Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Summers: Η επόμενη κίνηση της Fed δεν θα είναι μείωση, αλλά αύξηση επιτοκίων - Εξαιρετικά δύσκολη η πτώση των τιμών

Βόμβα από Summers: Η επόμενη κίνηση της Fed δεν θα είναι μείωση, αλλά αύξηση επιτοκίων - Εξαιρετικά δύσκολη η πτώση των τιμών
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να καταδεικνύουν ότι το «τελευταίο μίλι» θα είναι δύσκολο...
Όχι κρύο παρά παγωμένο νερό έχυσε στις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και διακεκριμένος οικονομολόγος Larry Summers… βυθίζοντας τους επενδυτές σε μια θάλασσα προβληματισμού.
Σημειώνεται πως η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το β’ εξάμηνο, οπότε οποιοδήποτε αρνητικό σήμα από το μέτωπο του πληθωρισμού που μπορεί να αποτρέψει τη νομισματική χαλάρωση αξιοποιείται ως αφορμή για κατοχύρωση κερδών… στις αγορές.
Πιο αναλυτικά, ο Summers, αξιολογώντας τις θερμότερες του αναμενομένου εκθέσεις περί του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, είτε αυτές αφορούσαν τον δείκτη καταναλωτή είτε τις τιμές παραγωγού, υποστηρίζει πως το τελευταίο μίλι για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών θα είναι δύσκολο.
«Είναι λάθος να ερμηνεύσουμε με απόλυτο τρόπο το αποτέλεσμα ενός μήνα – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, περίοδο κατά την οποία ο υπολογισμός της εποχικότητας είναι δύσκολος» είπε ο Summers, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard.
«Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την πιθανότητα μιας μίνι αλλαγής παραδείγματος».
«Μια σημαντική προσδοκία μεταξύ των οικονομολόγων εδώ και αρκετό καιρό ήταν ότι το κόστος στέγασης θα αποδειχθεί σημαντικός αποπληθωριστικός παράγοντας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Αν παραμερίσουμε τις ενοικιαζόμενες μονάδες, το κόστος των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών δεν παρουσιάζει αποπληθωριστική εικόνα και μπορεί να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές μέχρι το υπόλοιπο του 2024, είπε ο Summers και πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχητική ένδειξη».
Μια άλλη βασική ανησυχία είναι οι τιμές των βασικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, εξαιρουμένης της στέγασης, οι οποίες έχουν λάβει ώθηση από τους υψηλότερους μισθούς.
«Φαίνεται σίγουρα ότι ο υπερ-πυρήνας ήταν εκρηκτικός τον Ιανουάριο».

Οι πιέσεις…

Εν προκειμένω αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μηνιαία αύξηση 0,2% του δείκτη, αντί για 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Σε επίπεδο δομικού δείκτη – χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα και την ενέργεια – η μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη στο +0,3% τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, όπερ σημαίνει πως η Federal Reserve θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθεια της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Η άνοδος του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η άνοδος του ετήσιου δείκτη τιμών παραγωγού στο μεταξύ επιβράδυνε στο 0,9% από 1,0%.
Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα, την ενέργεια και κάποια άλλα στοιχεία, η μηνιαία άνοδος έφτασε το 0,6% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος. Ο ετήσιος δείκτης έμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.
«Η υπόθεση ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 2%, σε μια ήρεμη, υγιή, πραγματική οικονομία, σίγουρα τέθηκε υπό αμφισβήτηση από αυτά τα δεδομένα», είπε ο Summers και συμπλήρωσε: «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, ίσως 15%, η επόμενη κίνηση να είναι ανοδική για τα επιτόκια, όχι καθοδική.
H Fed θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης