Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δημοψήφισμα για τον Erdogan οι αυτοδιοικητικές εκλογές - Το 2019 είχε χάσει τις μεγάλες πόλεις, παλεύει να τις ανακτήσει

Τουρκία: Δημοψήφισμα για τον Erdogan οι αυτοδιοικητικές εκλογές - Το 2019 είχε χάσει τις μεγάλες πόλεις, παλεύει να τις ανακτήσει
Σε ενάμισυ μήνα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία -  Ένα ακόμη προσωπικό στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο που επιδιώκει νίκη του ΑΚΡ με κάθε τίμημα.
Ενάμισυ μήνας απομένει ως τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η Deutsche Welle επισημαίνοντας ότι όσο περνούν οι μέρες οι τόνοι ανεβαίνουν.
Αν και οι εκλογές έχουν τοπικό χαρακτήρα, το διακύβευμα είναι υψηλό τόσο για το κόμμα του προέδρου Erdogan, όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρει ανάλυση του Κέντρου Εφαρμοσμένων Μελετών Τουρκίας (CATS Center for Applied Turkey Studies).
Για τον τούρκο πρόεδρο μια νίκη στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις που διοικούνται από την αντιπολίτευση - κυρίως στην Κωνσταντινούπολη - είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της αυταρχικής διακυβέρνησης του.
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τεστ για την προοπτική τους ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κυριαρχία του ΑΚΡ, αναφέρει η ανάλυση.
Όλοι γνωρίζουν ότι η απώλεια της Κων/πολης, της Άγκυρας και άλλων σημαντικών πόλεων στις τοπικές εκλογές του 2019 στοίχισε πολύ στο γόητρο του προέδρου αλλά και του κόμματός του.
Όμως για να ενισχύσει την νομιμότητα του μετά και από την νίκη του στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο Erdogan είναι αποφασισμένος πλέον να νικήσει πάση θυσία.

Η οικονομική διάσταση των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πέρα από την πολιτική σημασία μια τέτοιας νίκης, υπάρχει και η οικονομική διάσταση.
Η Κωνσταντινούπολη μόνο συμβάλλει κατά το ένα τρίτο στην τουρκική οικονομία και μια νίκη του ΑΚΡ θα αύξανε σημαντικά τους οικονομικούς πόρους του κόμματος.
Αναλυτές θεωρούν ότι ο Erdogan, σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση, έχει σταθεροποιήσει την εξουσία του μέσα από το προεδρικό σύστημα και έχει εντολή να κυβερνήσει ως το 2028. Στηρίζεται δε στην Βουλή από μια κυβερνητική συμμαχία από εθνικιστικά και ισλαμιστικά κόμματα, τα οποία επικροτούν την ενίσχυση του Ισλάμ στην τουρκική κοινωνία.
Δεν είναι όμως μόνο η επιδέξια πολιτική του Τούρκου προέδρου που τον δείχνει να προηγείται.
Είναι και ο κατακερματισμός και οι έριδες ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ηττήθηκαν τον περασμένο Μάιο καθώς και η αδυναμία τους να σχηματίσουν κοινό μέτωπο.
Έτσι οι αναλυτές βλέπουν την 31η Μαρτίου ως ένα «δημοψήφισμα» για το είδος εξουσίας του Τούρκου πρόεδρου παρά σαν ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης