kallas.
Η πρωθυπουργός τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχτούν πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.
Η Kallas επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει «πιο επείγοντα μέτρα» για να βοηθήσει την Ουκρανία, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της ΕΕ και στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας, μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο για να αγοράσει και να μεταφέρει στο Κίεβο .
Πριν από λίγες ημέρες, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές από την ομάδα των G7, ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες αναπτύσσουν σχέδια για έκδοση χρέους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως υποστήριξη για την αποπληρωμή του χρέους.
Την 1η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να διαθέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης