Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέβαιη πια η νίκη των Ρώσων - Η «αρχή του τέλους» γράφτηκε στην Avdiivka - Biden: Οι Ουκρανοί μπορεί να χάσουν κι άλλες πόλεις

Βέβαιη πια η νίκη των Ρώσων - Η «αρχή του τέλους» γράφτηκε στην Avdiivka - Biden: Οι Ουκρανοί μπορεί να χάσουν κι άλλες πόλεις
Η Avdiivka ήταν το τελευταίο μεγάλο οχυρό των Ουκρανών στο Donetsk - Putin: Ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία η Ουκρανία - Biden: Η Ουκρανία θα χάσει και άλλες πόλεις
Σχετικά Άρθρα
(Upd 28) Δεν έχει μεσολαβήσει ούτε ένα 24ωρο από την κατάληψη της Avdiivka, και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει την πρωτοβουλία από τους ηττημένους Ουκρανούς προελαύνοντας σε διάφορα σημεία του μετώπου.
Ήδη ο ρωσικός στρατός έχει προχωρήσει σε βάθος 8,6 χιλιομέτρων μετά την κατάληψη της στρατηγικής αυτής πόλης.

Η πτώση της Avdiivka φαίνεται ότι θα κρίνει οριστικά τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία υπέρ της Ρωσίας όχι μόνο γιατί η πόλη αυτή ήταν το τελευταίο μεγάλο οχυρό του ουκρανικού στρατού στο Donetsk, οπότε  η απώλειά της ανοίγει το  δρόμο για ταχεία προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα δυτικά εδάφη του Donetsk, αλλά και γιατί είναι υποχρέωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Biden να αναγνωρίσει σχεδόν ρητά την ήττα του Κιέβου, για πρώτη φορά, δηλώνοντας ότι «δεν είναι πλέον σίγουρος πως η  Ουκρανία δεν θα χάσει κι άλλες πόλεις».
Την ίδια ώρα η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό είναι καταστροφική και όπως εξηγεί ο Βρετανός ειδικός Alexander Mercouris η κρίση αυτή με φαινόμενα οργής και ανυπακοής στις εντολές ανωτέρων είναι μη αναστρέψιμη.
Στον απόηχο του ρωσικού θριάμβου ο Vladimir Putin τόνισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία.
Είναι το πεπρωμένο μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ηγέτης.

Παρέμβαση Putin: Ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία η Ουκρανία

Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία, ενώ η Δύση δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ,
τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στον απόηχο του ρωσικού θριάμβου στην Avdiivka.
Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση την Κυριακή (18/2/2024) ο Putin τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό στους Ρώσους αλλά και τους ξένους πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Ρωσία σε «όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».
Για τη Δύση η Ουκρανία αφορά απλώς σε μία βελτίωση της στρατηγικής της θέσης αλλά για εμάς «αυτό είναι το πεπρωμένο μας, ένα θέμα ζωής και θανάτου» τόνισε ο Ρώσος ηγέτης με νόημα.

O Putin ενημερώθηκε για τη νίκη στην Avdiivka στις 4 τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου

O Putin ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την κατάληψη της Avdiivka στις 4 τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Την προηγούμενη μέρα, στις 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Valery Gerasimov ήρθαν προσωπικά στο Κρεμλίνο για να αναφέρουν στον πρόεδρο στις 4 π.μ. ότι η επιχείρηση στην Avdiivka πλησιάζει στο τέλος της», δήλωσε.
Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας Shoigu και Gerasimov ανακοίνωσαν στον Putin ότι η επιχείρηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.
«Εκείνη την ώρα οι Ουκρανοί εγκατέλειπαν μαζικά τις θέσεις τους.
Χρειάστηκαν μερικές ακόμη ώρες για να αρχίσουν οι μαχητές μας εκκαθαρίζουν την πόλη» είπε ο Peskov.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, Shoigu και Gerasimov ενημέρωσαν τον Putin ότι «η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί πλήρως και τα στρατεύματά μας έχουν αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της πόλης».

Πώς κατέλαβαν οι Ρώσοι την Avdiivka, το ισχυρότερο οχυρό των Ουκρανών στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk στις 17 Φεβρουαρίου 2024 και προχώρησαν ήδη σε βάθος 8,6 χιλιομέτρων.
«Στις 17 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων, οι μονάδες της ομάδας μάχης Κέντρο απελευθέρωσαν πλήρως την πόλη Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και προχώρησαν για 8,6 χιλιόμετρα.
«Η συνολική έκταση της απελευθερωμένης περιοχής είναι συνολικά 31,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο εχθρός έχασε περισσότερα από 1.500 στρατιώτες», ανέφερε το υπουργείο.
H κατάληψη της Adiivka είναι το πλήγμα από το οποίο οι Ουκρανοί δεν θα συνέλθουν ποτέ, καθώς η πόλη αυτή ήταν το ιερό «οχυρό» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο οι αρχές του Κιέβου και οι σύμβουλοι του ΝΑΤΟ υποστήριζαν ότι οι Ρώσοι δεν θα πάρουν ποτέ.
Η περιοχή της Avdiivka ήταν η πιο προετοιμασμένη επιχειρησιακή-στρατηγική οχυρή περιοχή του εχθρού για μακροπρόθεσμη άμυνα στο Donbass, η οποία ενισχύονταν επί 10 ολόκληρα χρόνια.
Παρεμπιπτόντως, αμερικανικά ινστιτούτα ανέπτυξαν ειδικούς τύπους οπλισμένου σκυροδέματος για τους Ουκρανούς, που εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι του πήγαν στην Avdiivka ώστε με τα χρόνια να τη μετατρέψουν σε φρούριο.
Η ελίτ του Κιέβου ήταν πεπεισμένη ότι οι Ρώσοι θα καταστραφούν σε μια εξαντλητική επίθεση, όπου - σύμφωνα με όλη τo στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ - οι απώλειες των επιτιθέμενων θα πρέπει να είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από αυτές των υπερασπιστών.
Επίσης, ένα μεγάλο στοίχημα τέθηκε για την οικοδόμηση μιας άμυνας βασισμένη σε πολλά υπόγεια εργοστάσια που μετατράπηκαν σε φρούρια.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επίμονα, ενισχύοντας εκ των προτέρων τα μακροπρόθεσμα σημεία βολής, στοχεύοντας τομείς και εισάγοντας όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά.
Την τελευταία στιγμή, ήρθε στην Avdiivka, όπου βρίσκονταν ήδη δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, και η τρίτη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων «Azov», η οποία περιλάμβανε επίσης μισθοφόρους από τον Καναδά. 
Ωστόσο οι μονάδες των ρωσικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία του διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, συνταγματάρχη-στρατηγού Mordvichev, που υπήρξε επικεφαλής της επίθεσης στη Μαριούπολη, δεν άφησαν καμία ευκαιρία στον εχθρό.
Με την υποστήριξη της αεροπορίας (που έριχνε έως και 250 βαριές εναέριες βόμβες (FAB) στα αμυντικά κέντρα την ημέρα), του πυροβολικού και των drones, το ρωσικό πεζικό έκοψε την πόλη στο μισό, γεγονός που προκαθόρισε την ταχεία κατάρρευση της άμυνας του εχθρού και της μετάβαση σε άτακτη φυγή και καταστροφή.
Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική εκκαθάριση της πόλης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις - ειδικότερα, τις μονάδες που κατέφυγαν στο εργοστάσιο οπτάνθρακα, με τις οποίες αναμένονται να δοθούν σκληρές μάχες τις επόμενες μέρες σαν κι αυτές που είχαν δοθεί στη Μαριούπολη για την κατάληψη των εγκαταστάσεων του Azovstal.
Έχουν απελευθερωθεί 31,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εχθρός έχασε περισσότερους από 1,5 χιλιάδες στρατιώτες σε μάχες για τον οικισμό.

Απρόσκοπτος ο εφοδιασμός του ρωσικού στρατού στο Donetsk

Μετά την κατάληψη της Avdiivka, το μέτωπο θα μετακινηθεί πίσω 10-15 χιλιόμετρα.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν έναν αριθμό οικισμών κοντά στο Donetsk για να μην περικυκλωθούν και ο βομβαρδισμός του Donetsk, ο οποίος συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, αν δεν σταματήσει εντελώς, θα περιοριστεί ριζικά.
Αυτό θα πει ότι θα κλείσει το κενό στη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Yasinovataya - Donetsk, να ανοίξει άμεση και βολική πρόσβαση στον κεντρικό σταθμό του Donetsk και να επιστρέψει ο σταθμός Yasinovataya που ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός διαλογής της πρώην ΕΣΣΔ στην κατηγορία των ενεργών σταθμών, με αποτέλεσμα να λύσουν οι Ρώσοι το πρόβλημα του ανεφοδιασμού του μετώπου στον Volnovakha - Donetsk - Debaltsevo.
Και το σημαντικότερο: ο  ρωσικός στρατός έχει ανοίξει πια το δρόμο προς τα δυτικά.
Οι ουκρανοί δεν έχουν πια γραμμή άμυνας συγκρίσιμη με της Avdiika όσον αφορά την προετοιμασία και την οχύρωση, από το Lastochkino έως την Orlovka και τη Semenovka και περαιτέρω προς τη δεξαμενή Karlovskoye.

Η άτακτη φυγή των Ουκρανών από την Avdiivka υπό τα πυρά των Ρώσων – Συγκλονιστικές εικόνες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε νέες εικόνες από την άτακτη φυγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την Avdiivka υπό τα πυρά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Πλήθη στρατιωτικού προσωπικού που διαφεύγουν κινούνται κατά μήκος των δρόμων υπό τον συνεχή έλεγχο των πυρών του ρωσικού στρατού.
Οι παρυφές των δρόμων είναι διάσπαρτες με κατεστραμμένο εξοπλισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Ria Novosti, το ρωσικό πυροβολικό βάλλει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
1_51.png

2_179.jpg
3_160.jpg

Δεν λειτούργησε η συμβουλή του ΝΑΤΟ προς τους Ουκρανούς


Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως η πρόταση του ΝΑΤΟ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να στραφούν σε μια τυφλή άμυνα και έναν «πόλεμο φθοράς» δεν λειτούργησε, και αντ' αυτού, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες χαθηκαν για πάντα στη λάσπη της Avdiivka ενώ η ρωσική επίθεση κερδίζει δυναμική.
Η ήττα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Avdiivka είναι η «Μαύρη Παρασκευή» για το καθεστώς του Κιέβου και τη Δύση.
Ο Zelensky για την κατάρρευση του Avdiivka επέρριψε τις ευθύνες στη Δύση η οποία δεν του έδωσε ακόμη περισσότερα χρήματα και όπλα αλλά προσπάθησε να αποκρύψει τη στρατηγική σημασία της ως κύριου οχυρού των Ουκρανών στο Donetsk.


map_16.JPG
Ο επικεφαλής του γραφείου Zelensky αναγνωρίζει ότι η Avdiivka είχε στρατηγική σημασία

Ωστόσο ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Podolyak, αναγνώρισε ότι η Avdiivka δεν είχε μόνο συμβολική, αλλά και επιχειρησιακή σημασία, λέγοντας ότι τώρα «οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να χτίσουν διαδρόμους επιμελητείας για να τροφοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του μετώπου».
Η Washington Post ανέφερε ότι «η πτώση της Avdiivka σηματοδοτεί τη σημαντικότερη στρατιωτική νίκη της Μόσχας από την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης πέρυσι και ότι αποτελεί το πιο σαφές σημάδι ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανακτούν την πρωτοβουλία».
Το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαντλούνται από «κρίσιμους» πόρους και θεωρούν την Avdiivka προάγγελο νέων ηττών».

Αναγνώριση ήττας από Biden: Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Ουκρανοί δεν θα χάσουν κι άλλες πόλεις

Αλλά κι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να χάσουν άλλες πόλεις μετά την εγκατάλειψη της Avdiivka, έστω κι αν το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφων όταν τον ρώτησαν αν είναι σίγουρος ότι η Ουκρανία δεν θα χάσει κι άλλες πόλεις, μετά την κατάληψη της Avdiivka, ο Biden είπε: «Δεν είμαι. Δεν είμαι. Κανείς δεν μπορεί να είναι. Διακυβεύονται τόσα πολλά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα ήταν «παράλογο» και «ανήθικο» να αρνηθεί κανείς να υποστηρίξει το Κίεβο όταν ο ουκρανικός στρατός τελειώνει από πυρομαχικά.
«Θα πολεμήσω στο Κογκρέσο για να  πάρω τα πυρομαχικά που χρειάζονται», επεσήμανε.
Ο Biden είπε επίσης ότι είχε υποσχεθεί στον Zelensky πρόσθετη χρηματοδότηση.

Οι Ουκρανοί έχασαν 1.500 στρατιώτες μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Avdiivka

Ο ρωσικός στρατός με τη νίκη στην Avdiivka κατέλαβε μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Ουκρανούς, οι οποίοι έχασαν 1.500 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) τις τελευταίες 24 ώρες των μαχών.
«Μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων απελευθερώθηκε από τους Ουκρανούς.
Οι απώλειες του εχθρού στις μάχες για την Avdiivka τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε περισσότερους από 1.500 άνδρες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Mercouris (Βρετανός ειδικός): Καταστροφική κρίση στον ουκρανικό στρατό – Ανυπακοή, απειθαρχία και οργή

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξοργισμένες με την ανικανότητα των διοικητών και της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Alexander Mercouris στο κανάλι του στο YouTube στον απόηχο της πτώσης της σημαντικής πόλης Avdiivka.
«Η όλη κατάσταση γύρω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έφτασε σε κρίση.
Είναι έξαλλοι με την ανικανότητα των διοικητών τους, είναι εξαγριωμένοι με την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, είναι ακόμη πιο θυμωμένοι μαζί τους παρά με τους Ρώσους, αν αυτό είναι ακόμη δυνατό», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό, η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό έχει γίνει καταστροφική.
Δεν πρόκειται απλώς για πτώση του ηθικού, οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι ήδη εξαγριωμένοι, εξήγησε.
Ο Mercouris επικαλούμενος ανώνυμη πηγή στην Ουκρανία πρόσθεσε ότι ορισμένες ταξιαρχίες είναι δυσαρεστημένες με αυτό που συμβαίνει και αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές.

Μετά την Avdiivka η Zaporizhia – Οι Ρώσοι κατέλαβαν τέσσερα προπύργια των Ουκρανών στο Rabotino

Μετά την κατάληψη της Avdiivka οι Ρώσοι επιταχύνουν πλέον τις επιθετικές τους επιχειρήσεις στο μέτωπο της Zaporizhia, όπου σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τέσσερα προπύργια του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Rabotino, όπως αποκάλυψε ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία».
«Χθες και σήμερα το βράδυ (17/2) καταλάβαμε τέσσερα προπύργια του ουκρανικού στρατού κοντά στο Rabotino» είπε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr κατέλαβαν πιο ευνοϊκές θέσεις και χτύπησαν το προσωπικό και τον εξοπλισμό των Ουκρανών κοντά στο Rabotino και το Verbovoye στην περιοχή Zaporizihia.

Τρομακτικό το έλλειμμα ανδρών του ουκρανικού στρατού - Με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, στέλνουν 50.000 ποινικούς στο μέτωπο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Denis Malyuska έφερε στη Βουλή νόμο που θα ανοίξει το δρόμο ώστε να στρατολογηθούν και να σταλούν στο μέτωπο οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας που είναι καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα.
«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα κινδύνευαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν στις τάξεις τους περιλαμβάνονται άτομα που καταδικάστηκαν για τροχαία παράβαση, όταν οι συνέπειες ήταν ακούσιες, ή άτομα που, για παράδειγμα, διέπραξαν αδίκημα που σχετίζεται με τη διαφθορά. Σίγουρα δεν θα σκοτώσουν τους συμπατριώτες τους στρατιώτες με ένα τουφέκι. Επιπλέον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο στρατός τώρα χρειάζεται ανθρώπους όχι μόνο για να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε αυτούς που υπερασπίζονται την πατρίδα. Για παράδειγμα πρέπει να κατασκευαστούν έργα στρατιωτικών υποδομών. Εάν δεν θέλουμε, ή δεν μπορούμε, ή θεωρούμε κίνδυνο να τους δώσουμε ένα όπλο, ας τους δώσουμε ένα φτυάρι», δήλωσε ο Denys Malyuska στην τηλεόραση του κοινοβουλίου Rada.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας πρόθεσε ότι κατά την εκτίμησή του η Ουκρανία «μπορεί να επιστρατεύσει με ασφάλεια και να στείλουμε στο πεδίο της μάχης» τουλάχιστον 50.000 άτομα που έχουν ποινικό μητρώο.
Η Ουκρανία προχώρησε σε γενική επιστράτευση τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε την επέκτεινε επανειλημμένα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνηςτης Ουκρανίας καλεί για στρατολόγηση κρατουμένων.
Το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση που πέρασε από τη Βουλή σε πρώτη ανάγνωση στις 7 Φεβρουαρίου, δίνει πάντως τη δυνατότητα να επιστρατευτούν και να σταλούν στο μέτωπο άτομα που έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση ενώ προβλέπει την εθελοντική στράτευση καταδικασθέντων που εκτίουν ποινές με αναστολή.

Η Δανία στέλνει όλα τα όπλα πυροβολικού που έχει στην Ουκρανία

Η Δανία αποφάσισε να στείλει όλο τα όπλα πυροβολικού που διαθέτει στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία μας ζητάει πυρομαχικά και πυροβολικό τώρα.
Εμείς, η Δανία, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε όλο το πυροβολικό μας στην Ουκρανία.
Λυπούμαστε, φίλοι, υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής.
Advertisement
Έχουμε όπλα, πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας, που δεν χρησιμοποιούμε ακόμη.
Πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen

Welt (Γερμανική εφημερίδα): Μπλόκο Scholz στη Von der Leyen για την αρχηγία του ΝΑΤΟ

Έντονο παρασκήνιο και μάχες με το βλέμμα στο μεταπολεμικό μέλλον της Ευρώπης στα άδυτα του ΝΑΤΟ ως προς τον διάδοχο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Jens Stoltenberg.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου της Commission Ursula Von der Leyen λόγω της εξαιρετικά επικριτικής στάσης που τηρεί απέναντι στη Ρωσία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Scholz πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μειονέκτημα μακροπρόθεσμα μετά το τέλος του πολέμου.

Pashinyan (Πρωθυπουργός Αρμενίας): Δεν είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan δήλωσε ότι το Ερεβάν δεν είναι σύμμαχος της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.
«Εγώ από καιρό λέω ότι σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα η Αρμενία δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Αυτή είναι η ειλικρινής θέση μας.
Είναι οδυνηρό που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάσταση.
Ο ουκρανικός λαός είναι φίλος μας» είπε ο Pashinyan σε συνάντηση με εκπροσώπους της Αρμενικής διασπορά στη Γερμανία.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Στο νότιο Donetsk


Στο νότιο τομέα του Donetsk οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Εκεί, το Ugledar, που βρίσκεται σε έναν λόφο, παραμένει από καιρό ένα σοβαρό αγκάθι για τα ρωσικά στρατεύματα.
Η πρόσφατη απελευθέρωση της Mariinka δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια επίθεση των Ρώσων δυτικά προς Georgievka, Maximilianovka και περαιτέρω στο Kurahovo.
Πρόκειται για έναν μεγάλο κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η ομάδα Ugledar.
Η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 190 στρατιώτες στο Νότιο Donetsk την περασμένη ημέρα, μετέδωσε το Tass στις 18/2/2024 επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
Στις σκληρές μάχες οι Ουκρανοί έχασαν επίσης δύο τανκς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μία πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενη μονάδα πυροβολικού Krab, δύο βρετανικής κατασκευής FH-70, δύο οβιδοβόλα Msta –Β και ένα αντιαρματικό πυροβόλο όπλο Rapira.

Στη Kherson


Κοντά στο Kherson, ο εχθρός συνεχίζει να κρατά ένα μικρό προγεφύρωμα στο Krynki, το οποίο δέχεται συνεχώς πυρά από πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος.
Οι Ουκρανοί δεν προσπαθούν να το επεκτείνουν ή να μεταφέρουν σημαντικές δυνάμεις στον Δνείπερο, αλλά δημιουργούν πολλά προβλήματα με τα πυρά του πυροβολικού από την ανώτερη δεξιά όχθη.
Επιπλέον, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά βομβαρδιστικά drones Baba Yaga.

Στο Lugansk

Στην κατεύθυνση του Lugansk, ο ρωσικός στρατός προχωρά αργά.
Τον Ιανουάριο, κατέλαβε το Krakhmalnoye και το Tabaevka στον σημαντικό αυτοκινητόδρομο N-26, που συνδέει το Kupyansk με το Svatovo και το Kremennaya.
Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν προς το Peschanoye και το Berestovoe.
Μετά από αυτούς, μέχρι τον ποταμό Oskol, δεν υπάρχουν πλέον οικισμοί για να κρατηθούν.
Μια δύσκολη κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσεται στην ίδια την περιοχή του Kupyansk - τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη από τα βόρεια.
Στα νότια, στην περιοχή Torsky, ο ρωσικός στρατός έχει κάνει μια σημαντική κίνηση προς τον ποταμό Zherebets και δίνει βαριές μάχες κοντά στους οικισμούς Terny και Yampolovka.
Η επιτυχία των μαχών εδώ θα επιτρέψουν την πρόσβαση στο Krasny Liman από τα βορειοανατολικά.
Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να αμυνθούν στον οικισμό Slavokramarosk.

Ουκρανία: Καταστρέψαμε 12 drones και ένα βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά του ότι κατέστρεψαν 12 τηλεκατευθυνόμενα drones
, έναν πύραυλο κρουζ Kh-59 και βομβαρδιστικό/καταδιωκτικό Sukhoi Su-34 της Ρωσίας, έκανε γνωστό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας στο Κίεβο.

Έξι τραυματίες στο Donetsk από ουκρανική επίθεση με πυρομαχικά διασποράς

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης με πυρομαχικά διασπορά από τον ουκρανικό στρατό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk δήλωσε ο επικεφαλής της Denis Pushilin.
«Σήμερα, ως αποτέλεσμα έκρηξης των πυρομαχικών διασποράς του εχθρού στο έδαφος της περιοχής, τραυματίστηκαν έξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά», έγραψε ο Pushilin στο κανάλι του στο Telegram..

Pinatel (Γάλλος στρατηγός): Αμυντικός ο πόλεμος της Ρωσίας - Δεν θα επιτεθεί στην Ευρώπη

Ο απόστρατος Γάλλος στρατηγός Jean Bernard Pinatel και νυν αντιπρόεδρος του γαλλικού ερευνητικού κέντρου Geopragma εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο αμυντικού χαρακτήρα στην ανατoλική Ουκρανία, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην υπεράσπιση των δικών της ιστορικών εδαφών και δεν θα επιτεθεί στην Ευρώπη.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γάλλος στρατηγός, σε συνέντευξή του στο Sud Radio.
Σύμφωνα με τον ανώτατο πρών στρατιωτικό, οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη επικείμενη εισβολή της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές χώρες είναι απλώς παραπληροφόρηση από τη Δύση.
«Όταν μας λένε ότι οι Ρώσοι θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα και να κατακτήσουν τη Δυτική Ευρώπη, αυτό είναι ανοησία. Ούτε στο ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν αυτά που λένε», είπε ο αξιωματικός.
Ο Pinatel υπενθύμισε ότι η Ρωσία διεξάγει τη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς του Donbass από την επιθετικότητα του Κιέβου. Η Ρωσία μάχεται για την ασφάλεια των προγονικών της εδαφών και βοηθά τους ανθρώπους που υφίσταντo καθημερινούς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 2014» , πρόσθεσε.
«Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι, από τη σκοπιά τους, διεξάγουν αμυντικό πόλεμο», σημείωσε ο Pinatel.

xarths1.JPG
xarths3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης