Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραχ κατάρρευσης στο Ουκρανικό μέτωπο, μεγαλειώδης νίκη ρώσων στην Avdiivka, κατελήφθη πλήρως - Σοκ για Ουκρανούς

Κραχ κατάρρευσης στο Ουκρανικό μέτωπο, μεγαλειώδης νίκη ρώσων στην Avdiivka, κατελήφθη πλήρως - Σοκ για Ουκρανούς
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (17/2/2024) την πλήρη κατάληψη της σημαντικής πόλης Avdiivka - Συγχαρτηρήρια Putin στον Ρωσικό Στρατό - Πεντάγωνο ΗΠΑ: Προάγγελος νέων ήττων
(upd  35) Ο Ρωσικός στρατός πέτυχε μια μεγαλειώδη νίκη αφού μετά από δύο χρόνια μαχών, κατέφερε να πάρει την κρίσιμη στρατηγικά πόλη της Avdiivka στο Donetsk.
Το βράδυ του Σαββάτου (17/2/2024) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ενημέρωσε τον Vladimir Putin ότι η σημαντική αυτή πόλη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Με τη νίκη αυτή, όπως είπε ο Shoigu θωρακίζεται από επιθέσεις των Ουκρανών το Donetsk.
Ο Ρώσος ηγέτης συνεχάρη τον Ρωσικό Στρατό για τη μεγαλειώδη νίκη.

Νωρίτερα ο Ουκρανικός στρατός πήρη εντολή από τον Ανώτατο Διοικητή των ουκρανικών στρατευμάτων, Alexander Syrsky, να υποχωρήσει και απέσυρε όλες τις δυνάμεις του…
Ο Ουκρανικός στρατός υπέστη βαριά ήττα και όπως προειδοποιούν οι αμερικανοί, το Ουκρανικό μέτωπο κινδυνεύει με ολική κατάρρευση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Δύση για την πτώση της Avdiivka κάνοντας λόγο για τεχνητό έλλειμμα όπλων.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov σε συνέντευξή του στη γαλλική έκδοση Liberation προειδοποιεί ότι όλο το μέτωπο στην Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο, η κατάσταση είναι δραματική….
Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν στην επίθεση στη Zaporizhia, όπου προελαύνουν.
Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν επειγόντως τη βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς όπως είπε, η κατάσταση είναι δραματική.

Το επίσημο ανακοινωθέν: Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας η Avdiivka – Ο Shoigu ενημέρωσε τον Putin

Η πόλη – οχυρό των Ουκρανών στο Donetsk, η Avdiivka βρίσκεται και επίσημα υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin ότι η πόλη Avdiivka κοντά στο Donetsk έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το βράδυ του Σαββάτου (17/2/2024).
«Σήμερα στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Στρατηγός Shoigu ανέφερε στον ανώτατο αρχιστράτηγο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (Putin) ότι η κεντρική ομάδα δυνάμεων υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Andrey Mordvichev έχει πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Avdiivka. της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, η οποία ήταν ένα τεράστιο οχυρό - προπύργιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η απελευθέρωση της Avdiivka κατέστησε δυνατή την απώθηση της πρώτης γραμμής μακριά από το Donetsk διασφαλίζοντάς την έτσι σημαντικά από τρομοκρατικά χτυπήματα από τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο Shoigu.

Συγχαρητήρια Putin στον Ρωσικό Στρατό

Ο Putin μετά την ενημέρωση τουi Shoigu για την πλήρη κατάληψη της Avdiivka συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για αυτή την επιτυχία και τη σημαντική νίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Στο Κρεμλίνο ο Vladimir Putin ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu για την κατάληψη της Avdiivka.
Ο Πρόεδρος συνεχάρη το στρατιωτικό μας προσωπικό, τους μαχητές μας για μια τόσο σημαντική νίκη και μια τέτοια επιτυχία», σημείωσε ο Peskov.

Οι Ουκρανοί έχασαν 1.500 στρατιώτες μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Avdiivka

Ο ρωσικός στρατός με τη νίκη στην Avdiivka κατέλαβε μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Ουκρανούς, οι οποίοι έχασαν 1.500 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) τις τελευταίες 24 ώρες των μαχών.
«Μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων απελευθερώθηκε από τους Ουκρανούς.
Οι απώλειες του εχθρού στις μάχες για την Avdiivka τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε περισσότερους από 1.500 άνδρες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Alexander Syrsky (Αρχιστράτηγος Ουκρανικού στρατού): Δόθηκε εντολή για αποχώρηση του Ουκρανικού στρατού από την πόλη Avdiivka - Πεντάγωνο ΗΠΑ: Προάγγελος νέων ήττων

Νωρίτερα ο Ανώτατος Διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε την απόφαση για απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την Avdiivka.
«Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdiivka αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να πάω σε άμυνα», τόνισε ο Alexander Syrsky
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον διοικητή της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων Α. Tarnavsky, τα ουκρανικά στρατεύματα ήδη αποσύρονται από τις κατεστραμμένες θέσεις και αρκετοί στρατιώτες της Ουκρανίας αιχμαλωτίστηκαν.
O Tarnavsky πρόσθεσε ότι ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί παρά το αναπτυγμένο σχέδιο για την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού.
Δεν διευκρίνισε πόσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν, αλλά είπε ότι η Ουκρανία θα απευθυνθεί σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες στην πόλη συνεχίζονται.
Την προηγούμενη μέρα, η 3η ταξιαρχία εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που στάλθηκε επειγόντως για βοήθεια στην Avdiivka, ανέφερε ότι καταλάμβανε εργοστάσιο οπτάνθρακα στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης.
Αργότερα, ο υποδιοικητής της ταξιαρχίας Rodion Kudryashov δήλωσε ότι σε ορισμένα σημεία η ταξιαρχία ήταν εντελώς περικυκλωμένη.
Το  αμερικανικό Πεντάγωνο, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαντλούνται από πυρομαχικά και άλλους πόρους και χαρακτήρισε την επικείμενη απώλεια της Avdiivka προάγγελο νέων ήττων, αναπόφευκτη χωρίς την επανέναρξη της αμερικανικής βοήθειας.
Η πόλη της Avdiivka είναι ένα βόρειο προάστιο του Donetsk, το οποίο μετατράπηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια ισχυρή οχυρωμένη περιοχή.
H πόλη της Avdiivka έπεσε στα χέρια των ρώσων που πέτυχαν μεγαλειώδη στρατηγική νίκη.

Το ιστορικό, δραματική η κατάσταση στον Ουκρανικό στρατό, η πτώση της Avdiivka μεγάλη απώλεια για τους Ουκρανούς - Αιχμαλώτισαν οι Ρώσοι εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την Avdiivka και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στο να περιπλέξουν ή να αποτρέψουν μια πλήρη ουκρανική απόσυρση.
Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής, Στρατηγός Oleksandr Syrskyi δήλωσε νωρίς το πρωί ώρα Ουκρανίας στις 17 Φεβρουαρίου ότι διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις εντός της Avdiivka να αποσυρθούν σε πιο ευνοϊκές αμυντικές θέσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περικύκλωση και να σωθούν οι ζωές του ουκρανικού προσωπικού.
Η ανακοίνωση του Syrskyi έρχεται μετά από αρκετές επιβεβαιωμένες ρωσικές προελεύσεις στα περίχωρα της Avdiivka τις τελευταίες 24 ώρες.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιότερα κατά μήκος της οδού Hrushevskoho στα δυτικά προάστια της Avdiivka και νότια του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka στη βορειοδυτική Avdiivka, σημείωσαν οριακά κέρδη σε περιοχές dacha στη βορειοανατολική Avdiivka και κατέλαβαν το πάρκο της πόλης Avdiivka στην κεντρική Avdiivka.
Η ουκρανική ομάδα δυνάμεων Tavriisk αναγνώρισε νωρίτερα στις 16 Φεβρουαρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από μια καθιερωμένη οχυρωμένη θέση νότια της Avdiivka και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από απροσδιόριστες θέσεις σε νέες προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μεταφέρουν ενισχύσεις στην περιοχή για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να υποβαθμίσουν περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται μαζικά και ότι οι ουκρανικές αποσύρσεις γίνονται όλο και πιο χαοτικές και δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης στην ανατολική Avdiivka, μέχρι τα νοτιοδυτικά προάστια της Avdiivka, νοτιότερα κατά μήκος της οδού Hrushevskoho και δυτικά της Avdiivka προς την κατεύθυνση των χωματόδρομων που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τροφοδοτήσουν θέσεις στην ανατολική και νότια Avdiivka.

Προελαύνουν οι Ρώσοι και στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ξεκίνησαν επιθετικές ενέργειες στην περιοχή Zaporizhia εν μέσω της κατάρρευσης της άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου στην περιοχή Avdiivka γύρω από το Donetsk.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική προέλαση αναπτύσσεται στις περιοχές Robotino και Verbovoe.
Συγκρούσεις φέρεται επίσης να συνεχίζονται σε αρκετά κοντινό τμήμα της πρώτης γραμμής.

Zelensky κατά ΗΠΑ – Δύσης: Χάσαμε την Avdiivka εξαιτίας τεχνητού ελλείμματος όπλων – Η Ουκρανία σε άμυνα

Πρωτοφανή και σκληρή επίθεση κατά της Δύσης και μάλιστα συνολικά εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky το Σάββατο (17/2/2024) λίγες ώρες μετά την πτώση της Avdiivka.
Επί της ουσίας ο Zelensky κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο μέτωπο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τεχνητό έλλειμμα όπλων» σε βάρος της Ουκρανίας.
«Οι ενέργειές μας περιορίζονται μόνο από την επάρκεια και το μήκος του βεληνεκούς της δύναμής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με την αναφορά σε «τεχνητό έλλειμμα όπλων» ουσιαστικά κατηγορεί τις ΗΠΑ για την πτώση της Avdiivka, επειδή παραμένει μπλοκαρισμένη στα νομοθετικά όργανα της Ουάσινγκτον η βοήθεια των 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.
«Δυστυχώς, η διατήρηση της Ουκρανίας σε τεχνητό έλλειμμα όπλων, ιδιαίτερα σε έλλειμμα πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας, επιτρέπει στον Putin να προσαρμόσει κατά το δοκούν την ένταση του πολέμου», είπε ο Zelensky σε ένα πρωτοφανές επιθετικό κρεσέντο σε βάρος των ΗΠΑ.
Συνεχίζοντας ο Zelensky παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την Avdiivka για να αποφύγουν τον περικύκλωσή τους.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο ίδιος ο Zelensky εγκαταλείπει τα μεγαλόπνοα στρατηγικά σχέδια του ουκρανικού καθεστώτος και της Δύσης.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε άμυνα από τον Οκτώβριο του 2023, μετά το τραγικό τέλος της αντεπίθεσης που άρχισε στις 4 Ιουνίου και κατέληξε σε ένα λουτρό αίματος για την Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Biden ο Zelensky που παρακαλεί το Κογκρέσο για τα 60 δισ. δολ

Ο  Zelensky είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Zelensky εξέφρασε στον Biden την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα λάβει μια «σοφή απόφαση» για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας στο Κίεβο.
«Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να βασιστώ στην πλήρη υποστήριξη του προέδρου Biden», έγραψε ο Zelensky στο X. «Πιστεύω επίσης ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα λάβει μια σοφή απόφαση».
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία των δύο ηγετών, αναφέρεται ότι ο Biden τόνισε στον Zelensky ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην στήριξη της μάχης της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Slutsky (Ρώσος πολιτικός): O Zelensky λέει κυνικά ψέματα για την Avdiivka – Δεν τον νοιάζουν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών

Ο ισχυρισμός του Zelensky ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Avdiivka για να σώσουν τις ζωές στρατιωτών τους είναι ένα κυνικό ψέμα, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ο Leonid Slutsky,
πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
«Ο Zelensky συνεχίζει να λέει κυνικά ψέματα χρησιμοποιώντας το βήμα της διάσκεψης του Μονάχου.
Η προσπάθειά του να εξηγήσει την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka με την ανησυχία για τις ζωές των στρατιωτών είναι ένα μεγάλο κόλπο», έγραψε ο Slutsky.
Πιστεύει ότι αν υπήρχε πράγματι στόχος να σωθούν ζωές, το Κίεβο θα άλλαζε τη στρατηγική του από πόλεμο σε ειρήνη.
«Μέχρι στιγμής, ακόμη και το παραμικρό ίχνος αυτού δεν φαίνεται πουθενά.
Ο Zelensky δεν έχει οδηγίες από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για το σκοπό αυτό», είπε ο Slutsky.

Zakharova (Εκπρόσωπος Ρωσικού ΥΠΕΞ): Οι Ουκρανοί παραδόθηκαν στην Avdiivka, επειδή ξέρουν να πολεμούν μόνο αμάχους

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την Avdiivka επειδή το καθεστώς του Volodymyr Zelensky ξέρει πώς να πολεμά μόνο για χρήματα και μόνο εναντίον αμάχων, έγραψε στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Όχι, όχι για αυτόν τον λόγο. Αλλά επειδή ο Zelensky και η συμμορία του ξέρουν να "μάχονται" μόνο για πολλά χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες τους, και μόνο εναντίον αμάχων.
Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία για αυτούς», είπε η Zakharova σχολιάζοντας τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε για να σωθούν ζωές ανθρώπων.

David Sacks (Επενδυτής ΗΠΑ): Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο μετά την Avdiivka – Οι Ρώσοι προχωρούν, οι Ουκρανοί καταρρέουν

Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στο μέτωπο της Ουκρανίας, επισημαίνει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Αμερικανός επενδυτής David Sacks.
Με αφορμή την πτώση της πόλης Avdiivka στα χέρια των Ρώσων ο Sacks τονίζει τη μεγάλη σημασία της ρωσικής προέλασης στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις καταρρέουν στην Avdiivka. Οι Ρώσοι προχωρούν.
Δεν είναι λοιπόν ‘’αδιέξοδο’’.
Αυτή η λέξη που χρησιμοποιείται πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και θα υπάρξει ένα νέο αφήγημα», σημειώνει ο Αμερικανός επενδυτής.

Επιθέσεις, βομβαρδισμοί και θύματα σε άλλα σημεία του Donnetsk

Tουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μία έφηβη, και έξι τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Denis Pushilin στο κανάλι του στο Telegram.
Από το πλήγμα αυτό στο χωριό Panteleymonovka, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εν των οποίων τα δύο παιδιά, έγραψε ο Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πιο βαρύς, καθώς «απομακρύνουμε ερείπια», πρόσθεσε.
Ο Pushilin ανάρτησε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ένα κτίριο με την σκεπή κατεστραμμένη, να έχει καταρρεύσει εν μέρει και συντρίμμια παντού τριγύρω.
Το χωριό που δέχτηκε επίθεση βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου και απέχει περίπου το ίδιο προς τα βορειοανατολικά από την πόλη Donetsk, την πρωτεύουσα της επαρχίας, πολύ κοντά στην Avdiivka.
Στην επίθεση τραυματίστηκε στο πόδι ο δημοσιογράφος του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Zvezda, ο Daniil Piontkovsky.

Στo υπόλοιπο μέτωπο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοψή του Kupyansk και ότι η αντιαεροπορική άμυνα  της Ρωσίας «αναχαίτισε ή κατέστρεψε» 33 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν στη Ρωσία.
Τα drones αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες Bryansk, Belgorod, Voronezh, Kursk, Kaluga, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

flags_Ukraine_Avdiivka_map_16Feb2024-2-768x768.jpg
Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_162024.png

Πριν 4 μήνες o Zelensky στην Avdiivka
zel_3.jpg

16 Φεβρουαρίου 2024, οι ρώσοι ύψωσαν την σημαία τους στην Avdiivka
avdiikkvaaaa_bn.png

Σε οριακό σημείο η σύγκρουση στην Ουκρανία – Καταρρέει όλο το μέτωπο – Μεγάλη ήττα για το ΝΑΤΟ

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετατόπιση της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης στη Ρωσία και μια αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των υποστηρικτών της Ουκρανίας.
Από τα μέσα του 2023, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πετάξει απίστευτη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε άκαρπες προσπάθειες να διαρρήξουν τη ρωσική άμυνα στον νότιο τομέα της πρώτης γραμμής.
Εξοπλισμένα από το ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ αποσπάσματα σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια νικηφόρα πορεία στην Κριμαία αλλά κατέληξαν σε τάφους γύρω από τη στέπα του Donbass.
Η σφαγή του Ουκρανικού στρατού που οργανώθηκε από την ηγεσία του Κιέβου και τους ξένους συμβούλους της οδήγησε στην κατάληψη μερικών μόνο άδειων χωριών στη γκρίζα ζώνη.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, είχε δημιουργηθεί μια ρωγμή στην παράλληλη πραγματικότητα που υπήρχε στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και στις δηλώσεις διπλωματών των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Οι ελπίδες των χορηγών του Κιέβου να ξεφορτωθούν την αφρόκρεμα από τη ρωσική «ήττα στο πεδίο της μάχης» και την «κατάρρευση του κράτους του» καταστράφηκαν.
Το κόστος της σύγκρουσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Με τη σειρά της, η ρωσική οικονομία που ήθελαν να ρίξουν στην «πέτρινη εποχή» φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι η Δύση.
Η κυβέρνηση Biden δυσκολεύεται να προωθήσει το νέο πακέτο «βοήθειας» στον Zelensky.
Η προσήλωση της Ομάδας Biden στην Ουκρανία, αντί να αντιμετωπίζει τις αμερικανικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, κινείται τόσο λανθασμένα που λειτουργεί προς όφελος των αντιπάλων του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Από το χρήσιμο εργαλείο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία έγινε διαπραγματευτικό χαρτί στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν πρόθυμοι να απομακρυνθούν από αυτήν την κατάσταση επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στους αντιπάλους τους.
Τα τσιράκια οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μια ακόμη πιο περίπλοκη κατάσταση.
Έχουν ήδη υπονομεύσει τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες και έχουν κόψει πολλές γέφυρες με τη Ρωσία.
Αυτά υπογραμμίζονται από την κατάρρευση των προσπαθειών της Ουκρανίας να διατηρήσει τον έλεγχο της Avdiivka, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στην πόλη του Donetsk.

Σε πανικό ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) εκλιπαρεί τις ΗΠΑ: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα, θα συμβεί στην Ταϊβάν αύριο

Σε κατάσταση πανικού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για τις δραματικές εξελίξεις για τη Δύση στην Ουκρανία, εκλιπαρεί τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν βοήθεια για το καθεστώς Zelesnky.
Για να γίνει πιο πιστευτός μάλιστα έφερε την Ταϊβάν ως παράδειγμα ότι δηλαδή θα βρεθεί στο στόχαστρο των δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου (σ.σ. Κίνα).
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μια καλή συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια επένδυση στη δική τους ασφάλεια.
Επειδή καθιστά λιγότερο πιθανό ο Xi Jinping (σ.σ. Κινέζος πρόεδρος) να χρησιμοποιήσει δυνάμεις, για παράδειγμα, εναντίον της Ταϊβάν» είπε ο Stoltenberg από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία «όσα υποσχέθηκαν», συνέχισε.
«Είναι ζωτικής σημασίας και επείγον οι ΗΠΑ να αποφασίσουν πάνω σε σειρά μέτρων για την Ουκρανία, διότι έχει ανάγκη αυτή τη στήριξη», υπογράμμισε ο Stoltenberg.
Παράλληλα ο Stoltenberg εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, «δεν βοηθούν», καθώς «απλώς θα υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που πραγματικά χρειαζόμαστε αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ».


Orban: Ελπίζω να γίνει ξανά ο Trump πρόεδρος των ΗΠΑ για να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ελπίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban στην ετήσια ομιλία του για τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας.
Ο Orban ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας, αλλά «θα ήθελε να δει τον Trump να επιστρέφει στην προεδρία και να εδραιώσει την ειρήνη στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης».
Εκτός από τη νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Orban θα ήθελε να δει αλλαγές στην ηγεσία της ΕΕ καθώς και συνεργασία, αντί για διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
«Θα κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη!» είπε, αναδιατυπώνοντας το περίφημο σύνθημα του πρώην ηγέτη των ΗΠΑ.

Scholz (Καγκελάριος Γερμανίας): Πραγματική η ρωσική απειλή αλλά το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία

Η Δύση δεν επιθυμεί μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, επομένως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα στείλει τον στρατό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
«Η απειλή από τη Ρωσία είναι πραγματική.
Γι' αυτό οι αποτρεπτικές και αμυντικές μας ικανότητες πρέπει να είναι αξιόπιστες και να παραμείνουν αξιόπιστες.
Ταυτόχρονα όμως, δεν θέλουμε μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουμε συμφωνήσει από την αρχή του πολέμου ότι δεν θα στείλουμε τα δικά μας στρατεύματα», είπε.
Παράλληλα, ο Scholz σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ασφάλειά της, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Tajani (ΥΠΕΞ Ιταλίας) είπε μπροστά στον Kuleba ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κίνδυνος - θάνατος για όλους

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Antonio Tajani τονίζει ότι μία άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα είναι επικίνδυνη για όλους.
«Αυτή τη στιγμή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν επικίνδυνη για όλους, γιατί βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε σε μια από τις συζητήσεις στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε ερώτηση Ουκρανού εκπροσώπου στο ακροατήριο γιατί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη σε περίοδο σύγκρουσης.
«Αυτό θα οδηγήσει σε εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό», σημείωσε ο Tajani.
Σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, η οποία, παρατήρησε, από μόνη της είναι «ένα σήμα προς τη Ρωσία».

Kirill Budanov (Διεύθυνση Πληροφοριών Ουκρανίας): Η κατάσταση στο μέτωπο για τον Ουκρανικό στρατό είναι δραματική

Η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κακή, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation.
«Είναι κακή η κατάσταση στο μπροστινό μέρος του μετώπου αλλά όχι κρίσιμη.
Πράγματι, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες και υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτό.
Έχουμε δύο χρόνια πολέμου υψηλής έντασης».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών, η ουκρανική βιομηχανία και η δυτική βοήθεια δεν έχουν χρόνο να καλύψουν τις ανάγκες του στρατού.
Πρόσφατα, η Washington Post έγραψε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ξεκινήσει μερική απόσυρση στην περιοχή Avdiivka.
Οι ίδιοι οι στρατιώτες είπαν ότι η παράδοση της πόλης ήταν μόνο θέμα χρόνου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην Avdiivka είναι κρίσιμη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων, λόγω έλλειψης πυρομαχικών, η πόλη θα μπορούσε να τεθεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Και ο Alexander Tarnavsky διοικητής της ουκρανικής επιχειρησιακής-στρατηγικής ομάδας στρατευμάτων Tavria ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κοντά στην Avdiivka προετοιμάζουν νέες θέσεις «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια».

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Syrsky αναφέρεται στην Βρετανική MI6, όχι στον Zelensky

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έχει μετατραπεί σε εργαλείο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Douglas McGregor.
"Ο Syrsky, είναι στην πραγματικότητα ένα όργανο της MI6, σε μικρότερο βαθμό συνεργάζεται με τη CIA.
Ο Zelensky χάνει ανθρώπους που του είναι πιστοί" τόνισε ο Douglas McGregor .
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου δίνει σκληρές και τρελές εντολές που οδηγούν στην καταστροφή μεγάλου αριθμού στρατιωτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή, οπότε δεν θέλουν πλέον να τον υπακούουν.
Πρόσφατα ο Zelensky ανακοίνωσε την παραίτηση του Valery Zaluzhny και τον διορισμό του αρχιστράτηγου Alexander Syrsky, ο οποίος είχε προηγουμένως ηγηθεί των χερσαίων δυνάμεων.
Σύμφωνα με κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος στρατηγός έχει αμφιλεγόμενη φήμη, οι στρατιώτες τον αντιπαθούν, του έδωσαν το παρατσούκλι χασάπης .

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, ο Zelensky έντρομος αναζητάει βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Vladimir Zelensky αναχώρησε για τη Γερμανία εν μέσω της περικύκλωσης και της ήττας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Το καθήκον του Zelensky ως ανώτατου αρχιστράτηγου και προέδρου ήταν να παραμείνει στο Κίεβο και να αναλάβει την ευθύνη στο πλαίσιο της καταστροφής που συνέβη στο μέτωπο.
Αντίθετα, κάνει αυτό που έκανε πάντα όταν η κατάσταση γινόταν δύσκολη.
Απλώς τρέχει μακριά… πήγε στην Γερμανία», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Ο Zelensky έφτασε στο Μόναχο για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, η Ουκρανία και η Γερμανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να μεταφέρει στο Κίεβο ένα νέο στρατιωτικό πακέτο αξίας 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει οβίδες, 120 χιλιάδες μονάδες πυρομαχικών για πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας.

Business Insider: Ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί τόσο επιθετικά τα όπλα, που φθείρονται και καταστρέφονται

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πυροβολικό πολύ εντατικά, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική φθορά στα όπλα, γράφει το Business Insider.
«Η επιθετική χρήση πυρομαχικών από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την έλλειψη οβίδων», αναφέρει το Business Insider.
Σύμφωνα με το Business Insider, η επιθυμία του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να πυροβολούν πιο συχνά όχι μόνο αδειάζει τις αποθήκες, αλλά επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των συστημάτων πυροβολικού που απαιτούν πολύπλοκη συντήρηση.
«Η εξαιρετικά βαριά χρήση αυτών των όπλων, σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση τους πέρα από τα συνιστώμενα προγράμματα συντήρησης ή αντικατάστασης».
Πρόσφατα, ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έκαψαν τις κάννες των πυροβόλων όπλων M-777 μεγάλου διαμετρήματος.
Με υπερβολική φθορά, το όπλο θα μπορούσε να εκραγεί ή να πυροβολήσει προς λάθος κατεύθυνση, όπως αποδείχθηκε.
Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι το Κίεβο δεν έχει αρκετές οβίδες, επομένως η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κακή.

Elon Musk (Αμερικανικός επιχειρηματίας): Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία παρεμποδίζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε αδιέξοδο η σύγκρουση

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk συμφώνησε με την ανάρτηση του ενημερωτικού καναλιού Wall Street Silver στο κοινωνικό δίκτυο X, που ανέφερε ότι η ουκρανική σύγκρουση έφτασε σε αδιέξοδο.
Η Wall Street Silver ανέφερε ότι το μόνο εμπόδιο για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του Κιέβου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σωστό», έγραψε ο Elon Musk .
Ο επιχειρηματίας υποστήριξε επίσης την άποψη ότι η Ρωσία θέλει μόνο να διατηρήσει τις ρωσόφωνες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για να τις «ανακαταλάβουν».
Προηγουμένως, ο Elon Musk είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin δεν θα ηττηθεί σε καμία περίπτωση στη σύγκρουση.
Ο επιχειρηματίας συμφώνησε επίσης με τη δήλωση ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει το αδιέξοδο στο μέτωπο, αλλά μόνο θα παρατείνει τη σύγκρουση και θα οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών.

Olaf Scholz (Γερμανός Καγκελάριος): Η νίκη του Putin στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες στην Ευρωπαική Ένωση

Η νίκη του Ρώσου Προέδρου Putin στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.
"Τι θα συμβεί εάν ο Putin τα καταφέρει; Οι συνέπειες για εμάς θα είναι πολύ πιο δαπανηρές -  από κάθε άποψη - παρά τη βοήθειά μας στην Ουκρανία», τόνισε ο Olaf Scholz
Έτσι ο καγκελάριος Olaf Scholz προσπάθησε να δικαιολογήσει τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε στην Γερμανία η υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, οι χρήστες σημείωσαν ότι για τον πληθυσμό της ΕΕ οι συνέπειες των ενεργειών των δυτικών πολιτικών είχαν ήδη γίνει πολύ επαχθείς, ζήτησαν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Γερμανίας.
Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ολλανδία, η ING, ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2024.
Με τη σειρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Γερμανία γίνεται φτωχότερη λόγω της έλλειψης ικανότητας να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη.
Και ο υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι η Γερμανία δεν λαμβάνει αρκετά κεφάλαια λόγω των δαπανών για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Luhansk_Battle_Map_Draft_February_162024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_162024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_162024.png


Η Ρωσία χτυπά για πρώτη φορά την Ουκρανία με Su 57 και πυραύλους Kh - 59MK2 που βρίσκουν στόχο 300 χιλιόμετρα μακριά

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να έκανε για πρώτη φορά χρήση του νέου πυραύλου cruise Kh-59MK2 στη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο ειδικά μετά την κατάληψη της σημαντικής πόλης Avdiivka στο Donbass.
Το νέο όπλο έχει σχεδιαστεί ειδικά για το μαχητικό 5ης γενιάς Su-57.
Ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι ένας τέτοιος πύραυλος εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά στις 7 Φεβρουαρίου 2024.
Τρεις Kh-59MK2 φέρεται να εκτοξεύτηκαν εναντίον ουκρανικών στόχων τη νύχτα στις 7-8 Φεβρουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να παρέχει την πρώτη ένδειξη ότι τα Su-57 συμμετέχουν σε επιθέσεις ακριβείας.
Παρόλο που ο νέος πύραυλος δεν είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται από άλλες κατηγορίες μαχητικών εκτός από το Su-57, είναι πολύ πιθανό και άλλο αεροσκάφος, όπως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μαχητικό Su-34, έχει χρησιμοποιηθεί για τις πρώτες δοκιμές μάχης πριν από τη μάχη.
Στην πρώτη μάχη που δοκιμάστηκε στη Συρία το 2018 σε μοντέλα Su-57 που αναπτύχθηκαν προσωρινά εκεί, ο Kh-59MK2 ήταν άκρως αποτελεσματικός.
Σχεδιάστηκε να είναι ο κύριος οπλισμός αέρος-εδάφους του μαχητικού και βελτιστοποιημένος για την εξουδετέρωση μικρών σκληρυμένων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις κοντά στα 300 χιλιόμετρα.

su_57.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης