Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία ανάσα από τον Volmageddon 2 η Wall Street - Η μεγάλη δοκιμασία και φόβος των αναλυτών

Μία ανάσα από τον Volmageddon 2 η Wall Street - Η μεγάλη δοκιμασία και φόβος των αναλυτών
Οι προσδοκίες της αγοράς και οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχουν ευθυγραμμιστεί, μετριάζοντας μια πηγή αστάθειας της αγοράς
Μπορεί η Wall Street να βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση την περασμένη Τρίτη (13/2), λόγω του φόβου του πληθωρισμού, αλλά η "ζημιά" ανακτήθηκε γρήγορα.
Σήμερα ο δείκτης S&P 500 θα εξασφαλίσει το 12ο υψηλό ρεκόρ του έτους.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς 4,27% μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή του εύρους στο οποίο κυμαίνονται από τις αρχές Δεκεμβρίου -καθώς οι ελπίδες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve διαψεύστηκαν- αλλά οι επενδυτές μετοχών φαίνεται να το έχουν αποδεχτεί.
Όπως εξηγεί ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός στην LPL Financial, οι προσδοκίες της αγοράς και οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχουν ευθυγραμμιστεί, μετριάζοντας μια πηγή αστάθειας της αγοράς.
Επιπλέον, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα ήταν η κινητήρια δύναμη της αναπροσαρμογής των μειώσεων επιτοκίων από την αγορά, μειώνοντας την πιθανότητα ενός σεναρίου σκληρής προσγείωσης».


Μήπως είναι υπερβολική η αισιοδοξία;

Μήπως όμως οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, όπως συνηθίζουν σε περιόδους έξαρσης του χρηματιστηρίου;
Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες που προκύπτουν από δικαιώματα προαίρεσης ο S&P 500 να πέσει 10% ή περισσότερο τους επόμενους έξι μήνες ή να αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο.
Όπως δείχνει η μπλε γραμμή, η πιθανότητα μεγάλης πτώσης είναι μόλις 9%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο από την οικονομική κρίση του 2008, ο οποίος ήταν στο 17,5%.
Ουσιαστικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι μια διολίσθηση είναι κοντά ή/και οι επενδυτές δεν αισθάνονται ότι χρειάζεται να πληρώσουν για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Αυτό είναι μέρος μιας τάσης που οδηγεί τους επενδυτές να πωλούν στην αστάθεια.
Και είναι ανησυχητικός, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο S&P 500 διόρθωσε πρόσφατα, ήταν η υπερβολική short πλευρά της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία επιδείνωσε τις πωλήσεις.
Η κίνηση, κατά τους αναλυτές «θύμιζε την εκδήλωση «Volmageddon» του 2018 που τελικά είχε ως αποτέλεσμα πολλά ETF «μικρής μεταβλητότητας» να αναγκαστούν να ρευστοποιηθούν καθώς η αστάθεια αυξήθηκε εν μέσω πτώσης άνω του 10% του S&P 500 σε μόλις δύο εβδομάδες»

Συνολικά, οι συναλλαγές βραχείας μεταβλητότητας έγινε πολύ δημοφιλής μετά το 2010, όταν μια σταθερά ανοδική χρηματιστηριακή αγορά διατήρησε τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα.
Οι επενδυτές μπορούσαν τακτικά να πουλήσουν τα δικαιώματα αγοράς ή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CBOE VIX και να παρακολουθήσουν την πτώση της αξίας των παραγώγων μέχρι τη λήξη.

Η ζήτηση για ανταλλασσόμενα διαπραγματεύσιμα κεφάλαια που εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη στρατηγική, όπως τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ProShares VIX Short-Term ETF SVXY, αυξήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, το SVXY εκτινάχθηκε 80% το 2016 και 182% το 2017.
Όμως, όπως σημειώθηκε παραπάνω, μια απότομη πτώση για το χρηματιστήριο το 2018 προκάλεσε μια απότομη σύντομη συμπίεση στα στοιχήματα χαμηλής μεταβλητότητας, προκαλώντας σε ένα σημείο το CBOE VIX να κάνει άλμα 450% και αφήνοντας το SVXY με απώλειες 92% για εκείνο το έτος.
Επίσης, το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις απότομες εκπτώσεις για τον S&P 500 σε καθεμία από τις τρεις τελευταίες λήξεις VIX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης