Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε στη φυλακή ο Alexei Navalny — Μετωπική σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης, Zakharova: Είχαν ήδη έτοιμη την καταδίκη

Πέθανε στη φυλακή ο Alexei Navalny — Μετωπική σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης, Zakharova: Είχαν ήδη έτοιμη την καταδίκη
Η ανακοίνωση από το σωφρονιστικό κατάστημα της Ρωσίας όπου εξέτιε την ποινή του
(Upd) Πέθανε ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Navalny σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την σωφρονιστική υπηρεσία της περιοχής Yamalo-Nenets όπου εξέτιε την ποινή του.

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο 3, ο κατάδικος Alexei Navalny ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
«Οι ιατροί του ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντος» καταλήγουν οι σωφρονιστικές Αρχές.
Ο Navalny, 47 ετών, ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Putin, κρατούνταν σε μια φυλακή περίπου 40 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια υπό «ειδικό καθεστώς» για «εξτρεμισμό».
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, οι ρωσικές αρχές απήγγειλαν νέες κατηγορίες για «βανδαλισμό».

Προσώρας, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Ρώσος πρόεδρος.
Από τη μεριά του, σε δήλωση του o γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, D. Peskov, ανέφερε πως οι γιατροί είναι εκείνοι που θα ρίξουν φως στην υπόθεση για το πώς επήλθε ο θάνατος του.
Και ενώ η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, η Δύση βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί σφοδρά κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την ευθέως για τον θάνατο του 47χρονου Navalny, μέσω δηλώσεων από ηγέτες της ΕΕ.
Μέσω ενός νέου κύματος αντιπαράθεσης, η Maria Zakharova,
απάντησε δηλώνοντας ότι «τα συμπεράσματα της Δύσης είναι ήδη έτοιμα», υπονοώντας ότι οι ηγέτες έχουν έτοιμη την καταδίκη του ρωσικού κράτους.
Ο Λευκός Οίκος
σε μια πρώτη δήλωση ζητά την άμεση επιβεβαίωση του θανάτου του ρώσου αντιφρονούντα προσθέτοντας, «εάν επιβεβαιωθεί πρόκειται για μια τραγωδία» ανέφερε σχετικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Jake Sullivan.


Η φυλάκιση 


Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, βρισκόταν φυλακισμένος από τον Ιανουάριο του 2021, αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά από μια φερόμενη δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορούσε το Κρεμλίνο.
Από τη φυλακή έστελνε μηνύματα στην ομάδα του, όπου αφηγούνταν τις συνθήκες κράτησής του ενώ εξαπέλυε σφοδρά πυρά κατά του Vladimir Putin και την εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 25 Ιανουαρίου του 2023 ο Navalny μεταφέρθηκε στην απομόνωση για 11η φορά. Από τα μέσα Αυγούστου είχε παραμείνει συνολικά στην απομόνωση 113 μέρες.
Στα μέσα Ιανουαρίου αρκετές εκατοντάδες γιατροί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
Ρώσοι δικηγόροι, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων πολλών ρωσικών πόλεων, καθώς και νομπελίστες δημοσιογράφοι με ανοιχτές επιστολές εξέφραζαν την υποστήριξη τους προς τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Νέος κύκλος αντιπάραθεσης Δύσης - Ρωσίας

Zakharova: Αποκαλυπτική η αντίδραση της Δύσης, έτοιμες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Δύσης είχαν ετοιμάσει δηλώσεις καταδίκης της Ρωσίας για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, σε μία πρώτη αντίδραση στην είδηση του θανάτου του Navalny.
«Η άμεση αντίδραση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο θάνατο του Navalny με τη μορφή κατηγοριών κατά της Ρωσίας, είναι από μόνη της αποκαλυπτική», δήλωσε.
«Δεν υπάρχει ακόμη ιατροδικαστική εξέταση, αλλά τα συμπεράσματα της Δύσης είναι ήδη έτοιμα», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι οι ηγέτες έχουν έτοιμη την καταδίκη του ρωσικού κράτους.

Zelensky: Ο Putin πίσω από τον θάνατο του Navalny

Ο Volodymyr Zelensky «άρπαξε» την ευκαιρία, όπως ήταν αναμενόμενο,  για να πει ότι είναι «προφανές» πως ο Putin βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Navalny.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα πεθάνει, εφόσον η θέση του, ως αρχηγός του κράτους είναι ασφαλής.

Simonyan (Ρωσίδα δημοσιογράφος): Ο θάνατος Navalny… επωφελής για τους αντιπάλους του Putin

Ο θάνατος του Alexei Nanalny ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου στη Ρωσία είναι επωφελής για τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin υποστήριξε η Margarita Simonya Ρωσίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya και του τηλεοπτικού καναλιού RT.
«Το γνωρίζουν πολύ καλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης» επισήμανε η Margarita Simonya, αναφέροντας πως περίμενε με αγωνία ποιο θα ήταν το πρώτο δυτικό ΜΜΕ που θα έγραφε για «πολιτική δολοφονία» του Navalny.
«Μου φαίνεται πως πρώτος ήταν ο Guardian.
Αλλά το Όσκαρ… πηγαίνει στη Λετονία που μίλησε για βάρβαρη δολοφονία» υποστηρίζει η Ρωσίδα δημοσιογράφος, αναφέροντας πως θα ήθελε να υπενθυμίσει πως «όλοι εδώ και πολύ καιρό είχαν ξεχάσει τον Navalny».
«Δεν είχε νόημα να τον σκοτώσουν, ειδικά πριν τις εκλογές.
Θα αποδειχθεί… ωφέλιμο για τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του Putin» είπε η Simonya, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον θάνατο του Navalny.

EE: Υπεύθυνη η Ρωσία για τον θάνατο Navalny 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τον θάνατο του Navalny, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel .

Ο Charles Michel δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ:

Ο  Navalny πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία. Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenber δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «βαθιά λυπημένος και ενοχλημένος» από τις αναφορές για το θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο Jens Stoltenber έγραψε:

Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Rishi Sunak δήλωσε ότι πρόκειται «απαίσια νέα» και ότι ο Navalny «επέδειξε απίστευτο θάρρος».

Η Evika Siliņa, πρωθυπουργός της Λετονίας, ανέφερε πως «το καθεστώς του Putin βασάνισε μέχρι θανάτου ένα από τα τελευταία σύμβολα της δημοκρατίας στη Ρωσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας είπε ότι εάν η είδηση ​​ήταν αληθινή, πρόκειται για ένα ακόμη «τρομερό έγκλημα» από το καθεστώς του Putin.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «μετατραπεί σε ένα βίαιο κράτος που σκοτώνει ανθρώπους που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης