Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός εμφύλιος - Ο Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα Von der Leyen για την αρχηγία του ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας

Γερμανικός εμφύλιος - Ο Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα Von der Leyen για την αρχηγία του ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας
Ο Γερμανός καγκελάριος άσκησε veto στην υποψηφιότητα της προέδρου της Commission για την αρχηγία του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Έντονο παρασκήνιο και μάχες με το βλέμμα στο μεταπολεμικό μέλλον της Ευρώπης στα άδυτα του ΝΑΤΟ ως προς τον διάδοχο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Jens Stoltenberg.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου της Commission Ursula Von der Leyen λόγω της εξαιρετικά επικριτικής στάσης που τηρεί απέναντι στη Ρωσία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Scholz πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μειονέκτημα μακροπρόθεσμα μετά το τέλος του πολέμου.
Τη θεωρεί δηλαδή ακατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Scholz ενημέρωσε τον Blinken

Ο Scholz, οποίος δέχεται επικρίσεις από τη Δύση για την προσεκτική του προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin φέρεται να είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken ότι τάσσεται κατά του διορισμού της Von der Leyen στο τιμόνι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Ο Scholz είναι κατηγορηματικά αντίθετος να γίνει η Von der Leyen επικεφαλής του ΝΑΤΟ», ανέφερε η Welt επικαλούμενη αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η Von der Leyen είναι υπερβολικά επικριτική με τον Putin και αυτό θα μπορούσε «να αποδειχθεί μειονέκτημα μακροπρόθεσμα» κατά την άποψη του Scholz», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Ο Stoltenberg πρόκειται να παραιτηθεί τον Οκτώβριο, έχοντας ήδη παρατείνει τη θητεία του τρεις φορές.
Το θέμα αναμένεται να λυθεί μέχρι τον Ιούνιο 2024.

Γερμανικός εμφύλιος και Rutte


Πρόκειται δηλαδή για έναν γερμανικό εμφύλιο και με άλλες προεκτάσεις, καθώς Scholz και Von der Leyen προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (SPD ο πρώτος, CDU η δεύτερη) ενώ η τελευταία βαρύνεται από μία σειρά κατηγοριών για κακοδιαχείριση τόσο κατά τη θητεία της στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, όσο και στο θέμα των εμβολίων της Pfizer για τον Covid.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte οποίος ήδη απολαμβάνει την υποστήριξη περισσότερων από 20 μελών της συμμαχίας.
Ο Rutte λέγεται ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά προσπαθεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του.
«Μετά από 13 χρόνια σε αυτή τη δουλειά εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη.
Και το λάθος ήταν ότι μίλησα για μια πιθανή μετακίνησή μου στη θέση του γενικού γραμματέα και δεν είμαι απολύτως σίγουρος αν θα συμβεί» δήλωσε προ ημερών ο Rutter.

Veto και από Βρετανία για Von der Leyen - Οι άλλοι υποψήφιοι

Η εφημερίδα The Sun έχει αναφέρει ότι και η Βρετανία μπορεί επίσης να ασκήσει veto για την Von der Leyen, επικαλούμενη τα πεπραγμένα της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Angela Merkel.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας από το 2013 έως το 2019, δέχθηκε συχνά επικρίσεις επειδή εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση εξωτερικών συμβούλων ενώ κατηγορείται για κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του γερμανικού στρατού.
Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επέβαλε σημαντικές αλλαγές και αυξήσεις δαπανών στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες επιβλέπει ο Boris Pistorius, ο υπουργός Άμυνας.
Δεσμεύτηκε να καταστήσει τη Γερμανία ετοιμοπόλεμη εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Ben Wallace πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητείται επίσης στους κύκλους του ΝΑΤΟ ως πιθανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Stoltenberg, μαζί με τον Pedro Sanchez τον Ισπανό πρωθυπουργό.

welt_3.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης