Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Rafah, πολιορκεί νοσοκομείο - Πλησιάζει η φονική επίθεση, νέα αποστολή όπλων από Biden

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Rafah, πολιορκεί νοσοκομείο - Πλησιάζει η φονική επίθεση, νέα αποστολή όπλων από Biden
Η κυβέρνηση Biden ετοιμάζει νέα αποστολή με όπλα και βόμβες ακριβείας στο Ισραήλ κατά παράκαμψη του Κογκρέσου, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
(Upd2) Το Ισραήλ συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στη Rafah, όπου έχουν συγκεντρωθεί 1,3 Παλαιστίνιοι άμαχοι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα  οι οποίοι κατά τις υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν περιέλθει πια σε κατάσταση ασιτίας και αφυδάτωσης, ενώ το κύριο σώμα των χερσαίων δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού παραμένει εντός της πόλης Khan Younes, καταλαμβάνοντας το νοσοκομείο Nasser. 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις της για εκεχειρία, ετοιμάζεται να στείλει νέο μεγάλο πακέτο με όπλα στο Netanyahu, προκειμένου να ενισχύσει το οπλοστάσιο του Ισραήλ, εν όψει της εισβολής στη Rafah.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 28.858 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ ενώ άλλοι 68.667 έχουν τραυματιστεί. 

Υπό πολιορκία το νοσοκομείο Nasser, ανησυχία για τους ασθενείς

Παραμένει υπό πολιορκία το νοσοκομείο Nasser της Khan Younes με το μεγαλύτερο μέρος του έχει περάσει μάλιστα υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, παρότι το συγκρότημα είναι ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας και το πλησιέστερο στη Rafah που βομβαρδίζεται καθημερινά από την ισραηλινή αεροπορία τα τελευταία 24ωρα, άρα το μόνο στο οποίο υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν οι τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή.
Το βράδυ της Παρασκευής 16/2 ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram ότι βρήκε οβίδες ολμοβόλων, χειροβομβίδες και άλλα όπλα της Hamas και ότι συνέλαβε «δεκάδες» υπόπτους μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους «πάνω από 20 τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».
γαζα1_10.JPG

H Hamas από την πλευρά της κατήγγειλε ότι πέντε ασθενείς πέθαναν εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σήμανε πως δεν έφθανε οξυγόνο στα δωμάτιά τους, όταν εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και πρόσθεσε ότι ότι ανησυχεί για την τύχη ακόμη επτά ασθενών —τεσσάρων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τριών στη βρεφονηπιακή πτέρυγα— και καθιστά «υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις» τόσο «για τους θανάτους» όσο και «για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού» που παραμένουν εκεί.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ιατρικές ομάδες που φροντίζουν 120 ασθενείς βρίσκονται ακόμη σε κτίριο του νοσοκομείου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και οξυγόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
γαζα2_11.JPG

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε από την πλευρά του ότι δυνάμεις του βρήκαν μέσα στο νοσοκομείο φάρμακα που ανέγραφαν τα ονόματα ομήρων ότι επισκεύασαν τη γεννήτρια του νοσοκομείου και ότι εγκατέστησε και δεύτερη.
Συμπλήρωσε ακόμη πως όλα τα ζωτικής σημασίας συστήματα του νοσοκομείου Nasser λειτουργούν.
Όμως γιατροί χαρακτηρίζουν αφόρητη την κατάσταση στο νοσοκομείο αυτό, σε μια πόλη μεταμορφωμένη σε συντρίμμια, όπου οι μάχες μαίνονται.
Στο Nasser είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι για να σωθούν - και μετά την ισραηλινή επίθεση το εγκατέλειψαν παίρνοντας το δρόμο για τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Καταστροφική η κατάσταση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφεραν χθες πως εργαζόμενοι της ΜΚΟ αναγκάστηκαν «να φύγουν, αφήνοντας ασθενείς πίσω».
«Η κατάσταση ήταν χαοτική, καταστροφική», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Christofer Lokyar, γενικός γραμματέας της MSF.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το νοσοκομείο Nasser, ένα από τα ένδεκα που παραμένουν ανοικτά επί συνόλου 36 στη Λωρίδα της Γάζας προπολεμικά, πλέον είναι «οριακά λειτουργικό».
«Όσο περισσότερες ζημιές προκαλούνται στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες ζωές θα χαθούν», τόνισε ο εκπρόσωπός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tarik Yasarevic, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη χθες, αξιώνοντας να επιτραπεί κατεπείγουσα πρόσβαση του ΠΟΥ στο συγκρότημα.
«Οι ασθενείς, το υγειονομικό προσωπικό και οι άμαχοι που καταφεύγουν στα νοσοκομεία αξίζουν ασφάλεια, όχι να θάβονται στους χώρους που φτιάχτηκαν για να προσφέρεται θεραπεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι ακατάπαυστοι επί τέσσερις μήνες ισραηλινοί βομβαρδισμού και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
γαζα3_7.JPG


Διεθνείς εκκλήσεις για ματαίωση της εισβολής στη Rafah

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει τη μια έκκληση μετά την άλλη για να πείσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει τη μεγάλη χερσαία επίθεση που έχει προαναγγείλει στη Rafah, όπου όπου έχουν παγιδευτεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι, δίπλα στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε χθες «μεγάλη ανησυχία» για την προοπτική αυτή, καλώντας το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση στη Rafah, που «θα επιδείνωνε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».
Ο  αμερικανός πρόεδρος Biden από την πλευρά του έχει καλέσει να υπάρξει «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την «ελπίδα» πως «οι Ισραηλινοί δεν θα προχωρήσουν σε μαζική χερσαία εισβολή».

Στέλνει όπλα ο Biden

Όμως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.
Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια”.
Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, το οποίο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν πως θα στείλουν για έγκριση στο Κογκρέσσο.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόελμος του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα, η κυβέρνηση Biden είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο των πωλήσεων όπλων που κάνει προς το Ισραήλ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ισχυρές επικρίσεις ιδίως των αραβικών ενώσεων των ΗΠΑ.
γαζα4_5.JPG

Οικοδομεί καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα η Αίγυπτος

Το ίδιο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει επικαλούμενο αιγύπτιους αξιωματούχους ότι η Αίγυπτος οικοδομεί καταυλισμό προσφύγων, που περιβάλλουν ψηλοί τοίχοι από μπετόν, για να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόκειται για μέρος των «σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης», για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η υποδοχή παλαιστινίων προσφύγων όταν αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Rafah, και μπορεί να φιλοξενήσει σε σκηνές «πάνω από 100.000 ανθρώπους», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Παλαιστίνιοι ηγέτες, ο ΟΗΕ και πολλές κυβερνήσεις εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό που θα είχε τέτοια επίθεση και στηλιτεύουν τη δημιουργία νέας γενιάς προσφύγων χωρίς καμιά προοπτική επιστροφής.
Όμως ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Isralh Katz διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να καταδιώξει τη Hamas, ακόμη και με εισβολή στη Rafah.
γαζα5_5.JPG

Axios: Ο Herzog συμμετείχε κρυφά στις διπραματεύσεις για εκεχειρία, ομήρους

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη και να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Hamas, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων η οποία θα οδηγήσει και σε ματαίωση της επίθεσης στη Rafah.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του ισραηλινού προέδρου Isaak Herzog με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohamed Abdul Rahman el Thani, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, προκειμένου να γίνουν βήματα προοόδου με σκοπό την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι
Η ασυνήθιστη αυτή συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού έγινε σε «κρίσιμη» στιγμή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Axios, που επικαλείται ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους καθώς οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες για πρόοδο.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Διαπραγματευτές ελπίζουν πως είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, που ξεκινά τη 10η Μαρτίου, ανέφερει δημοσίευμα  της ισραηλινή εφημερίδα Haaretz που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Hamas: Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, με ευθύνη του Ισραήλ

Πάντως το μεσημέρι, ο ηγέτης της Hamas Ismail Haniye προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση η οποία δείχνει πως μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.
O Haniye  κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για την έλλειψη προόδου στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και τόνισε ότι η Hamas «δεν θα δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από μια πλήρη παύση της επίθεσης, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από τη Γάζα και την άρση της άδικης πολιορκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης