Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall μετά τις τιμές χονδρικής – Στο -0,48% o S&P 500, ο Nasdaq -0,82%

Πτώση στη Wall μετά τις τιμές χονδρικής – Στο -0,48% o S&P 500, ο Nasdaq -0,82%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Αρνητική πορεία τροχοδρόμησε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 λόγω οξείας επιδείνωσης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που πυροδοτήθηκε από την απρόσμενη αύξηση στις τιμές παραγωγού, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στις πολυαναμενόμενες επιτοκιακές μειώσεις.
Σημειώνεται πως μετά τη συνεδρίαση έληξαν option 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,37% στις 38.627 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,48% στις 5.005 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,82% στις 15.775 μον.
10_28.JPG
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε πάνω από το 4,3%, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0748 δολ./ευρώ.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,7% στα 78,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,28% στα 2.009 δολάρια ανά ουγκιά.

Μέχρι στιγμής ήταν μια εβδομάδα-οδοστρωτήρας για τις μετοχές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κατεύθυνση που παίρνει η αμερικανική οικονομία αλλά και το πότε η Federal Reserve θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και έναν χρόνο αφότου ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο έφτασε στο 3,1%, ποσοσό υψηλότερο από το 2,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.
Τις επόμενες ημέρες η αγορά έκανε προσπάθειες ανάκαμψης, ωστόσο οι τιμές παραγωγού που αυξήθηκαν τον Ιανουάριο ενίσχυσαν την ανησυχία για αναβολή στις μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της Fed.
Την ίδια στιγμή, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών εκτοξεύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τον Φεβρουάριο 2024.
Συγκεκριμένα, η πρώτη από τις δύο μετρήσεις της έρευνας για το καταναλωτικό κλίμα που έγινε για αυτό το μήνα, διαπιστώθηκε αύξηση στο 79,6 από 79,0 που ήταν τον Ιανουάριο 2024.
Οι Αμερικανοί εμφανίζονται πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και ότι η πρόσβαση στην εργασία θα είναι εύκολη. Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έχει επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη.
Βέβαια, το κλίμα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Η μέτρηση των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες ανήλθε στο 78,4 από 77,1 τον Ιανουάριο.
«Ο ισχυρότερος του αναμενομένου δείκτης τιμών παραγωγού υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν πολλοί» είπε ο Clark Bellin, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην Bellwether Wealth.
«Σε αυτό το περιβάλλον, είναι πιθανό η Fed να μην προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2025».

Κοντά σε νέα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές

Με άνοδο διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, προερχόμενες από δύο θετικές συνεδριάσεις που τις οδήγησαν ξανά προς τα πρόσφατα υψηλά τους.
Ο Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,5% στο Λονδίνο, με τις μετοχές των ορυχείων να ενισχύονται 1,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,42% στις 17.117 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,5% στις 7.771 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.768 με άνοδο 0,32% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,12% στις 31.732 μονάδες.
11_31.JPG
Οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ισχυρότερες του αναμενόμενου, σε μια πολυπόθητη θετική εξέλιξη για την οικονομία η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υψηλότερα από την αύξηση 1,5% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2021 και ακολουθεί την πτώση ρεκόρ του Δεκεμβρίου, η οποία έπληξε τους λιανοπωλητές κατά τη διάρκεια του βασικού μήνα των διακοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης