Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλο στρατιωτικό κατόρθωμα των Ρώσων η κατάληψη της Avdiivka - Γιατί ήταν σημαντική, τι πίστευε τo NATO

Μεγάλο στρατιωτικό κατόρθωμα των Ρώσων η κατάληψη της Avdiivka  - Γιατί ήταν σημαντική, τι πίστευε τo NATO
Οι Ουκρανοί δεν έχουν άλλη γραμμή άμυνας συγκρίσιμη με της Avdiivka
Σχετικά Άρθρα
Η Avdiivka είναι μια πόλη οχυρό στα βόρεια του Donetsk, από την οποία οι Ουκρανοί βομβάρδιζαν τακτικά από εκεί την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και άλλους οικισμούς του Donbass.
Ήταν η πόλη «οχυρό» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την οποία οι αρχές του Κιέβου και οι σύμβουλοι του ΝΑΤΟ υποστήριζαν ότι οι Ρώσοι δεν θα πάρουν ποτέ.
Αυτό γιατί η περιοχή της Avdiivka ήταν η καλύτερα προετοιμασμένη επιχειρησιακή-στρατηγική οχυρή περιοχή του εχθρού για μακροπρόθεσμη άμυνα στο Donbass, που ενισχύονταν μάλιστα επί 10 ολόκληρα χρόνια.
Παρεμπιπτόντως, αμερικανικά ινστιτούτα ανέπτυξαν ειδικούς τύπους οπλισμένου σκυροδέματος για τους Ουκρανούς, που εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι του πήγαν στην Avdiivka ώστε με τα χρόνια να τη μετατρέψουν σε φρούριο.
Η ελίτ του Κιέβου ήταν πεπεισμένη ότι οι Ρώσοι θα καταστραφούν σε μια εξαντλητική επίθεση, όπου - σύμφωνα με όλη τo στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ - οι απώλειες των επιτιθέμενων θα πρέπει να είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από αυτές των υπερασπιστών.
Επίσης, ένα μεγάλο στοίχημα τέθηκε για την οικοδόμηση μιας άμυνας βασισμένη σε πολλά υπόγεια εργοστάσια που μετατράπηκαν σε φρούρια.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επίμονα, ενισχύοντας εκ των προτέρων τα μακροπρόθεσμα σημεία βολής, στοχεύοντας τομείς και εισάγοντας όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά.
Την τελευταία στιγμή, ήρθε στην Avdiivka, όπου βρίσκονταν ήδη δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, και η τρίτη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων «Azov», η οποία περιλάμβανε επίσης μισθοφόρους από τον Καναδά.
Ωστόσο οι μονάδες των ρωσικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία του διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, συνταγματάρχη-στρατηγού Mordvichev, που υπήρξε επικεφαλής της επίθεσης στη Μαριούπολη, δεν άφησαν καμία ευκαιρία στον εχθρό.
Με την υποστήριξη της αεροπορίας (που έριχνε έως και 250 βαριές εναέριες βόμβες (FAB) στα αμυντικά κέντρα την ημέρα), του πυροβολικού και των drones, το ρωσικό πεζικό έκοψε την πόλη στο μισό, γεγονός που προκαθόρισε την ταχεία κατάρρευση της άμυνας του εχθρού και της μετάβαση σε άτακτη φυγή και καταστροφή.

Απρόσκοπτος πια ο εφοδιασμός του ρωσικού στρατού στο Donetsk

Μετά την κατάληψη της Avdiivka, το μέτωπο μετακινείται 10-15 χιλιόμετρα πίσω.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν έναν αριθμό οικισμών κοντά στο Donetsk για να μην περικυκλωθούν και ο βομβαρδισμός του Donetsk, ο οποίος συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, αν δεν σταματήσει εντελώς, θα περιοριστεί ριζικά.
Αυτό θα πει ότι θα κλείσει το κενό στη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Yasinovataya - Donetsk, να ανοίξει άμεση και βολική πρόσβαση στον κεντρικό σταθμό του Donetsk και να επιστρέψει ο σταθμός Yasinovataya που ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός διαλογής της πρώην ΕΣΣΔ στην κατηγορία των ενεργών σταθμών, με αποτέλεσμα να λύσουν οι Ρώσοι το πρόβλημα του ανεφοδιασμού του μετώπου στον Volnovakha - Donetsk - Debaltsevo.
Και το σημαντικότερο: ο ρωσικός στρατός έχει ανοίξει πια το δρόμο προς τα δυτικά.
Οι ουκρανοί δεν έχουν πια γραμμή άμυνας συγκρίσιμη με της Avdiika όσον αφορά την προετοιμασία και την οχύρωση από το Lastochkino έως την Orlovka και τη Semenovka και περαιτέρω προς τη δεξαμενή Karlovskoye.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης