Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Εφιάλτης για τις ΗΠΑ η κυριαρχία του Ιράν στην παγκόσμια οπλική βιομηχανία - Αλλάζει τη φύση του ασύμμετρου πολέμου

WSJ: Εφιάλτης για τις ΗΠΑ η κυριαρχία του Ιράν στην παγκόσμια οπλική βιομηχανία - Αλλάζει τη φύση του ασύμμετρου πολέμου
«Το Ιράν αφήνει τα δακτυλικά του αποτυπώματα παντού», κάτι που εξοργίζει τις ΗΠΑ, τονίζει η Wall Street Journal
Το Ιράν κατατάσσεται πλέον ως ο 16ος μεγαλύτερος πωλητής όπλων στον κόσμο το 2022 με 123 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, από 20 εκατομμύρια δολάρια που σημείωνε το 2017
Η άνοδος του Ιράν στον κόσμο της προμήθειας όπλων έχει γίνει εφιάλτης για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς συμπίπτει με την όξυνση του πολέμου στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ένα «drone αυτοκτονίας» Shahid, ένα από τα κορυφαία εξαγωγικά όπλα του Ιράν, χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία τον περασμένο μήνα από Ιρακινούς μαχητές.
Την ίδια μέρα, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε πάνω από 200 αποστολές όπλων που φέρεται να προέρχονταν από το Ιράν και με προορισμό την Υεμένη.
Λίγες μέρες αργότερα, η Sabrina Singh, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, τόνισε: «Αξιολογούμε το φορτίο με τα drone», κάτι που απέχει πολύ από μία ... τρανταχτή απόδειξη για την υποτιθέμενη ευθύνη του Ιράν.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι περιλάμβανε εξαρτήματα για πυραύλους και υποβρύχια και επιφανειακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και το Ιράν έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι εμπλέκεται στον οπλισμό της Υεμένης.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται επίσης σε έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών ότι μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahid έχουν χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης (YAF) και από τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του Ιράν.
Βέβαια τον Νοέμβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Mahdi Farahi ενημέρωνε επίσημα ότι πουλήθηκαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 - τρεις φορές περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης μετά τη δημοσίευση καταμέτρησης που παραλείπει τα λαθραία όπλα, το Ιράν κατατάσσεται πλέον ως ο 16ος μεγαλύτερος πωλητής όπλων στον κόσμο το 2022 με 123 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, από 20 εκατομμύρια δολάρια το 2017 όταν το Ιράν ήταν το 33ο.

Η φύση του ασύμμετρου πολέμου άλλαξε για πάντα

Από την πλευρά του, ο Adam Rousselle, ερευνητής στο Militant Wire, ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων που εξετάζει όπλα που χρησιμοποιούνται από μη κρατικούς παράγοντες, συμπέρανε: «Με την εξαγωγή αυτών των τεχνολογιών και την απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους στη μάχη, το Ιράν πιθανότατα άλλαξε τη φύση του ασύμμετρου πολέμου για πάντα, δίνοντας δυνητικά σημαντική μόχλευση σε προηγουμένως μειονεκτούντες μη κρατικούς παράγοντες, αντάρτικες οργανώσει, μισθοφορικές ομάδες κ.α.», προσθέτοντας πως «οι συνέπειες… μπορεί να είναι καταστροφικές για τις μεγάλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται, όπως αναφέρει η WSJ, ότι η Ρωσία σκοπεύει να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν.

Η Τεχεράνη αχρήστευσε στην πράξη το εμπάργκο των ΗΠΑ

Το εν λόγω δημοσίευμα της WSJ κάνει μια αναδρομή στη δεκαετία του 1980, όταν η αμυντική βιομηχανία του Ιράν αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη νεογέννητη Ισλαμική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, τα τότλε οπλικά συστήματα της Τεψεράνης χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για αναγνώριση.
Η ανθισμένη βιομηχανία εξαγωγής όπλων του Ιράν υπήρξε πηγή εσόδων σε μια χώρα απομονωμένη, λόγω των κυρώσεων που αμφισβητούν την ικανότητά της να πουλά πετρέλαιο και να πραγματοποιεί τις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές.
Η τεχνογνωσία του Ιράν στα drone φάνηκε μάλιστα καλύτερα στη Μόσχα που προσέγγισε την Τεχεράνη πέρυσι για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός ρωσικού εργοστασίου που θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 6.000 drones ετησίως, μέρος μιας συμφωνίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η WSJ.
Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν, στην πραγματικότητα, επιδείξει ένα άλμα στη μηχανική, καθιστώντας πιο ακριβή μέσω βελτιώσεων στις ραδιοεπικοινωνίες, τους υπολογιστές και τα εργαλεία μέτρησης, σύμφωνα με την Conflict Armament Research, μια ερευνητική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η WSJ.
Συνοψίζοντας, ο Saeid Golkar, μια αρχή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Τεχεράνης στο Πανεπιστήμιο του Tennessee στη Chattanooga, τονίζει: «Το Ιράν αφήνει τα δακτυλικά του αποτυπώματα παντού», κάτι που εξοργίζει τις ΗΠΑ.

iran_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης