Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση – βόμβα: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία και σε διάλυση του ΝΑΤΟ

Έκθεση – βόμβα: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία και σε διάλυση του ΝΑΤΟ
Είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να αλλάξουν την σκληρή πολιτική που πρεσβεύουν στην Ευρώπη και να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους
Ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των αμερικανό-ρωσικών σχέσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνουν Αμερικάνοι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία και όσους χαράσσουν την εξωτερική πολιτική να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία αλλά και απέναντι στην Ευρώπη.
Σε πρόσφατη έκθεση ενός από τα πιο σημαντικά αμερικανικά think tank, της Rand Corporation, αναφέρεται ότι η εφαρμογή από την Ουάσινγκτον μιας πολιτικής «σκληρής γραμμής» στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, να απειλήσει την ενότητα του δυτικού μπλοκ... ενδεχόμενως και του ΝΑΤΟ και για αυτό το λόγο ζητείται να γίνει μια επαναξιολόγηση της αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά την Ευρώπη.

Πιο πιθανός ο πόλεμος

Σύμφωνα με τους αναλυτές του think tank, εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην σκληρή πολιτική τους στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι πολύ πιθανός ένας πόλεμος με τη Ρωσία.
«Μια σκληροπυρηνική μεταπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει τη σύγκρουση με τη Ρωσία πιο πιθανή και όχι λιγότερο πιθανή» αναφέρει η έκθεση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη Ρωσία μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, καθώς όλες οι πολιτικές στην περιοχή θα συνιστούν προκλήσεις κατά της Μόσχας.

Κινδυνεύει το δυτικό μπλοκ

Επιπλέον, οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο οι αμερικανικές πολιτικές να βλάψουν την ενότητα του δυτικού μπλοκ.
Όπως υποστηρίζουν, με την εφαρμογή πολεμικών μέτρων στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προβοκάτορας από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους της, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Προφανώς, αυτό θα προκαλούσε δυσαρέσκεια και κρίση στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν ότι απειλούνται άμεσα από μια επικείμενη σύγκρουση, δεδομένης της γεωγραφικής τους γειτνίασης με τη Ρωσία, κάτι που θα τους καθιστούσε «εύκολους στόχους».

Υψηλότερος κίνδυνος για σύγκρουση

«Η Ρωσία αναζωογόνησε την αμυντική της βιομηχανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντιμετώπισε ορισμένες στρατιωτικές προκλήσεις (όπως κακή εκπαίδευση) και κέρδισε θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα.
Αν και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο από τη Ρωσία, οι σκληροπυρηνικές μεταπολεμικές πολιτικές των ΗΠΑ, όπως οι διμερείς συμφωνίες για ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, οδηγούν ορισμένους συμμάχους (όπως η Γαλλία και η Γερμανία) να βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προβοκάτορα.
Ως αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις των συμμάχων για συλλογική άμυνα είναι λιγότερο ισχυρές (…)
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία ενισχύουν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Οι διπλωματικές σχέσεις παραμένουν περιορισμένες ενώ οι αντιλήψεις για τις απειλές είναι υψηλές, δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τις προθέσεις.
Επομένως, ο κίνδυνος καταστροφικής σύγκρουσης είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα κι αν ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός» αναφέρουν οι αναλυτές της Rand Corporation.

Πλήγμα στα αμερικανικά συμφέροντα

Επιπλέον, οι Αμερικάνοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια σοβαρή κλιμάκωση στην ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή το καλύτερο που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να ενθαρρύνει το Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε εκεχειρία, έτσι ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα και να περιοριστούν οι ζημιές και στις δύο πλευρές.

Δεν επαπειλείται τώρα σύγκρουση

Ωστόσο, αναφέρουν επίσης ότι, αν και το σενάριο του πολέμου είναι πιθανό στο μέλλον, η παρούσα κατάσταση προκαλεί λιγότερο φόβο, καθώς φαίνεται ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και ότι δεν θα είναι πρόθυμη να δεχτεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους πολέμου με τη Ρωσία.

Παραμένει ισχυρή η αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, τονίζουν ότι η αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ παραμένει αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί σε άλλες χώρες – αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα σενάριο μετά τη σύγκρουση, όταν η Μόσχα θα γίνει ακόμα πιο δυνατή
«Η προθυμία της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στον διμερή έλεγχο των εξοπλισμών, η έλλειψη υποστήριξης για βαθύτερη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οι ελεγχόμενες δεσμεύσεις απέναντι σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη που είναι εκτός του ΝΑΤΟ, μειώνουν τις πολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Παρά τους φόβους ότι τέτοιες κινήσεις θα ενθάρρυναν τη Ρωσία, αυτές οι λιγότερο σκληροπυρηνικές πολιτικές δεν υπονομεύουν την ήδη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, η Ρωσία δεν επιτέθηκε στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά την άνευ προηγουμένου υποστήριξη των συμμάχων στην Ουκρανία» επισημαίνει η έκθεση.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Αν και πολλά από τα επιχειρήματα της Rand είναι ενδιαφέροντα, είναι εξίσου προφανές πως ενέχουν μια δόση προκατάληψης και ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παντελώς αβάσιμα.
Προφανώς, μια κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης θα οδηγούσε σε ένα σενάριο αύξησης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε άμεση σύγκρουση.
Είναι αρκετά περίεργο ότι ακόμη και ριζικά αντι-ρωσικά think tank, όπως η Rand Corporation το παραδέχονται ήδη αυτό.
Αυτό δείχνει πώς η ήττα της Δύσης στην Ουκρανία αναγνωρίζεται ήδη ευρέως.
Ωστόσο, οι αναλυτές κάνουν λάθος στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο.
Δεν υπάρχει διπλωματική καλή θέληση από τις ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία, αντίθετα, η όλο και πιο επιθετική νοοτροπία των ΗΠΑ διαμορφώνει συνθήκες αποτυχίας καθώς προωθείται μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων

Το ότι η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι συνέπεια οποιουδήποτε μέτρου αποτροπής ή αποκλιμάκωσης, αλλά έλλειψης ενδιαφέροντος από τους Ρώσους για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε πολέμου.
Παρά τα όποια λάθη στην ανάλυση, θα ήταν ενδιαφέρον να διαβαστεί η έκθεση από εκείνους που χαράσσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται το σενάριο μετά τη σύγκρουση.
Άλλωστε η αύξηση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης μπορεί όχι μόνο να ενέχει τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Ρωσία, αλλά μπορεί να είναι ένα βήμα προς την καταστροφή του ίδιου του ΝΑΤΟ, καθώς οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν να μην χρησιμοποιούνται πλέον… ως τροφή για τα αμερικανικά σχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης