Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος - Το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία και δεν έχει όπλα να πολεμήσει - Τι αποκαλύπτει το βρετανικό Spectator

Σοκ και δέος - Το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία και δεν έχει όπλα να πολεμήσει - Τι αποκαλύπτει το βρετανικό Spectator
Ο Βορράς ο αδύναμος κρίκος της Συμμαχίας - Η άλλοτε ουδέτερη Φινλανδία συζητά για το εάν πρέπει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της
Μπορεί το ΝΑΤΟ να καλεί τα κράτη μέλη του να αρχίσουν να προετοιμάζονται για έναν πόλεμο με τη Ρωσία εντός της επόμενης 3ετίας ή 20ετίας – ανάλογα με το ποιος αξιωματούχος και από ποια χώρα μιλά -, μπορεί μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, κοκ) να μιλούν δημόσια για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα, αλλά το ερώτημα είναι εάν η Συμμαχία είναι πραγματικά έτοιμη για αυτό το σενάριο.
Κατά το βρετανικό The Spectator, η απάντηση είναι αρνητική.
«Η Ουκρανία άφησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς όπλα για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.
Όλα τα κεφάλαια εστάλησαν στην Ουκρανία» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Προσομοίωση πολέμου

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί σε δάσος της Εσθονίας στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται, στρατιώτες από την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειες τους για το σενάριο εκείνο που θέλει τον Ρώσο πρόεδρος, Vladimir Putin να εισβάλλει σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε μια προσομοίωση μάλιστα της μάχης σε πραγματικές συνθήκες, οι Σύμμαχοι έχουν μεταφέρει στην περιοχή βρετανικά άρματα μάχης Challenger, αεροσκάφη F-16 και συστήματα πυροβολικού Highmars, οπλικά συστήματα που αποτελούν την «αφρόκρεμα» της Δύσης, ενώ σκάβουν αναχώματα, ναρκοθετούν περιοχές και στήνουν ενέδρες σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία είναι στους -20 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι σε ύψος 30 εκατοστών.

Ο εγκεφαλικός θάνατος και το… ηλεκτροσόκ

Πρόκειται για προετοιμασίες που πριν μερικά χρόνια… φάνταζαν πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είχε εδραιωθεί η ιδέα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει εδώ και δεκαετίες.
Αυτή άλλωστε η πεποίθηση είναι που είχε οδηγήσει τα κράτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να μειώσουν δραματικά τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς.
Ήταν μόλις πριν 5 χρόνια που ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron είχε μιλήσει για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάζεται πόλεμο.
Και όταν η Ρωσία προχώρησε στην επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Macron είπε ότι η Συμμαχία «ξύπνησε με ένα τεράστιο ηλεκτροσόκ».
Πολλοί Ευρωπαίοι αλλά και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε μέσα σε μια τριετία να επιτεθεί κατά ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Ο Βορράς ο αδύναμος κρίκος

Τα κράτη της Βαλτικής υποστηρίζουν πως ο Βορράς είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του ΝΑΤΟ, διότι ο Putin δεν θα μπορέσει να επιτεθεί μέσω της Ουκρανίας ή της Μαύρης Θάλασσας.
Αντιθέτως και δεδομένου ότι η Ρωσία μοιράζεται σύνορα περίπου 2.400 χιλιομέτρων με τη Νορβηγία, την Φινλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία, καθιστά την περιοχή αυτή πιο επικίνδυνη και ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Ήδη το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ρωσία σχηματίσει ένα νέο σώμα στρατού για τη Δημοκρατία της Καρελίας στα σύνορα με την Φινλανδία, η οποία από την ουδετερότητα δύο και πλέον αιώνων, συζητά για το εάν πρέπει ή όχι να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, τα κράτη της Βαλτικής σχεδιάζουν να κατασκευάσουν αναχώματα σε όλο το μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Άλλωστε η φετινή στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Steadfast Defender» περιλαμβάνει τα πλήρως ανανεωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ για την απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Δύσκολο στοίχημα

Τα πράγματα όμως για τη Συμμαχία δεν είναι τόσο απλά.
Οι στρατιώτες της δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους με το ελάχιστο πυροβολικό και τη μηδαμινή αεροπορία.
Θα κληθούν να πολεμήσουν μια δύναμη που αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει 470.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύουν 20.000 οβίδες την ημέρα.
Ενδεικτική είναι η ερώτηση του Spectator σε έναν Βρετανό στρατιώτη για το εάν ο στρατός είναι έτοιμος για πόλεμο με τη Ρωσία.
«Δίνουμε ήδη πόλεμο κατά της μετανάστευσης.
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε ούτε ένα σκάφος» η απάντηση του Βρετανού στρατιώτη.

Ανεπιτυχείς τακτικές

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί επίσης διότι οι δυτικές στρατιωτικές τακτικές που ακολουθήθηκαν στην αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας αποδείχθηκαν τελείως ανεπιτυχείς.
Ο συντονισμός των πυρών πυροβολικού, των εκτοξεύσεων πυραύλων και των ελιγμών των στρατευμάτων αποδείχτηκε πολύ δύσκολος και οι πυραυλικές επιθέσεις απέτυχαν να εκτοπίσουν τους Ρώσους από τις θέσεις τους.
Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσο τις ελλείψεις όσο και τις αδυναμίες του στρατού του.
Ακόμα όμως και εάν το ΝΑΤΟ μάθει πως πρέπει να πολεμήσει τη Ρωσία, δεν έχει τα μέσα να το κάνει.

Χωρίς αεράμυνα η Βαλτική

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα κράτη της Βαλτικής – Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία -, τα οποία είναι και αυτά που φοβούνται περισσότερο μια ρωσική εισβολή, «αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη εξαρτημάτων αεράμυνας».
Τα κράτη της Βαλτικής δεν διαθέτουν πλέον αντιαεροπορικά συστήματα για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους.
Το ΝΑΤΟ είχε υποσχεθεί πέρσι στην Εσθονία να της στείλει ένα σύστημα αεράμυνας, το οποίο ωστόσο δεν εστάλη ποτέ.
«Τα αντιαεροπορικά συστήματα μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία σε τόσο μεγάλες ποσότητες που σαφώς δεν έχουμε αρκετά» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις βασίζονται … στην Φινλανδία.
«Απλώς δεχόμαστε τα πάντα, όπως έρχονται.
Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία τα χρειάζεται περισσότερο» λέει ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως εάν χρειαστεί…, τότε τα κράτη της Βαλτικής θα πρέπει να ζητήσουν «ευγενικά» από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να τους τα δώσει πίσω.

Δύσκολη η αναπλήρωση

Ένα ακόμα πρόβλημα, βάσει του δημοσιεύματος, είναι ότι η αναπλήρωση των όπλων που εστάλησαν στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά μια εύκολη διαδικασία είναι για τους Συμμάχους.
Οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι σχεδόν άδειες διότι η αμυντική βιομηχανία δεν παράγει αρκετά.
Σύμφωνα με το Spectator, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν ακολουθούν τους ρυθμούς της Ρωσίας και αναδιοργανώνουν μάλλον με αργό ρυθμό τις στρατιωτικές τους βιομηχανίες.
«Οι ευρωπαϊκοί στρατοί σήμερα διαθέτουν εξαιρετικά εξελιγμένες οβίδες πυροβολικού που μπορούν να ελιχθούν και να κάνουν καταπληκτικά πράγματα.
Αλλά μερικές φορές χρειάζεστε πολλά από τα βασικά όπλα» λέει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με το Spectator να υπενθυμίζει την υπόσχεση των Ευρωπαίων προς τους Ουκρανούς για ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού έως τον Μάρτιο του 2024 που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι θα προλάβουν να δώσουν τελικά μόλις 600.000 οβίδες στο Κίεβο.
Ωστόσο, το Spectator υποστηρίζει πως η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται και ότι έως τα τέλη του επόμενου έτους, η Ευρώπη θα παράγει 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως, ή 170.000 το μήνα.
Ποσότητα πάντως που δεν επαρκεί για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, εάν και οι δύο βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς μόνο η Ουκρανία χρειάζεται 200.000 οβίδες το μήνα προκειμένου να εξαπολύσει μια νέα επίθεση κατά της Ρωσίας.

Ενδο-συμμαχικό ρήγμα

Η διοίκηση του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αργούν πολύ να υπογράψουν συμβόλαια όπλων και ότι προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να μην δαπανήσουν πολλά για την άμυνα τους.
Η Ευρώπη συνειδητοποιεί επίσης σταδιακά ότι δεν μπορεί να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καλύψει τις ελλείψεις όπλων της.
Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Donald Trump είπε ότι θα ενθαρρύνει τους Ρώσους να κάνουν «ό,τι διάολο θέλουν» με τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δαπανούν τα απαραίτητα ποσά για την άμυνα τους.
Μάλιστα το Spectator επικαλείται πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα πρέπει να συντηρήσει το στρατιωτικό υλικό και τα όπλα της για έναν πιθανό πόλεμο στην Ασία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ο Putin διατάξει επίθεση στην Εσθονία, «περίπου 8.000 στρατιωτικοί και 80.000 έφεδροι θα αμυνθούν μέχρι την άφιξη των κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Αεροπλάνα θα απογειωθούν, το πυροβολικό θα μεταφερθεί στο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιάδες ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες θα διασχίσουν τον Ατλαντικό.
Άλλοι θα βαδίσουν σε όλη την Κεντρική Ευρώπη - και οι Ρώσοι θα ηττηθούν.
Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης