Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος παγκόσμιος συναγερμός - Κάτι άλλαξε στη στάση του Kim Jong Un, ενδείξεις ότι σχεδιάζει πόλεμο

Νέος παγκόσμιος συναγερμός - Κάτι άλλαξε στη στάση του Kim Jong Un, ενδείξεις ότι σχεδιάζει πόλεμο
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ηγέτης άλλαξε την πολιτική δεκαετιών της χώρας του έναντι της Νότιας Κορέας – διακηρύσσοντας τώρα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα επιδιώκει πλέον τη συμφιλίωση και την επανένωση με τον Νότο, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως «μόνιμος εχθρός» τους
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο του και οι μάχες στη Γάζα πυροδοτούν μια ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι παρατηρητές ασφαλείας παρακολουθούν στενά ένα άλλο μέρος του κόσμου - τη Βόρεια Κορέα, όπου οι τελευταίες προκλήσεις του Kim Jong Un εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές του προθέσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ηγέτης άλλαξε την πολιτική δεκαετιών της χώρας του έναντι της Νότιας Κορέας – διακηρύσσοντας τώρα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα επιδιώκει πλέον τη συμφιλίωση και την επανένωση με τον Νότο, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως «μόνιμος εχθρός» τους.
Η Βόρεια Κορέα «δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν θα τον αποφύγει», δήλωσε ο Kim σε πολιτική συγκέντρωση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Εάν ερχόταν πόλεμος, ο στόχος της χώρας θα ήταν «η κατοχή, η καταστολή και η ανάκτηση της Δημοκρατίας της Κορέας και η υποταγή της στο έδαφος της δημοκρατίας», είπε, αναφερόμενος στη Νότια Κορέα με το επίσημο όνομά της.

Η μεγάλη αλλαγή

Η σαρωτική αλλαγή πολιτικής στη χώρα που διαθέτει πυρηνική ικανότητα ήρθε παράλληλα με μια σειρά δοKimών όπλων, τον βομβαρδισμό μιας θαλάσσιας ζώνης ασφαλείας και τις εκκλήσεις του Kim προς τη Βόρεια Κορέα να επιταχύνει τις πολεμικές προετοιμασίες ως απάντηση στις «κινήσεις αντιπαράθεσης» των ΗΠΑ.
Συνολικά οι εξελίξεις προκαλούν τη διεθνή ανησυχία – και συζήτηση μεταξύ έμπειρων παρατηρητών – για τις προθέσεις του ηγέτη στην καρδιά του μυστικοπαθούς καθεστώτος της χώρας.
«Δεν γνωρίζουμε πότε ή πώς ο Kim σκοπεύει να πατήσει τη σκανδάλη, αλλά ο κίνδυνος είναι ήδη πολύ πέρα από τις συνήθεις προειδοποιήσεις στην Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο για τις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ», έγραψαν οι εξέχοντες ειδικοί Robert Carlin και Siegfred Heckler στη Βόρεια Κορέα.
Ο Kim, προτείνουν, «έχει πάρει μια στρατηγική απόφαση να πάει στον πόλεμο», αναφέρουν.
Πολλοί άλλοι παρατηρητές διαφωνούν – υποστηρίζοντας ότι ο 40χρονος ηγέτης γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική κίνηση εναντίον της Νότιας Κορέας και του συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να επισπεύσει την κατάρρευση του καθεστώτος του.
Αλλά και αυτοί οι παρατηρητές προετοιμάζονται για ένα χρόνο εντεινόμενης επιθετικότητας - και εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών της Βόρειας Κορέας να οδηγήσουν σε κάποιου είδους στρατιωτική εμπλοκή στην κορεατική χερσόνησο, αυξάνοντας τον κίνδυνο, όσο μακρινό κι αν είναι, πυρηνικής σύγκρουσης.
«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση», δήλωσε ο Eul-Chul Lim, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου της Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Σπουδών Άπω Ανατολής του Πανεπιστημίου Kyungnam στο Changwon.
«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αμοιβαίας έντασης, υπάρχει πιθανότητα τυχαίας σύγκρουσης λόγω παρεξηγήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και αντιλήψεων» – ακόμα κι αν ο Kim πιθανότατα βλέπει «μικρό πολιτικό ή οικονομικό όφελος» στον πόλεμο, πρόσθεσε.

Συνεχείς οι προκλήσεις

Ο Kim είναι γνωστός για τις προκλήσεις του και έχει σηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια μια επερχόμενη αλλαγή πολιτικής έναντι της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι αλλαγές τώρα πιθανότατα οφείλονται στις αυξανόμενες ανησυχίες του Kim, καθώς η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις και τον συντονισμό - και τη νέα εμπιστοσύνη του σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό κλίμα που έχει φέρει την Πιονγκγιάνγκ πιο κοντά σε έναν βασικό εταίρο, τη Ρωσία.
Οι αλλαγές συμπίπτουν επίσης με ένα έτος εκλογών στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Joe Biden επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ενώ διαχειρίζεται πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις.
Ο Kim πιθανότατα παρακολουθεί προσεκτικά - και μπορεί να θέλει να τον δει να αντικαθίσταται από τον προκάτοχο και υποψήφιο Donald Trump.

Μια σημαντική αλλαγή

Για δεκαετίες, οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές της διαιρεμένης Κορεατικής Χερσονήσου υποστήριζαν ότι ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας με απώτερο στόχο την ειρηνική επανένωση.
Οι δύο πλευρές έχουν αποκοπεί η μία από την άλλη από το 1953, όταν μια ανακωχή τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας, αλλά παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο.
«Ο Kim λέει τώρα ότι η Νότια Κορέα δεν θεωρείται πλέον ως μια άλλη Κορέα.
Η Νότια Κορέα θεωρείται ως μια εντελώς ξένη δύναμη», δήλωσε ο Edward Howell, λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος επικεντρώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η επαναταξινόμηση της Νότιας Κορέας ως εχθρικού κράτους, λένε οι ειδικοί, επιτρέπει στον Kim να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη συσσώρευση του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου του – και να το κρατήσει πάνω από τη Σεούλ, η οποία έχει υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή κατά της Πιονγκγιάνγκ υπό τον Πρόεδρο Yoon Suk Yeol.
Παρά τις βαριές διεθνείς κυρώσεις, ο Kim συνέχισε να χτίζει αυτό το οπλοστάσιο τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη όπλων ικανών να χτυπήσουν όχι μόνο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά το έδαφος των ΗΠΑ του Guam και την αμερικανική ενδοχώρα – δυνατότητες που θεωρεί απαραίτητες για την αποτροπή πιθανής επίθεσης και διασφαλίζοντας την επιβίωση του καθεστώτος του.
Από το 2022 ο Kim έχει επαναλάβει ότι το βασικό σημείο του πυρηνικού του οπλοστασίου είναι «να αποτρέψει τον πόλεμο», αλλά ανέδειξε επίσης τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων για την αντιμετώπιση των προσπαθειών παραβίασης των «θεμελιωδών συμφερόντων» του Βορρά.
Επίσης, ανησυχεί όλο και περισσότερο από τους ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Ο Yoon και ο Biden έχουν οξύνει τα σχέδια αποτροπής και τον συντονισμό των χωρών τους απέναντι στις απειλές και την ανάπτυξη όπλων της Βόρειας Κορέας.
Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των κοινών ασκήσεων στην περιοχή και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας - τα οποία ο Kim βλέπει όλα ως απειλή για το καθεστώς του.
Η «πρόοδος» της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αποτροπή «είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ο Kim αισθάνεται πολύ απογοητευμένος», σύμφωνα με τον Won Gon Park, καθηγητή στο τμήμα βορειοκορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans στη Σεούλ.
Ο Kim έχει εκφράσει ρητά αυτές τις ανησυχίες.
Τον περασμένο μήνα είπε ότι «η αστάθεια της περιφερειακής κατάστασης εκτοξεύεται λόγω της κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» και ότι ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν θέλει πόλεμο, ο «κίνδυνος» της έκρηξής της «έχει επιδεινωθεί σημαντικά», σύμφωνα με το KCNA.
Η αλλαγή πολιτικής του Kim για τη Νότια Κορέα μπορεί επίσης να συνδέεται με την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον βιώσιμος δρόμος για την επίτευξη των στόχων της αναγνώρισης ως πυρηνικού κράτους και της λήψης ελάφρυνσης από τις κυρώσεις.
Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε την προσέγγιση από την Ουάσιγκτον μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του 2019 μεταξύ του Kim και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Trump, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί επίσης να δει την κατάργηση μιας πολιτικής επανένωσης όχι ως ένα βήμα προς τον πόλεμο, αλλά ως μια απαραίτητη άμυνα, λένε ορισμένοι.
Ο Kim το έχει υποδείξει στις δικές του δημόσιες δηλώσεις, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι η χώρα καλλιεργεί τη «δύναμή» της όχι για μια «προληπτική επίθεση» για να πραγματοποιήσει την επανένωση με τη βία, αλλά αντί για «νόμιμη αυτοάμυνα».
Ο Kim είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την απορρόφηση (της Βόρειας Κορέας) από τον Νότο (και) πιστεύει ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθούν κανονικές σχέσεις με τον Νότο χωρίς να αναπτυχθεί η οικονομία της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με τον Lim στο Τσανγκβόν, επισημαίνοντας τη σχετική οικονομική αδυναμία της χώρας. στο νότο.
Αντί για «κενές συζητήσεις για την επανένωση», ο Kim θέλει να εστιάσει τους πόρους στην οικοδόμηση του οπλοστασίου και της οικονομίας του – και στη συνεργασία με νέους εταίρους για οικονομικό όφελος, πρόσθεσε.

Το «θάρρος» του Kim

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί επίσης να αισθάνεται πιο σίγουρος για το οπλοστάσιό του και τις επιλογές του καθώς παρακολουθεί ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο.
Από την άποψή του, λένε οι ειδικοί, ο Kim βλέπει τις ΗΠΑ των οποίων η φθίνουσα επιρροή δοKimάζεται σε συγκρούσεις από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή – και μια ανερχόμενη Κίνα που περιβάλλεται από έναν αναπτυσσόμενο συνασπισμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, όλες σε αντίθεση με τη Δύση.
«Ο Kim έχει ενθαρρυνθεί… όχι απλώς από το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά το πιο σημαντικό, από έναν κατακερματισμένο κόσμο, του οποίου η ηγεσία των ΗΠΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και δεν υπάρχουν σημαντικές συνέπειες για την επιθετικότητα», είπε η Rachel Minyoung Lee του think tank Stimson Center στην Ουάσιγκτον.
Η αλλαγή της πολιτικής του για τη Νότια Κορέα είναι μέρος μιας «ευρύτερης, θεμελιώδους αλλαγής στην εξωτερική πολιτική, δηλαδή εγκατάλειψη της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ μέσω αποπυρηνικοποίησης και στροφής προς την Κίνα και τη Ρωσία», είπε.
Αυτός ο άξονας έλαβε μεγάλη ώθηση τον Σεπτέμβριο, όταν ο Vladimir Putin καλωσόρισε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία για ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό - μια συνάντηση που σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους τροφοδοτήθηκε από την ανάγκη του Ρώσου Προέδρου να ενισχύσει τα λιγοστά πυρομαχικά στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έκτοτε εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα στον πόλεμό της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος το χαρακτήρισε «ανησυχητική κλιμάκωση» της υποστήριξης της Πιονγκγιάνγκ.
Οι αναλυτές εικάζουν ότι η Ρωσία ανταπέδωσε με βοήθεια για το κατασκοπευτικό δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Περισσότερη συνεργασία με τη Μόσχα θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να βοηθήσει τον Kim να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων και να οικοδομήσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας.
Η Κίνα, μακράν το πιο σημαντικό οικονομικό σωσίβιο της Βόρειας Κορέας, παραμένει επιφυλακτική για τυχόν κινήσεις από την Πιονγκγιάνγκ που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ή να προσελκύσουν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων τριβών με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει μπλοκάρει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επικρίνει τη Βόρεια Κορέα και θα προσπαθήσει να διατηρήσει την επαφή με την Πιονγκγιάνγκ, ειδικά καθώς πλησιάζει περισσότερο τη Μόσχα.
Το καθεστώς του Kim μπορεί επίσης να δει την επεκτεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ως ευκαιρία να ασκήσει κριτική στη Δύση και να συγκεντρώσει εισόδημα, σύμφωνα με τον Howell στην Οξφόρδη, επισημαίνοντας πώς το Ιράν έπαιζε εδώ και καιρό τον ρόλο του μεσάζοντα για τη Βόρεια Κορέα για να προμηθεύει όπλα σε μαχητικές ομάδες όπως Hamas.
«(Ένα) πράγμα που έχει αλλάξει είναι η ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εκμεταλλεύεται τις ευρύτερες παγκόσμιες κρίσεις προς όφελός της», είπε.

Τι έπεται;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ενισχύει τις ασκήσεις και τη συνεργασία με τους περιφερειακούς εταίρους της για να αποτρέψει τον Kim.
Το πώς θα μειωθούν αυτές οι εντάσεις είναι ανοιχτό προς συζήτηση, με ορισμένους ειδικούς της πολιτικής να τονίζουν ότι αυτή η επίδειξη δύναμης παραμένει ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο συνασπισμός πρέπει να βρει τρόπους να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ο Kim να αισθάνεται ότι το καθεστώς του απειλείται από τις δραστηριότητές τους – και να αποτρέψει την Πιονγκγιάνγκ από το να πλησιάσει τη Μόσχα και το Πεκίνο ως αποτέλεσμα.
«Ο Kim είναι επιφυλακτικός για μια ευρείας κλίμακας πρόκληση από τον στρατό της Νότιας Κορέας που μεταμφιέζεται σε στρατιωτική άσκηση και έχει ορκιστεί να καταλάβει το έδαφος της Νότιας Κορέας χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Lim στο Τσανγκγουόν.
«Ως εκ τούτου, εάν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αποτύχουν να αποκλιμακώσουν την απειλή από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί στην κορεατική χερσόνησο», είπε.
Ο Lee στην Ουάσιγκτον συμφώνησε «ένας τολμηρός Kim μπορεί να είναι πιο διατεθειμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον αυτού που θεωρεί ότι είναι η παραμικρή απειλή για τη Βόρεια Κορέα, όπως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας».
Τους επόμενους μήνες, ο Kim θα παρακολουθεί επίσης στενά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς ο Trump επιδιώκει να ανακτήσει την εξουσία.
Δεν είναι σαφές εάν η Kim θα είχε ξανά σχέση με τον πρώην πρόεδρο εάν επανεκλεγεί.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο Kim είναι πιθανότατα αισιόδοξος ότι ένας νεοεκλεγείς Trump, ο οποίος εδώ και καιρό αποδοκίμαζε τις υπερπόντιες συμμαχίες, θα ανατρέψει τη συνεργασία της Αμερικής στον τομέα της ασφάλειας με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία – και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα μπορούσε ακόμη και να επιδιώξει να επηρεάσει τη δυναμική των εκλογών με μια επιθετική κίνηση .
Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ο Kim να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, σε αυτή που θα ήταν η πρώτη από το 2017, σύμφωνα με τον Park στη Σεούλ.
«Αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή, σημαίνει πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Biden και δίνει ένα πολύ καλό σημείο επίθεσης στον Trump (να αποκαλεί τον Biden) αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του Βορειοκορεάτη ηγέτη», είπε.
Ακόμη πιο μπροστά, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που έχει κάνει τώρα ο Kim στην πολιτική της χώρας του έναντι της Νότιας Κορέας, εάν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δει ένα άνοιγμα για την προώθηση των μεγαλύτερων στόχων του με το να καθίσει πίσω με τον Νότο και τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αλλάξει στάση «ανά πάσα στιγμή». – για να αντιστρέψουμε αυτές τις αλλαγές, πρόσθεσε ο Park.
«Αυτό είναι το είδος της συμπεριφοράς (μπορεί κανείς να περιμένει από) τη Βόρεια Κορέα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης