Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα κόλαφος από το Ινστιτούτο Buckeye – Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας λόγω της περιβαλλοντικής φρενίτιδας

Έρευνα κόλαφος από το Ινστιτούτο Buckeye – Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας λόγω της περιβαλλοντικής φρενίτιδας
Η έκθεση του Ινστιτούτου Buckeye επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το κόστος των περιβαλλοντικών κανόνων για τους αγρότες
Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, οι αγρότες σε όλο τον δυτικό κόσμο προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις του κόστους από το διακύβευμα των μηδενικών εκπομπών ρύπων θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων ακόμα υψηλότερα, ενώ ταυτόχρονα θα θέσουν εκτός αγοράς πολλούς μικρότερους αγρότες.
Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1% με το προηγούμενο έτος στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, αν και είχε πρόοδο, δεν κερδήθηκε.
Συνολικά, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 18% από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Joe Biden.
Οι Αμερικανοί αγωνίζονται σε μια οικονομία στην οποία, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας των δολαρίων τους έχει εξατμιστεί σε τρία χρόνια - αν και πολλοί θα πουν ότι το κόστος των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών έχει γίνει πιο ακριβό από αυτό που υπάρχουν οι επίσημοι αριθμοί .
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το οποίο παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων, προσφέρει μια αισιόδοξη αξιολόγηση για το επόμενο έτος.
Αφού αυξήθηκαν κατά 9,9% το 2022, το USDA δηλώνει, «οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πιο αργά το 2023», μόνο κατά 5,8%.
«Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσουν να επιβραδύνονται το 2024», προβλέπει το USDA.

Έρχεται νέο πληθωριστικό κύμα

Ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, αναλυτές της αγροτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ λένε ότι υπάρχει ένας ακόμη γύρος πληθωρισμού τιμών, ο οποίος θα προέλθει από την προσπάθεια της κυβέρνησης Biden να μειώσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Buckeye επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το κόστος των Bidenomics για τους αγρότες.
Η έκθεση, με τίτλο "Net-Zero Climate-Control Policies Will Fail the Farm", προβλέπει ότι οι αγρότες θα δουν το κόστος να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 34%, γεγονός που θα αυξήσει τον λογαριασμό οικιακών ειδών παντοπωλείου για μια αμερικανική οικογένεια με περισσότερα από 1.300 δολάρια ετησίως .
«Η συμμόρφωση με τις πολιτικές καθαρών μηδενικών εκπομπών και τις εταιρικές απαιτήσεις αναφοράς ESG θα αυξήσει τις τιμές των γεωργικών εισροών, το κόστος των οποίων τελικά θα μετακυλίεται στους καταναλωτές σε παντοπωλεία και εστιατόρια», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την Rea Hederman, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου οικονομικής έρευνας του Ινστιτούτου Buckeye το κόστος που επιβάλλεται στους αγρότες είναι επιπλέον των αυξήσεων των τιμών από τον πληθωρισμό, τις καιρικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν συνήθως τις τιμές των τροφίμων.
Η έκθεση ανέλυσε ένα μέσο αγρόκτημα στις ΗΠΑ, το οποίο είναι περίπου 700 στρέμματα σε μέγεθος, που παράγει καλαμπόκι.
Στη συνέχεια συνόψισε το κόστος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για τις εκπομπές, καθώς και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, τα λιπάσματα και άλλες προμήθειες από τις διάφορες πρωτοβουλίες που είτε έχουν τεθεί σε ισχύ είτε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ.
Η έκθεση προβλέπει ότι η βάση κόστους αυτού του αγροκτήματος θα κλιμακωθεί από 192.000 δολάρια σε 257.000 δολάρια.
Καθώς το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές, ο λογαριασμός του παντοπωλείου για μια τετραμελή οικογένεια θα αυξηθεί από 8.320 δολ. σε 9.650 δολ. - μια αύξηση 15%.
«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι όταν αυξάνετε το κόστος στους αγρότες, αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές τροφίμων και ορισμένα είδη τροφίμων θα επηρεαστούν περισσότερο», είπε η Hederman.
«Έτσι, για παράδειγμα, το βόειο κρέας θα αυξηθεί περισσότερο από τα πορτοκάλια, γιατί αν αυξάνεις το κόστος του καλαμποκιού, αυτό είναι μια συμβολή για το βόειο κρέας, οπότε το βόειο κρέας υφίσταται διπλό πλήγμα».
Η μέση τιμή του κιμά αυξήθηκε από 3,97 δολάρια ανά λίβρα τον Ιανουάριο του 2021 σε 5,03 δολάρια ανά λίβρα τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Federal Reserve.

Κλιματολογικές συνθήκες

Οι κτηνοτρόφοι αγωνίζονται όχι μόνο με το υψηλότερο κόστος των ζωοτροφών και των καυσίμων, αλλά και με την ξηρασία σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει μειώσει το μέγεθος των κοπαδιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EPA, η γεωργία αντιπροσώπευε το 10,6% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκπομπών να προέρχεται από ζώα και λιπάσματα.
Οι ακτιβιστές για το κλίμα συχνά αντιτίθενται στην εκτροφή ζώων για αυτόν τον λόγο και σε αυτήν την κατηγορία, το βόειο κρέας είναι ο νούμερο ένα στόχος.
Από όλα τα ζώα, το βόειο κρέας παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 60% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, σύμφωνα με μελέτες.
Ο Jais Valeur, Διευθύνων Σύμβουλος της Danish Crown, της κορυφαίας βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην Ευρώπη, είπε στη δανική εφημερίδα Berlingske το 2021 ότι το βόειο κρέας θα γίνει σύντομα πολυτέλεια λόγω των εκπομπών από την παραγωγή του.
«Θα είναι λίγο σαν σαμπάνια, δηλαδή ένα προϊόν πολυτελείας», είπε ο κ. Valeur.
«Τα βοοειδή θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας που τρώμε όταν πρέπει να περιποιηθούμε τον εαυτό μας».

image1606.jpg
Πολλοί αγρότες υποστήριξαν ότι, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι σε θέση να αντέξουν την πρόσθετη πίεση τιμών, οι πολιτικές μηδενικού άνθρακα θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες θα συγκεντρώνουν την παραγωγή τροφίμων σε όλο και μικρότερο αριθμό παραγωγών.
«Όλοι χρειάζονται τροφή για να επιβιώσουν, έτσι οι φάρμες μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο μέρος αυτού του κόστους», είπε η Hederman.
«Αλλά η πεποίθησή μας είναι ότι τα οικογενειακά αγροκτήματα, τα μικρότερα αγροκτήματα, πολλά από αυτά θα ξεπουληθούν ή θα σταματήσουν να λειτουργούν επειδή δεν έχουν τόση πρόσβαση στο κεφάλαιο».
Η γεωργία, με τη χρήση βαρέως εξοπλισμού για φύτευση, συγκομιδή και μεταφορά, είναι μια επιχείρηση έντασης κεφαλαίου.
Απαιτεί επίσης μεγάλα ποσά κεφαλαίου κίνησης για τη χρηματοδότηση της περιόδου μεταξύ της φύτευσης των καλλιεργειών ή της εκτροφής ζώων, και όταν τα προϊόντα ή τα ζώα μπορούν να πωληθούν στην αγορά.

ESG

Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι λόγω του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και κυβερνητικού κινήματος (ESG), το οποίο έχει επικρατήσει σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, οι τράπεζες θα αρχίσουν να τιμωρούν τις εκμεταλλεύσεις που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών.
Στις 29 Ιανουαρίου, αξιωματούχοι της γεωργίας από 12 πολιτείες των ΗΠΑ έστειλαν επιστολές σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Citibank, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs και Morgan Stanley, καλώντας τους να μην επιβάλλουν καθαρά μηδενικά κριτήρια στους αγρότες.
Οι τράπεζες είναι όλες μέλη της U.N. Net Zero Banking Alliance (NZBA), η οποία δεσμεύει τα μέλη να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του ΟΗΕ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Οι Συμφωνίες του Παρισιού του ΟΗΕ ορίζουν τους όρους

Το 2016, η κυβέρνηση Obama υπέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες στις Συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών του Παρισιού για το κλίμα.
Η συμφωνία δεσμεύει την Αμερική να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% έως το 2030 και να επιτύχει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την οικονομία έως το 2050.
Το 2017, ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία.
Την πρώτη ημέρα της θητείας του προέδρου Joe Biden, δεσμεύτηκε εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες στις Συμφωνίες του Παρισιού.
Σύμφωνα με την έκθεση Buckeye, οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις για τις τρέχουσες αυξήσεις τιμών είναι το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων, πολλά από τα οποία είναι παράγωγα φυσικού αερίου, και το αυξημένο κόστος του ντίζελ και του προπανίου.
«Μετά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ατζέντα του καθαρών ρύπων, ο πρόεδρος και το Κογκρέσο αναβίωσαν σημαντικά λανθασμένα χαρακτηριστικά της κάποτε αποτυχημένης «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού», αναφέρει η έκθεση.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση εντολών για τον περιορισμό της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον αποκλεισμό μισθώσεων γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη, την ακύρωση αγωγών, τον αποκλεισμό εξαγωγών υγρού φυσικού αερίου και τη θέσπιση εντολής της Επιτροπής Χρηματιστηρίου Αξιών για την απαίτηση ελεγμένων εκθέσεων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η οποία θα ισχύει για αγρότες.
«Αυτές οι ομοσπονδιακές πρωτοβουλίες και απαιτήσεις θα αποδειχθούν δαπανηρές και οικονομικά καταστροφικές εδώ – όπως ακριβώς συνέβη και στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

«Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο»

Η Ευρώπη ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών στη θέσπιση διατάξεων καθαρών ρύπων και οι αγρότες εκεί έχουν πιεστεί από το αυξανόμενο κόστος ως αποτέλεσμα.
Διαμαρτυρίες αγροτών ξέσπασαν σε όλη την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, με πιο πρόσφατη έκρηξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ως απάντηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και να περιορίσει τις γεωργικές εκπομπές CO2, με στόχο να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050 .
Μπροστά στη διαφωνία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να υποχωρούν στη δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κατά 90% έως το 2040.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι θα εξετάσει τώρα το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αγροτών από πολλές από τις εντολές της για το κλίμα.
«Μπορείτε να δείτε την Ευρώπη ως το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», είπε η Hederman.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν αυξάνεις το κόστος των λιπασμάτων, σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη δρακόντεια φύση των κανόνων που εφαρμόζουν, επειδή συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο και επειδή οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι», δήλωσε.
Καθώς οι αγρότες αγωνίζονται, ορισμένοι ακτιβιστές για το κλίμα βλέπουν μια λύση στις εναλλακτικές λύσεις τροφίμων, όπως τα τρόφιμα με βάση τα έντομα και τους μύκητες.
Σε μια συνέντευξη του 2021 στο MIT Technology Review, ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates συζήτησε τις εξελίξεις στην εργαστηριακή παραγωγή και τις επιστημονικές τροποποιήσεις στην κτηνοτροφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης