Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ σκληρή για να πεθάνει η οικονομία της Ρωσίας – Άντεξε κόστος 211 δισ. δολ. στο Ουκρανικό, παραδέχονται Πεντάγωνο και ΔΝΤ

Πολύ σκληρή για να πεθάνει η οικονομία της Ρωσίας – Άντεξε κόστος 211 δισ. δολ. στο Ουκρανικό, παραδέχονται Πεντάγωνο και ΔΝΤ
Οι κυρώσεις και το άνοιγμα στον Παγκόσμιο Νότο – Η πολεμική οικονομία και η κατάρρευση των Ουκρανών
Η Ρωσία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία φαίνεται ότι κερδίζει έναν όχι λιγότερο αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο.
Τα πρωτοφανή κύματα των κυρώσεων είχαν στόχο να καταστρέψουν την Ρωσική οικονομία και να απομειώσουν τη στρατιωτική της ικανότητα αποκλείοντάς την από το σύστημα των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών και το τραπεζικό σύστημα (SWIFT).
Η Ρωσία από τη πλευρά της χρησιμοποίησε την επίθεση αυτή σαν ευκαιρία για να πετύχει τον αναπροσανατολισμό του εξωτερικού της εμπορίου με τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, με όχημα κυρίως τα ενεργειακά προϊόντα, ενδυναμώνοντας την συμμαχία των BRICS (στην οποία είναι η προεδρεύουσα χώρα) και αποδολαριοποιώντας την οικονομία της χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα και αλλά τοπικά νομίσματα εν γένει στις διμερείς συναλλαγές της.
Στα τέλη Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας φέτος (2024), αυξάνοντάς την από 1,1% τον Οκτώβριο σε 2,6%.
https://www.cnbc.com/2024/02/12/russias-economy-in-for-very-tough-times-despite-improved-outlook-imf.html
Αυτά τα μη αμφισβητούμενα νούμερα προκάλεσαν την οργή της δυτικής προπαγάνδας που κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι «παίζει το παιχνίδι του Putin», παρότι τα στοιχεία έκαναν λόγο για τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες οι οποίες θα προσεγγίσουν το 40% του ΑΕΠ το 2024 και τις αναφορές ότι τα καταναλωτικά πρότυπα στη χώρα έχουν ομοιότητες με αυτά τις «επαράτου» Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Kristalina Georgieva.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο παραδέχθηκε την ήττα του παρουσιάζοντας νέα στοιχεία σχετικά με τον κόστος που είχε ο πόλεμος στη Μόσχα.

Τα στοιχεία του Πενταγώνου

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν κοστίσει στη Ρωσία έως και 211 δισεκατομμύρια δολάρια και η χώρα έχει χάσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από ακυρωμένες ή "παγωμένες" πωλήσεις όπλων.
Τουλάχιστον 20 μεσαία έως μεγάλα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έχουν βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα και 315.000 Ρώσοι στρατιώτες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Αυτά τα στοιχεία, που μοιράστηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας που μίλησε ανώνυμα σε δημοσιογράφους, είναι εν μέρει μια προσπάθεια για το Πεντάγωνο να δείξει το έργο του σχετικά με τις επιπτώσεις της βοήθειας στην Ουκρανία.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο – υποτίθεται- βοηθά έναν δημοκρατικό εταίρο να αμυνθεί, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον δεύτερο κορυφαίο αντίπαλο της Αμερικής στη Ρωσία.
Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου δείχνουν πόσο βαθύ ήταν αυτό το κόστος.
Και όμως, ο εν λόγω αξιωματούχος περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση του πολέμου ως επισφαλή για την Ουκρανία, όχι για τη Ρωσία.

Η κατάρρευση των Ουκρανών και η μείωση της βοήθειας

Μετά από μήνες υπεράσπισης της ανατολικής πόλης Avdiivka, οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.
Η κατάληψη της πόλης θα σήμαινε τη μεγαλύτερη προέλαση της Ρωσίας από τότε που κατέλαβε το Bakhmut πέρυσι.
Οι γραμμές του μετώπου στις οποίες νκο΄ν οι Ρώσοι είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν ελλείψεων πυρομαχικών, οι οποίες έχουν γίνει πιο έντονες από τότε που το Πεντάγωνο διέκοψε τη βοήθεια στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους, είπε ο αξιωματούχος — προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στην Avdiivka μπορεί να μην σταματήσουν εκεί.
«Το βλέπουμε αυτό ως κάτι που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος του τι πρόκειται να έρθει εάν δεν λάβουμε αυτή τη συμπληρωματική χρηματοδότηση», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε περαιτέρω βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος πέρυσι.
Chart on Russian oil imports by India, China

Η μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων


Μια εκδοχή αυτής της συμφωνίας πέρασε από τη Γερουσία με δικομματική συναίνεση, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας στη Βουλή, όπου ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Mike Johnson έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει σε ψηφοφορία το σχετικό θεμα.
Στο μεταξύ, είπε ο αξιωματούχος, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλούνται από πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας, που βοηθούν προστασία της κρίσιμης υποδομής της χώρας από τις ρωσικές επιθέσεις.
Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που στέλνει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα σηματοδοτήθηκε η 19η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ένα σύνολο χωρών που βοήθησαν στην ενίσχυση της αυτοάμυνας του Κιέβου τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να δώσει 60 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την αεροπορία της Ουκρανίας και η Γερμανία ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας για συστήματα αεράμυνας και πυροβολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ήταν κυρίως η δεύτερη συνεχόμενη συνάντηση στην οποία οι ΗΠΑ δεν παρείχαν βοήθεια, ένα σερί που θα συνεχιστεί εάν το συμπληρωματικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση δεν περάσει στο Κογκρέσο.
«Ο στρατός μας εργάζεται πάντα για να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος, αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτή τη συμπληρωματική χρηματοδότηση», είπε ο αξιωματούχος.
«Δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό».
Συμπέρασμα: Αντί να αποστραγγιστεί η Ρωσία από τους οικονομικούς πόρους για τη διεξαγωγή του πολέμου, αυτό συμβαίνει για την Ουκρανία και καθορίζει ααυταπόδεικτα και τις εξελίξεις στο μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης