Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος, η πυραμίδα... καταρρέει - Κίνδυνος να επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008

Σοκ και δέος, η πυραμίδα... καταρρέει - Κίνδυνος να επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανησυχεί για πιθανή κατάρρευση του σκιώδους τραπεζικού τομέα
Για πιθανή κατάρρευση εταιρειών που εντάσσονται στον κλάδο του σκιώδους χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ και έχουν έκθεση στην αγορά στεγαστικών δανείων προειδοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη και πιο φουσκωσμένη οικονομία του κόσμου ανθούν τα μη τραπεζικά ιδρύματα που δανείζουν προβληματικούς δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η τρέχουσα κατάσταση εγκυμονεί «απρόβλεπτους κινδύνους» και, μοιραία, έχει ανακύψει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η παγκόσμια κρίση του 2008.

Η αρχή…

Εύλογα, η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μη τραπεζικών ιδρυμάτων με έκθεση στην αγορά του real estate τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητική.
Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ανησυχεί για την πιθανή χρεοκοπία τους εάν προκύψουν επιπλοκές, ξεχνώντας πως αυτή η κατάσταση διαμορφώθηκε υπό την ανοχή των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.
Εν προκειμένω αξίζει μια αναδρομή: Μετά την κρίση του 2008, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες αυστηροποιήθηκαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα δικαιώματα εξυπηρέτησης πολλών χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων τα οποία ανήκαν σε μεγάλες τράπεζες όπως η Wells Fargo αγοράστηκαν πρόθυμα από μη τραπεζικούς οργανισμούς, οι απαιτήσεις ρυθμιστικής συμμόρφωσης των οποίων είναι πιο ελαστικές.
Έτσι, τώρα οι οικονομικές αρχές είναι μπερδεμένες: η υπερβολική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση

Σε αντίθεση με τα στεγαστικά γραφεία, οι μη τραπεζικοί δανειστές δεν μπορούν να λάβουν καταθέσεις πελατών - δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες.
«Και δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό έκτακτης ανάγκης από τη Federal Reserve», προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων 2B Dialog, Boris Bogoutdinov.
Αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε δύσκολες συνθήκες.
Προβλήματα με τις πηγές χρηματοδότησης σίγουρα θα προκύψουν.
Εάν οι τράπεζες υποστούν ζημίες, θα αρνηθούν την παροχή δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα δανειστές, τα οποία κατόπιν δεν βγουν μοιραία εκτός αγοράς, εξηγεί ο Bogoutdinov.

«Κακοί» δανειολήπτες

Επιπλέον, τέτοιοι οργανισμοί ειδικεύονται σε προβληματικούς δανειολήπτες, παρά τα διδάγματα της οικονομικής κατάρρευσης του 2008.
«Μετά την κρίση των δανείων subprime, οι παράγοντες της αγοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να χορηγούν δάνεια σε όσους είναι απίθανο να τα αποπληρώσουν» θυμάται ο Bogoutdinov.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου ήρθαν για να μείνουν.
Ένας δανειολήπτης υψηλού κινδύνου συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση – απλώς αρκεί να επικοινωνήσει με μια μη τραπεζική εταιρεία.
Και όσο περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, τόσο υψηλότερο είναι το μερίδιο των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, δηλαδή των δανείων που εκδίδονται σε άτομα με αναξιόπιστη ή κακή πιστωτική ιστορία.
Εξ ου και η δεύτερη απειλή: η φερεγγυότητα των ίδιων των δανειοληπτών.
Σημειωτέον ότι η Ένωση Τραπεζιτών εφιστά προσοχή στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται ύφεση και αύξηση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πελάτες μη τραπεζικών οργανισμών που έχουν χάσει εισόδημα δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια.
«Αυτήν τη φορά, η πυραμίδα των στεγαστικών δανείων μπορεί να αρχίσει να καταρρέει λόγω των δανειοληπτών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Άλλωστε, η τάση των μαζικών απολύσεων στην αμερικανική οικονομία είναι ήδη εμφανής.
Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, θα χάσουν χρήματα και θα αρχίσουν να αρνούνται δάνεια σε σκιώδεις τραπεζικούς οργανισμούς, κάτι που θα οδηγήσει στη διακοπή των δραστηριοτήτων τους» επισημαίνει ο Nikolai Vavilov, ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research.

Προφανής απειλή

Οι μαζικές χρεοκοπίες τέτοιων εταιρειών θα πλήξουν ολόκληρη την αγορά στεγαστικών δανείων.
Οι τράπεζες και οι δομές που έχουν επενδύσει στα ομόλογά τους και σε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Τέτοιου είδους υπηρεσίες, στην πραγματικότητα, δημιουργούν κινδύνους για τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, τονίζει ο Dmitry Osyanin, αναπληρωτής καθηγητής του βασικού τμήματος οικονομικού ελέγχου, ανάλυσης και ελέγχου του Κύριου Τμήματος Ελέγχου της πόλης της Μόσχας, REU με το όνομα G. V. Plekhanov.
Στις ΗΠΑ, oι αναλυτές δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι να μιλήσουν για τη «βόμβα» που τοποθετήθηκε στην αγορά των στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι ανησυχητική.
Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος αδύναμος κρίκος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα• ο τομέας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει
Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) σχεδιάζει να ενισχύσει την εποπτεία των εν λόγω δανειστών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας συστημικά σημαντικής κατηγορίας.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με πιο αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις.
Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρουν πριν καταρρεύσει η αγορά.
Όλα εξαρτώνται από την αντίδραση της κυβέρνησης και της ρυθμιστικής αρχής στα προβλήματα της αγοράς των στεγαστικών δανείων - πόσο θα είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης