Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Το Ιράν γελοιοποίησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και εξήγαγε πετρέλαιο αξίας 2,8 δισ. δολ. με 27 τάνκερ το 2023

NYT: Το Ιράν γελοιοποίησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και εξήγαγε πετρέλαιο αξίας 2,8 δισ. δολ. με 27 τάνκερ το 2023
Το πετρέλαιο μεταφέρθηκε σε 27 δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιώντας ασφάλιση αστικής ευθύνης που έλαβε από την εταιρεία American Club η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη
Γελοιοποιώντας τις δυτικές κυρώσεις, το Ιράν μπόρεσε να πετρέλαιο αξίας 2,8 δισ. δολ. σε πελάτες το 2023 χρησιμοποιώντας μάλιστα για την ασφάλιση των φορτίων εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους New York Times (NYT) την Παρασκευή 16 Φεβρουαριου 2024.
Το πετρέλαιο μεταφέρθηκε σε 27 δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιώντας ασφάλιση αστικής ευθύνης που έλαβε από την εταιρεία American Club η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Τα δεξαμενόπλοια συνήθως απαιτείται να έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης οσον αφορά τα φορτία τους για να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει εμποδίσει την πώληση αυτού του πετρελαίου απαιτώντας από την American Club να ανακαλέσει την ασφάλιση για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια.
Οι NYT επισημαίνουν στο δημοσίευμά τους ότι τα 27 δεξαμενόπλοια μπόρεσαν να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τουλάχιστον 59 ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2023.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το εάν γνώριζε ότι τα πλοία είχαν μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο ενώ ήταν ασφαλισμένα από την American Club.
Για να αναγνωρίσει τις αποστολές, οι NYT βασίστηκαν σε δεδομένα παρακολούθησης που παρέχονται από το TankerTrackers.com, το SynMax και το Pole Star.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_195915.png
Η έρευνα έδειξε ότι τα δεξαμενόπλοια συμμετείχαν σε δραστηριότητες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να εμπλέκονται στην αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων.
Τα πλοία ανήκουν σε εταιρείες- «κελύφη», είναι παλαιότερα από τον μέσο όρο των τάνκερ και χρησιμοποιούν μεθόδους πλαστογράφησης προκειμένου να κρύψουν τις τοποθεσίες τους.
Σε απάντηση στην έρευνα, ο Daniel Tadros, COO του American Club, είπε ότι ήταν δύσκολο για την εταιρεία του να προσδιορίσει εάν ένα δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη διερεύνηση δραστηριότητας που ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της.
«Είναι αδύνατο για εμάς να γνωρίζουμε σε καθημερινή βάση τι ακριβώς κάνει κάθε πλοίο, πού πηγαίνει, τι μεταφέρει, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του», είπε ο Tadros.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, ανθρώπινο δυναμικό, πόρους για να το ακολουθήσουν».
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε σε δήλωση: «Το Υπουργείο Οικονομικών παραμένει επικεντρωμένο στη στόχευση των πηγών παράνομης χρηματοδότησης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης δικτύων φοροδιαφυγής και αποκόμισης εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων».
αρχείο_λήψης.png
Σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς

Οι γερουσιαστές στις ΗΠΑ επέκριναν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για την αποτυχία τους να περιορίσουν τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν και για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κατασχεθέντα ιρανικά έσοδα από το πετρέλαιο ως μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων αυτό το καλοκαίρι.
Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ισχυρίζονται ότι το Ιράν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από πωλήσεις πετρελαίου που απελευθερώθηκαν για να στηρίξει την «τρομοκρατία».
Εν τω μεταξύ, ας εξετάσουμε υπέρχουν και άλλες πρόσφατες περιπτώσεις αποτυχημένης πολιτικής κυρώσεων του Biden και αδυναμίας επιβολής:
«Ένα διυλιστήριο των ΗΠΑ εισήγαγε 10.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου μέσω ενός κενού ανάμειξης σε τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης στις Μπαχάμες.
Το αργό, που εισήχθη στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ τον Νοέμβριο, δεν παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ επειδή εξήχθη από τη Ρωσία στις Μπαχάμες πριν από τις 8 Μαρτίου 2022, όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις, δήλωσε ο Morgan Butterfield, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ενεργειακής Ρνημέρωσης.
Στη συνέχεια αναμείχθηκε με άλλο πετρέλαιο προτού εισαχθεί στις ΗΠΑ», είπε.
Τα 27 δεξαμενόπλοια
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_200035.png
Ο άξονας της αντίστασης

Το Ιράν παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε διάφορες ένοπλες ομάδες σε όλη τη Δυτική Ασία, γνωστές συλλογικά ως Άξονας της Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, του Λίβανου, της Γάζας και της Υεμένης. Αυτές οι ομάδες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, την αμερικανική κατοχή της Συρίας και την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
«Είναι πολύ ανησυχητικό», είπε η γερουσιαστής Maggie Hassan, Δημοκρατική του Νιου Χάμσαϊρ, η οποία έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιβολής των κυρώσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να εντοπίσουν, να σταματήσουν και να κυρώσουν αυτούς τους κακούς παράγοντες», είπε.
«Αυτές οι νέες αποκαλύψεις υπογραμμίζουν το διακύβευμα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_195750.pngwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης