Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Διπλό σαμποτάζ του Ισραήλ - Έπληξε στρατηγικής σημασίας αγωγούς φυσικού αερίου στο Ιράν - Ασύμμετρη κλιμάκωση

NYT: Διπλό σαμποτάζ του Ισραήλ - Έπληξε στρατηγικής σημασίας αγωγούς φυσικού αερίου στο Ιράν - Ασύμμετρη κλιμάκωση
Αναβαθμίζεται η σύγρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ με πλήγματα σε στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους
Το Ισραήλ πραγματοποίησε μυστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου εντός του Ιράν αυτή την εβδομάδα, διακόπτοντας έτσι τις ροές που προορίζονταν για επαρχίες με εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με δύο δυτικούς αξιωματούχους και έναν στρατηγό που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Τα σχετικά χτυπήματα σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον σκιώδη πόλεμο που διεξάγουν το Ισραήλ και το Ιράν από αέρος, ξηράς, θάλασσας και ... διαδικτύου εδώ και χρόνια.
Το Ισραήλ έχει στοχεύσει εδώ και καιρό στρατιωτικές και πυρηνικές τοποθεσίες εντός του Ιράν - και δολοφόνησε Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και διοικητές - τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Επιπλέον, το Τελ Αβίβ έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις για να απενεργοποιήσει τους διακομιστές που ανήκουν στο υπουργείο πετρελαίου, προκαλώντας αναταραχή στα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, η ανατίναξη μέρους της ενεργειακής υποδομής της χώρας, στην οποία βασίζονται βιομηχανίες, εργοστάσια και εκατομμύρια πολίτες, σηματοδότησε μια κλιμάκωση του μυστικού πολέμου και φάνηκε να ανοίγει ένα πεδίο αντιπαράθεσης, δηλώνουν αξιωματούχοι και αναλυτές.
«Το σχέδιο του εχθρού ήταν να διακόψει πλήρως τη ροή φυσικού αερίου το χειμώνα σε πολλές κύριες πόλεις και επαρχίες της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Javad Owji, στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή 16/2.
Ο κ. Owji, ο οποίος είχε προηγουμένως αναφερθεί στις εκρήξεις ως «δολιοφθορές και τρομοκρατικές επιθέσεις», δεν έσπευσε να κατηγορήσει δημόσια το Ισραήλ ή οποιανδήποτε αλλη κρατική οντότητα.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να βλάψει την ενεργειακή υποδομή του Ιράν και να προκαλέσει εσωτερική δυσαρέσκεια.
Από την πλευρά του, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu αρνήθηκε να σχολιάσει.
Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, το Ιράν εκτέλεσε τέσσερις άνδρες για φερόμενες σχέσεις με τη Mossad του Ισραήλ, ως ενόχους για δολιοφθορές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης