Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας σύρει στην σύγκρουση με την Ουκρανία - Απέτυχε και εδώ η ΕΕ

Orban: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας σύρει στην σύγκρουση με την Ουκρανία - Απέτυχε και εδώ η ΕΕ
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ οι ηγέτες της ΕΕ είχαν σχεδόν παρασύρει την Ευρώπη στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ουγγαρία υποστήριζε σταθερά μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης στη γειτονική χώρα - Η ουγγρική βουλή θα επικυρώσει την σουηδική είσοδο στο ΝΑΤΟ
Η Ουγγαρία δεν θα αφήσει κανέναν να την παρασύρει στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Viktor Orban στην ετήσια ομιλία του σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της χώρας.
«Σκοπεύουμε να μείνουμε έξω από τον πόλεμο [στην Ουκρανία] και την πολιτική κυρώσεων και να αντιταχθούμε στους οικονομικούς αποκλεισμούς, που ισοδυναμούν με έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο Orban σε ομιλία του, όπου προέβη σε μια προεπισκόπηση των βραχυπρόθεσμων βημάτων της κυβέρνησής του, σύμφωνα με το TASS.
«Η στρατηγική των Βρυξελλών έναντι της Ουκρανίας υπήρξε ο ορισμός της απόλυτης αποτυχίας», είπε ο Orban, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο.
Σημείωσε ότι ενώ οι ηγέτες της ΕΕ είχαν σχεδόν παρασύρει την Ευρώπη απευθείας στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ουγγαρία υποστήριζε σταθερά μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης στη γειτονική χώρα, υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη στάση.
"Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας παρασύρει σε πόλεμο.
Δεν θα προμηθεύσουμε όπλα [στην Ουκρανία], παρόλο που μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένες μεγάλες δυνάμεις", είπε.

Η επικύρωση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο μπορεί να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν συγκληθεί και πάλι για την εαρινή περίοδο, στα τέλη αυτού του μήνα, δήλωσε ακολούθως ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Είναι θετικό το νέο ότι η διαμάχη μας με τη Σουηδία σύντομα θα διευθετηθεί», είπε ο Orban. «Οδεύουμε προς την κατεύθυνση που στην έναρξη της εαρινής κοινοβουλευτικής περιόδου μπορούμε να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Orban, ο ίδιος και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson έχουν κάνει βήματα για «την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν διευκρίνισε ποια ήταν αυτά τα βήματα.

Η Σουηδία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει το αίτημα και η καθυστέρηση προκάλεσε τριβές στις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις ΗΠΑ αλλά και ανησυχίες μεταξύ των άλλων συμμάχων.
Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Orban επικαλείται τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Σουηδίας, όπως τους αποκαλεί, ότι υπέσκαψε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση επικύρωσης του ενταξιακού πρωτοκόλλου.
Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα ξαναρχίσουν στις 26 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης