Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση ο ηττημένος Zelensky κατηγορεί τη Δύση: Η Avdiivka έπεσε λόγω ΗΠΑ – Η Ουκρανία σε άμυνα, η Ρωσία κάνει ό,τι θέλει

Σε απόγνωση ο ηττημένος Zelensky κατηγορεί τη  Δύση:  Η Avdiivka έπεσε λόγω ΗΠΑ – Η Ουκρανία σε άμυνα, η Ρωσία κάνει ό,τι θέλει
Η Ουκρανία διατηρείται σε τεχνητό έλλειμμα όπλων και ηττάται δήλωσε ο Zelensky στρέφοντας τα πυρά του κατά της Δύσης
Σχετικά Άρθρα
Πρωτοφανή και σκληρή επίθεση κατά της Δύσης και μάλιστα συνολικά εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky το Σάββατο (17/2/2024) λίγες ώρες μετά την πτώση της σημαντικότατης πόλης Avdiivka στο Donetsk.
Επί της ουσίας ο Zelensky κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο μέτωπο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τεχνητό έλλειμμα όπλων» σε βάρος της Ουκρανίας.
«Οι ενέργειές μας περιορίζονται μόνο από την επάρκεια και το μήκος του βεληνεκούς της δύναμής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τεχνητό έλλειμμα όπλων η Ουκρανία – O Putin κάνει ό,τι θέλει

Με την αναφορά σε «τεχνητό έλλειμμα όπλων» ουσιαστικά κατηγορεί τις ΗΠΑ για την πτώση της Avdiivka, επειδή παραμένει μπλοκαρισμένη στα νομοθετικά όργανα της Ουάσινγκτον η βοήθεια των 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.
«Δυστυχώς, η διατήρηση της Ουκρανίας σε τεχνητό έλλειμμα όπλων, ιδιαίτερα σε έλλειμμα πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας, επιτρέπει στον Putin να προσαρμόσει κατά το δοκούν την ένταση του πολέμου», είπε ο Zelensky σε ένα πρωτοφανές επιθετικό κρεσέντο σε βάρος των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία σε άμυνα

Συνεχίζοντας ο Zelensky παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την Avdiivka για να αποφύγουν τον περικύκλωσή τους.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο ίδιος ο Zelensky εγκαταλείπει τα μεγαλόπνοα στρατηγικά σχέδια του ουκρανικού καθεστώτος και της Δύσης.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε άμυνα από τον Οκτώβριο του 2023, μετά το τραγικό τέλος της αντεπίθεσης που άρχισε στις 4 Ιουνίου και κατέληξε σε ένα λουτρό αίματος για την Ουκρανία.
Ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποφάσισε να αποσύρει ουκρανικές μονάδες από την Avdiivka.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ομάδας στρατευμάτων Tavria, που είναι υπεύθυνη για την Avdiivka Alexander Tarnavsky, δήλωσε ότι μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη για προηγουμένως προετοιμασμένες θέσεις.
avdiivka.JPG


Επίμονες αλλά μάταιες πιέσεις στις ΗΠΑ

Ο Zelensky επιχείρησε και κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη να ασκήσει νέα πιέσεις στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποδεσμεύσουν την οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Μάλιστα ο απεγνωσμένος Zelensky, που βλέπει τα πάντα να καταρρέουν συσχέτισε την αμερικανική βοήθεια με τα διμερή σύμφωνα ασφαλείας τα οποία υπέγραψε με Γαλλία και Γερμανία.
Όπως είπε, τα διμερή σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές χώρες θα δώσουν ώθηση στις ΗΠΑ να ξεμπλοκάρουν τη βοήθεια.
«Είμαστε όλοι μαζί. Και αυτή η συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας είναι απαραίτητη για να νικηθεί η Ρωσία», τόνισε με πομπώδη τρόπο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παρίσι.

Με τα διμερή σύμφωνα ασφαλείας ο Zelensky προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση

Πάντως δεν είναι μόνο αυτός ο σκοπός του Zelensky για να αποφύγει δηλαδή μία πανωλεθρία με την υπογραφή των διμερών συμφώνων ασφαλείας.
«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλος. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει ποτέ μέλος», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.

Το αγκάθι Trump και ο πολιτικός Αρμαγεδδών στην Ευρώπη

Ταυτόχρονα, ο Valtersson είπε ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.
«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.
Ο Σουηδός ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.
Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Trump γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.
Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για την ανάληψη του ρόλου των ΗΠΑ. Είναι πολύ δύσκολο.
Σημαίνει πολλά χρήματα και επιπλέον δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ, όσον αφορά στα στρατιωτικά μέσα, επειδή δεν έχουν αποθέματα»,
είπε ο ειδικός.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Τα σύμφωνα έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμαστούν για έναν «συνεχιζόμενο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία» για τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, τόνισε ο Valtersson, όλες αυτές οι διμερείς συμφωνίες θα υπόκεινται στην πολιτική βούληση των ηγεσιών των χωρών που τις εφαρμόζουν, με τις υπογράφουσες να είναι ευάλωτες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν στρατηγική αναδιάταξη όσον αφορά στην ουκρανική κρίση.
«Στη Γαλλία, η Marine Le Pen προηγείται του Macron στις δημοσκοπήσεις.
Ο Macron δεν μπορεί να επανεκλεγεί.
Αυτό δεν λέει πολλά, αλλά ένας άλλος υποψήφιος από το κόμμα του μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλής από αυτόν», υπογράμμισε ο Valtersson.
Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης.
Έτσι μπορεί να υπάρξουν νέοι πολιτικοί ηγέτες στην κυβέρνηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τότε αυτές οι συμφωνίες θα είναι άκυρες και δεν έχουν καμία σημασία.
Αλλά προς το παρόν η ηγεσία των τριών μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη προσπαθεί να εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή» για την Ευρώπη», είπε ο Valtersson.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σουηδός ειδικός στον τομέα της άμυνας εξάλλου εστιάζει στην πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να παραδώσει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.
«Είναι πολύ εύκολο να πεις κάτι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις και να το υλοποιήσεις.
Αν θυμάμαι καλά, ίσως έχουν παραδοθεί 300.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα να παράγουν και να δώσουν περισσότερα.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκινήσει η παραγωγή drone (που υποσχέθηκε ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Λετονίας).
Θα μπορούσατε πάντα να αγοράζετε φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά η ανάπτυξη των drones στον πόλεμο μετακινείται σε μεγαλύτερα UAV.
Οπότε δεν ξέρω αν η ουκρανική πλευρά θα ήταν ικανοποιημένη, αν λάμβανε ένα εκατομμύριο διάφορα μικρά και φθηνά drones», είπε δείχνοντας τις αυξανόμενες δυνατότητες της τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης