Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το εφιαλτικό σενάριο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με τα θαλάσσια drones των Houthi – Μπορούν να πλήξουν αστραπιαία κάθε πλοίο

Το εφιαλτικό σενάριο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με τα θαλάσσια drones των Houthi – Μπορούν να πλήξουν αστραπιαία κάθε πλοίο
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει λάβει υπόψη του ένα σενάριο τρόμου σύμφωνα με το οποίο οι Houthi αποκτούν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν μη επανδρωμένα θαλάσσια drones υψηλής ταχύτητας προκειμένου να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Η εμπορική κίνηση μέσω των στενών της Ερυθράς Θάλασσας η οποία συνδέει την Ευρώπη με την Ασία έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 40% λόγω των ενεργειών των ανταρτών Houthi που επιχειρούν πειρατείες σε πλοία και επιθέσεις με πυραύλους και drones σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους εν μέσω της κρίσης στη Γάζα.
Μια σειρά πυραυλικών επιδρομών τον τελευταίο μήνα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εντός της Υεμένης δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης των επιθέσεων εκ μέρους της πολιτιφυλακής.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει λάβει υπόψη του ένα σενάριο τρόμου σύμφωνα με το οποίο οι Houthi αποκτούν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν μη επανδρωμένα θαλάσσια drones υψηλής ταχύτητας προκειμένου να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο τρομακτικά σενάρια, να έχουμε ένα φορτωμένο με βόμβες, μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας που μπορεί να κινηθεί με πολύ γρήγορες ταχύτητες.
Και αν δεν αντιμετωπιστεί γρηγορα, μπορεί να πραγματοποιήσει μεγάλο πλήγμα», δήλωσε στο AP ο υποναύαρχος Marc Miguez, διοικητής της Ομάδας 2 των ΗΠΑ Carrier Strike.

Ανεπαρκής πληροφόρηση

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν ήδη αναχαιτίσει και καταστρέψει «πλήθος θαλάσσια drones», σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με τις δυνατότητες της πολιτοφυλακής των Houthi σε αυτήν την περιοχή είναι ανεπαρκείς στην καλύτερη περίπτωση.
«Είναι περισσότερο μια άγνωστη απειλή για την οποία δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, για ένα όπλο που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά θανατηφόρο – ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας», δήλωσε ο Miguez, σημειώνοντας ότι οι Houthi «έχουν προφανώς τρόπους να τα χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της τακτικής τους όπως και τα (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) και έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες ως προς όλα τα αποθέματα όσων όπλων αυτού του είδους διαθέτουν».
Το Carrier Strike Group Two και το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower περιπολούν στην περιοχή από τον Νοέμβριο, με πολεμικά πλοία της ομάδας να αναπτύσσουν δράση  για την αναχαίτιση πυραύλων και drones των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα και το Eisenhower που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη που πλήττουν στόχους εντός περιοχών που ελέγχονται από πολιτοφυλακές της Υεμένης
US official says Houthis sent explosive drone boat towards Red Sea shipping  lanes - Shafaq News
Οι επιθέσεις

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν νέα πλήγματα στην Υεμένη το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο τη δυτική επαρχία της χώρας al-Hudaydah.
Τα πλήγματα ακολούθησαν μια ανακοίνωση των Houthi ότι είχαν εκτοξεύσει «μεγάλο αριθμό πυρύλων κατά πλοίων» σε δεξαμενόπλοιο πετρελαίου που συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο – λιγότερο από 24 ώρες μετά από επίθεση σε άλλο βρετανικό εμπορικό σκάφος.
Το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των Houthi, Mohammed Ali al-Houthi, προειδοποίησε την Παρασκευή (16/2) σε μαζική συγκέντρωση στη Sanaa ότι η Ερυθρά Θάλασσα «δεν είναι πλέον ένα θέρετρο στο οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να περιφέρονται και να διασκεδάζουν», δηλώνοντας ότι η αντίσταση της πολιτοφυλακής θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη στη Γάζα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης