Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλέον ολέθριος εχθρός για το δολάριο είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία

Ο πλέον ολέθριος εχθρός για το δολάριο είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία
Τι επισημαίνουν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι Steven Kamin και Mark Sobel
Η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος δεν αμφισβητείται άμεσα – ενώ η πιο τρομερή απειλή για την κατάστασή του ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα η ίδια η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο κορυφαίους οικονομολόγους.
Ο Steven Kamin, πρώην διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών της Fed, και ο Mark Sobel, πρώην οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών, επεσήμαναν σε άρθρο τους τη μακροχρόνια κυριαρχία του δολαρίου.
Το δολάριο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο τόσο στο εμπόριο όσο και στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών — και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι, είπαν οι Kamin και Sobel, καθώς η χρήση του δολαρίου ξεπερνά μακράν αυτή των άλλων νομισμάτων.
Το δολάριο αντιπροσώπευε το 88% του συνόλου του ημερήσιου παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Εν τω μεταξύ, αντιπροσώπευε περίπου το 55% του συνόλου των αποθεματικών στις κεντρικές τράπεζες  το τρίτο τρίμηνο του 2023, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ξένο νόμισμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το νόμισμα των BRICS

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι ένα αντίπαλο νόμισμα θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το δολάριο.
Τα κράτη BRICS καταβάλλουν ήδη προσπάθειες να αποσύρουν σταδιακά το δολάριο από το εμπόριο, ενώ χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για να αμφισβητήσουν το δολάριο.
Αλλά αυτές οι απειλές είναι στην πραγματικότητα πολύ ήμερες σε σύγκριση με την απειλή για το δολάριο που προέρχεται από τις ίδιες τις ΗΠΑ, προειδοποίησαν οι Kamin και Sobel, αναφέροντας τον κίνδυνο «σοβαρής επιδείνωσης» της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ.
«Δεδομένης της πολιτικής πόλωσης, της δυσλειτουργίας του Κογκρέσου kαι της αδιαφορίας των πολιτικών όλων των πλευρών για τον περιορισμό του διευρυνόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το σχεδόν αδιανόητο σενάριο δεν είναι πλέον τόσο αδιανόητο», είπαν οι Kamin και Sobel όσον αφορά την πιθανή εκθρόνιση του δολαρίου.
«Και εάν το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής άνοδος του πληθωρισμού, ο παραγκωνισμός των ιδιωτικών επενδύσεων, η αυξημένη χρηματοοικονομική αστάθεια και η μείωση του δυναμισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, τότε η απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου θα ήταν η μικρότερη ανησυχία μας», επισημαίνουν

Τα νέα μπλοκ

Ένας άλλος κίνδυνος πηγάζει από τον κατακερματισμό των παγκόσμιων οικονομιών σε χωριστά μπλοκ στο πλαίσιο μιας άλλης μορφής της παγκοσμιοποίησης.
«Σε αυτή την περίπτωση, το παγκόσμιο εμπόριο, η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγηθούν πιθανότατα σε ύφεση και οι επιπτώσεις για τη διεθνή πολιτική και γωπολιτική σταθερότητα θα ήταν επίσης δυσμενείς».
Άλλοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η επισφαλής δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία θέση του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές.
Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού βρίσκεται κοντά στο να φθάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια από τώρα, σύμφωνα με μια πρόβλεψη από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης