Τελευταία Νέα
Διεθνή

IISS: Με 220,5 δισεκ. δολάρια προϋπολογισμό το 2023, ο κινέζικος Κόκκινος Στρατός έγινε αήττητος - Η Δύση πρέπει να προσέχει

IISS: Με 220,5 δισεκ. δολάρια προϋπολογισμό το 2023, ο κινέζικος Κόκκινος Στρατός έγινε αήττητος - Η Δύση πρέπει να προσέχει
Ο στρατός του Xi είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ενεργό προσωπικό.
Η Κίνα έχει δημιουργήσει έναν ασταμάτητο στρατό υπό την ηγεσία του Xi Jinping που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, προειδοποιούν ειδικοί του think tank International Institute for Strategic Studies (IISS), το οποίο αποκάλυψε πως ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας για το 2023 έφτασε το ασύλληπτο ποσό των 220,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Καθώς η Δύση ετοιμάζεται για παγκόσμια σύγκρουση, η Ευρώπη αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον τρομερό στρατό και το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου με τους αναλυτές του IISS να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου μέσω της Sun, ότι ενώ η Ευρώπη επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα επεκτείνει συνεχώς την αμυντική ικανότητά της που μπορεί να τσακίσει μια ανυποψίαστη Δύση.
01_34.JPG
Η στρατιωτική δύναμη της Κίνας

Ο στρατός του Xi είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ενεργό προσωπικό.
Οι χερσαίες δυνάμεις, το ναυτικό, η αεροπορία και οι μεγάλες εφεδρικές δυνάμεις της Κίνας αποτελούν τον τεράστιο αριθμό - που είναι μίλια μπροστά από κάθε άλλο στρατό υπερδυνάμεων.
Ακόμη και οι ΗΠΑ - δεύτερες στη θέση τους μετά την Κίνα - έχουν στρατό περίπου 1,3 εκατομμυρίων ενεργών εφεδρειών.
«Η Κίνα επεκτείνει ταχύτατα τις στρατιωτικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων και καινοτόμων όπλων», δηλώνει ο Καθηγητής Ashtok Swain, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
Η Κίνα μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για ένα τρομακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο - που ενημερώνεται γρήγορα τα τελευταία χρόνια, καθώς η παγκόσμια τάξη κλονίζεται από όλο και περισσότερες συγκρούσεις.
Πιστεύεται ότι ο Xi θα μπορούσε τώρα να έχει περίπου 500 πυρηνικές κεφαλές και περισσότερες είναι στο δρόμο για μελλοντικά όπλα μαζικής καταστροφής.
Ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους -πάνω από 5.000 η καθεμία- οι ειδικοί φοβούνται ότι η ικανότητα της Κίνας να ρίξει χρήματα σε νέες εξελίξεις πίσω από τη σκηνή σημαίνει ότι η απειλή είναι κάπως κρυμμένη.

Δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν είναι πολύ διαφανής.

«Η αντίληψή μας είναι ότι μπορεί να είναι μπροστά αν δεν είναι ήδη» δηλώνει η Meia Nouwens, ειδική σε θέματα Κίνας στο IISS, εξηγώντας ότι η Δύση θα εξετάσει την ενίσχυση της πολεμικής τεχνολογίας και των όπλων της απέναντι στο εντυπωσιακό οπλοστάσιο της Κίνας.
Αλλά υπάρχουν φόβοι μεταξύ των δυτικών χωρών ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους τρομερούς πόρους της Κίνας.
Είπε στη Sun ότι η Κίνα είναι σε θέση να «ρίξει πολλά χρήματα» σε δοκιμές και ανάπτυξη νέων όπλων, όλα πίσω από ένα παραπέτασμα μυστικότητας.
Αυτό «οδήγησε σε κάποιο βαθμό σε μια ανασφάλεια στη Δύση σχετικά με τις δικές μας δυνατότητες να το κάνουμε», είπε η Meia.
«Δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν είναι πολύ διαφανής.
«Η αντίληψή μας είναι ότι μπορεί να είναι μπροστά αν δεν είναι ήδη μπροστά, κάτι που μας κάνει ανασφαλείς να συνεχίσουμε και μας κάνει να νιώθουμε ότι πρέπει να καταλάβουμε τα πράγματα πιο γρήγορα».
πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας
02_26.JPG
Διπλάσια πυρηνικά

Μια έκθεση του Πενταγώνου ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η Κίνα σχεδίαζε να διπλασιάσει το τρομακτικό πυρηνικό της οπλοστάσιο σε μόλις έξι χρόνια - που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει αρκετά πυρηνικά για να καταστρέψει τον κόσμο 10 φορές.
Η Κίνα είχε επίσης ένα ευρύ φάσμα αμφίβολων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας - που σημαίνει ότι η επέκταση των στρατιωτικών και πυρηνικών της αποθηκών θα μπορούσε να ενισχυθεί από τις σχέσεις με άλλους αδίστακτους δικτάτορες.
Και ο Ashok Swain, καθηγητής ειρήνης και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, είπε στη Sun ότι ενώ η Κίνα μπορεί να έχει λιγότερα πυρηνικά από τη Δύση ή τη Ρωσία, "αναπτύσσει πιο ισχυρές πυρηνικές βόμβες και εκσυγχρονίζει τα συστήματα παράδοσης".
«Η Κίνα επεκτείνει γρήγορα τις στρατιωτικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων και καινοτόμων όπλων», προειδοποίησε.

Ο αναλυτής ασφαλείας είπε επίσης στη Sun ότι ενώ ορισμένες χώρες στη Δύση εργάζονται για να ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική ισχύ, η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι «ελάχιστη» και στοχεύει στη Ρωσία αντί για την Κίνα.
Δεν αναπτύσσουν απλώς νέα οπλικά συστήματα.
Τα αναπτύσσουν και σε κάποιο βαθμό τα πρωτοστατούν» δήλωσε ο Robert Wall, IISS
Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει «σημαντική μυστικότητα γύρω από τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας».
Ο Robert Wall, ειδικός σε θέματα ασφάλειας του IISS, προειδοποίησε τη Sun ότι τα όπλα της Κίνας αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση από τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι, «Η Κίνα εκσυγχρονίζεται σε κάθε τομέα, γη, αέρα και θάλασσα, και σε ορισμένους τομείς έχει κάνει πραγματικά μεγάλα βήματα».

Το Πεκίνο, εξήγησε, πέρασε χρόνια προσεγγίζοντας πρώτα τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Το κάνουν με πολύ στρατηγικό τρόπο, με πολύ σκόπιμο τρόπο. Και δεν αναπτύσσουν απλώς νέα οπλικά συστήματα.
Τα αναπτύσσουν και σε κάποιο βαθμό τα πρωτοστατούν».
Τα προηγμένα ενεργειακά όπλα της Κίνας έχουν τη δυνατότητα να αδυνατίσουν τη Δύση, τόνισε οι Ashok Swain.
Πέρυσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo είπε ότι ο Vladimir Putin «δεν ήταν καν κοντά» στο πόσο επικίνδυνος είναι ο Xi.
Αναλυτές ασφαλείας στο IISS δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το Πεκίνο εντείνει τις πτήσεις στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν και τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά - θέτοντας προηγούμενο για πιθανή δράση.
Και η μάχη για την Ταϊβάν έχει τείνει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - αυξάνοντας περαιτέρω την απειλή της για τη Δύση και την παγκόσμια τάξη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Xi έδωσε εντολή στον κινεζικό στρατό να είναι έτοιμος να προσαρτήσει την Ταϊβάν έως το 2027 - την 100ή επέτειο από τη δημιουργία του κομμουνιστικού Κόκκινου Στρατού.
03_9.JPG
Και ο στρατηγός Σερ Richard Barrons προειδοποίησε τη Sun ότι υπάρχουν φόβοι ότι μια «παρεξήγηση» θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» - που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν και ΗΠΑ.
Καθώς η απειλή της Κίνας φουσκώνει στο παρασκήνιο, ένας συνεχής φόβος γύρω από έναν πιθανό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο κρέμεται πάνω από τη Δύση.
Ένας από τους πιο ασταθείς συμμάχους του, το Ιράν, πρόκειται να πραγματοποιήσει τρομακτικές στρατιωτικές ασκήσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία σε λίγες εβδομάδες ως απάντηση στα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei ο Κινέζος Xi Jinping και ο Ρώσος Putin έχουν ήδη συγκριθεί με τον «Άξονα του Κακού» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με τη συνδυασμένη πυρηνική τους δύναμη, τους τρομερούς στρατούς και το μίσος για τη δυτική ζωή, η συμμαχία αποτελεί έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο για τη Δύση.
Γιατί ο «ασταμάτητος» στρατός των 220,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι τώρα η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη – και η Δύση δεν μπορεί να συμβαδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης