Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό veto σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Βομβαρδισμοί Ισραήλ, λιμοκτονία για 1,3 αμάχους στη Rafah

Αμερικανικό veto σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Βομβαρδισμοί Ισραήλ, λιμοκτονία για 1,3 αμάχους στη Rafah
Μπλοκάρουν πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ για τρίτη φορά
Σχετικά Άρθρα
(Upd1) Καμιά προοπτική να σταματήσουν έστω και προσωρινά, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα,  καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν βέτο σε σχέδιο πρότασης της Αλγερίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, του κυριότερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη, δεν έκρυψε στο Μόναχο την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους από αέρος βομβαρδισμούς της Γάζας ενώ ο πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu επιμένει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Rafah, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην το κάνει.

Οι ΗΠΑ απειλούν να μπλοκάρουν πρόταση της Αλγερίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», κατά την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυβέρνηση της Αλγερίας ζήτησε το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη 20/2.
Όμως οι ΗΠΑ απείλησαν με βέτο, όπως έχουν κάνει άλλες δυο φορές σε προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες, στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Linda Thomas Greenfield σε ανακοίνωσή της.
Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

γαζα4_6.JPG

Netanyahu: Θα γίνει η επίθεση στη Rafah

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 17/2 ο Benjamin Netanyahu επανέλαβε πως πρόθεσή του είναι να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Rafah.
«Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Rafah μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», είπε.
Έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, για τους αμάχους, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, ο αιγύπτιος πρόεδρος Abvdel Fatah al Sissi επανέλαβε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, «την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων» στην αιγυπτιακή επικράτεια.
Τις τελευταίες ημέρες, αιγυπτιακή ΜΚΟ και η εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσαν ότι οι αιγυπτιακές αρχές κατασκευάζουν στην έρημο του Σινά κλειστό καταυλισμό, που περιβάλλουν ψηλά τείχη, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες όταν εξαπολυθεί ισραηλινή επίθεση στη Rafah.

gaza12.JPG
Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για ομήρους, εκεχειρία

Tiw τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν συνομιλίες, με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και υποστήριξη των ΗΠΑ, προκειμένου να κλειστεί νέα ανακωχή και να γίνει ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Οι διαπραγματεύσεις «δεν είναι πολλά υποσχόμενες τις τελευταίες ημέρες», αναγνώρισε όμως στο Μόναχο ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, ο Mohamed bin Abdel Rahman al Thani.
Μολαταύτα, «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πλησιάσουμε» σε συμφωνία, συμπλήρωσε.
H Hamas, που έχει τη διακυβέρνηση της Γάζας από το 2007, απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ανακωχή «αν δεν διανεμηθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

γαζα3_8.JPG
Hamas: Ελάχιστες απαιτήσεις μας η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατρευμάτων από τη Γάζα

Ο ηγέτης της Hamas Ismail Haniya επανέλαβε πως το κίνημα επιδιώκει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τον θύλακο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Τους όρους αυτούς απέρριψε επανειλημμένα το Ισραήλ, η δράση του στρατού του οποίου στη Λωρίδα της Γάζας έχει μετατρέψει σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες, εκτόπισε 1,7 εκατ. από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της και προκάλεσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει από τις 7 Οκτωβρίου ακατάπαυστα, από αέρα, ξηρά και θάλασσα, τον παλαιστινιακό θύλακο με επιφάνεια 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει από τις 27 Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις.
Αρχικά επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα της περιοχής, αλλά πλέον αναπτυχθεί σε όλόκληρη τη λωρίδα της Γάζας και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στην πόλη Khan Younes.
γαζα2_12.JPG
Σε ερείπια μετατρέπεται η Khan Younes, εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Nasser

Η Khan Younes έχει μεταμορφωθεί κατά κατά μεγάλο μέρος της σε ερείπια, ενώ το νοσοκομείο Nasser, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας έχει τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας.
«Υπάρχουν μόνο τέσσερα μέλη του προσωπικού που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς» στο νοσοκομείο που βρίσκεται στη Khan Younes, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Hamas Asraf al Quintra.
«Το ιατρικό συγκρότημα Nasser αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η διακοπή της λειτουργίας του ισοδυναμεί με θανατική ποινή για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Khan Younes και τη Rafah», υπογράμμισε ο al Quintra.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή γύρω από αυτό.
Το Nasser την τελευταία εβδομάδα πολιορκούνταν από τον ισραηλινό στρατό που τελικά εισέβαλε σε αυτό την Πέμπτη 15/2, συλλαμβάνοντας κάπου 100 υπόπτους, και αναφέροντας ότι εντόπισε όπλα και πυρομαχικά.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις το τελευταίο 24ωρο σε διάφορους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στη Χεβρώνα, έξω από τη Βηθλεέμ, καθώς και στη Τζενίν.

γαζα3_9.JPG
ΟΗΕ: Χωρίς νερό τρόφιμα, 1,3 άμαχοι στη Rafah

Αν και κάποιες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν στη Rafah το Σάββατο 17/2, ο ΟΗΕ δεν σταματά να προειδοποιεί πως οι κάτοικοι μεγάλου μέρος του παλαιστινιακού θυλάκου διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν.
«Δεν θα πεθάνουμε από τις βόμβες, αλλά από την πείνα», προέβλεψε ο Mohamed Nassar, 50 ετών, στην Jabaliya, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Εν τούτοις κόσμος πεθαίνει και από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται μέρα - νύχτα και σχεδόν 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, από βομβαρδισμούς της αεροπορίας και πυρά πυροβολικού του Ισραήλ σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σπίτια βομβαρδίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους πολυκατοικία στο Deir el Balah και αγροικία στην οποία είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι στα όρια της Rafah.
Αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί του πυροβολικού στην Beit Hanun (βόρεια) και αεροπορικές επιδρομές στην Πόλη της Γάζας.
gaza14_1.JPG

Διαδηλώσεις κατά Netanyahu στο Τελ Αβίβ, υπέρ των Παλαιστινίων σε όλο τον κόσμο

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης Netanyahu και την κάλεσαν ξανά να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι.
«Ικετεύω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαπραγματευθούν (...) Μην καταδικάσετε τον σύζυγό μου σε θάνατο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης γυναίκα που είχε συλληφθεί ως όμηριος από τη Hamas κι   αφέθηκε ελεύθερη μαζί με τα δίδυμά της, αλλά ο άφησε πίσω τον άνδρα της, που παραμένει αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους έγιναν χθες σε πολλές πόλεις, ιδίως στη Ρώμη, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στην Κωνσταντινούπολη και στο Μεξικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης