Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ως μεγάλος «ταραχοποιός» στη Μέση Ανατολή - Στέλνουν ξανά όπλα στο Ισραήλ, τορπιλίζουν την ανοικοδόμηση της Συρίας

Οι ΗΠΑ ως μεγάλος «ταραχοποιός» στη Μέση Ανατολή - Στέλνουν ξανά όπλα στο Ισραήλ, τορπιλίζουν την ανοικοδόμηση της Συρίας
Οι ΗΠΑ μόλις ψήφισαν την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων στη Συρία και σε όποια χώρα αποκαταστήσει σχέσεις μαζί της
Σχετικά Άρθρα
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Biden πήρε δύο αποφάσεις που έδειξαν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή αδιαφορεί παντελώς για τα λουτρά αίματος και τα βουνά δυσπραγίας που συσσωρεύει με τις αποφάσεις της στις χώρες και τους πληθυσμούς της περιοχής, αν είναι να υπερασπίσει  τον παραδοσιακό σύμμαχό της Ισραήλ και να αναδιατάξει την πολιτική και γεωστρατηγική τάξη σε όλη την περιοχή προς όφελος της αμερικανικής ισχύος.

Νέα αποστολή όπλων στο Ισραήλ 

Η μία απόφαση αφορά την αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών προς το Ισραήλ, για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του εν όψει της σχεδιαζόμενης από αυτό επίθεσης στη Rafah όπου έχει μαζευτεί ο μισός πληθυσμός του παλαστινιακού θύλακα και η οποία αν εκδηλωθεί θα καταλήξει σε σφαγή.
Στο πακέτο αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, θα περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU-572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικοί πυροκροτητές FMU-139.
Κατά την WSJ, η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».
Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, με τους αξιωματούχους του Biden να εξετάζουν αν θα στείλουν το θέμα προς έγκριση στο Κογκρέσσο.
Από τότε που ξεκίνησε πάντως ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas, η κυβέρνηση Biden είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο των πωλήσεων όπλων που κάνει προς το Ισραήλ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ισχυρές επικρίσεις, ιδίως των αραβικών ενώσεων των ΗΠΑ.

Οικονομικές κυρώσεις στη Συρία και σε όποια χώρα αποκαταστήσει σχέσεις μαζί της

Η δεύτερη απόφαση αφορά την έγκριση νομοσχεδίου που όχι μόνο απαγορεύει στις ΗΠΑ να ανοίξουν διπλωματικές σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση του Bassar al Assad αλλά και τους επιτρέπει να επεκτείνουν τις κυρώσεις προς τη Συρία προκειμένου να μην αποκαταστήσει σχέσεις μαζί της καμιά χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ο νόμος κατά της αποκατάστασης του καθεστώτος Assad εγκρίθηκε από το Κογκρέσσο την περασμένη εβδομάδα, με ψήφους 389-32, καταδεικνύοντας την ευρεία υποστήριξη στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Συρίας από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.
Μόνο 28 Δημοκρατικοί και τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, που την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία.
Το νομοσχέδιο εισήχθη ως αντίδραση στην επιλογή πολλών αραβικών χωρών να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση Assad και την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Τα αμερικανικά γεράκια στις ΗΠΑ αντιτίθενται στην επιστροφή της Συρίας στους περιφερειακούς αραβικούς οργανισμούς και ελπίζουν ότι μπορούν να την αποτρέψουν χρησιμοποιώντας κυρώσεις βάσει του λεγόμενου Caesar Act.

Το Ceasar Act ως όπλο κατά της Συρίας

Το Caesar Act υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε το 2020.
Βάσει αυτού οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε άτομο ή οντότητα που συναλλάσσεται με τη συριακή κυβέρνηση.
Οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτρέψουν την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας και ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken έχει δηλώσει ότι είναι η πολιτική των ΗΠΑ να «αντιτίθενται στην ανοικοδόμηση της Συρίας» όσο ο Assad παραμένει στην εξουσία.
Το κείμενο του νομοσχεδίου προεδιορίζει ως κύρια στρατηγική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής «να αντιταχθεί ενεργά στην αναγνώριση ή εξομάλυνση των σχέσεων της κυβέρνησης της Συρίας εφόσον ηγείται αυτής ο Bassar al Assad, με άλλες κυβερνήσεις, ακόμη και εφαρμόζοντας τις πρωτογενείς και δευτερογενείς κυρώσεις που προβλέπονται Caesar Act.

Capture_118.JPG

Οι ΗΠΑ κάνουν το άσπρο μαύρο, μιλώντας περι δικαιοσύνης

Στο νομοσχέδιο της η αμερικανική κυβέρνηση  - που εξόπλισε και χρηματοδότησε τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη, προκειμένου να ρίξει την αυταρχική αλλά αποτελεσματική σε επίπεδο διασφάλισης της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας κυβέρνησης Assad, αιματοκυλίζοντας εν τέλει τη Συρία,  υποστηρίζει ότι «η παράταση των κυρώσεων ενάντια στη Συρία γίνεται προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στο συριακό λαό».
Προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια του αμερικανικού ακαδημαϊκού και επιφανέστερου αναλυτή για θέματα Συρίας στις ΗΠΑ Joshua Landis ο οποίος έγραψε:
«Πολύ περίεργη μορφή δικαιοσύνης είναι αυτή για τους Σύρους: να εμποδίζουμε την ανοικοδόμηση της χώρας ώστε να διαιωνίζουμε τη φτώχεια τους».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης