Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δωρητές της Ουκρανίας - Στα 42,2 δισ ευρώ η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ - Πιθανό να μη δώσουν τίποτα το 2024

Οι δωρητές της Ουκρανίας - Στα 42,2 δισ ευρώ η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ - Πιθανό να μη δώσουν τίποτα το 2024
Η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική βοήθεια της στην Ουκρανία για να καλύψει το κενό των ΗΠΑ
Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει το κενό που προκύπτει από την απουσία βοήθειας από τις ΗΠΑ αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών του Κιέλου, τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.
«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024» υποστηρίζει το Ινστιτούτο, το οποίο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023.
Δηλαδή οι ΗΠΑ έστελναν βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία.

Η συνδρομή της Ευρώπης

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 35,2 δισεκ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό.
«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία» αναφέρει το Ινστιτούτο.

Οι δωρητές

Όπως υποστηρίζει, από τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά 265,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 141,3 δισεκατομμύρια είναι για οικονομική βοήθεια, τα 107,5 δισεκατομμύρια για στρατιωτική και 16,3 δισεκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι βασικότεροι δωρητές της Ουκρανίας είναι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της (144,1 δισεκ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισεκ.) και η Βρετανία (15,7 δισεκ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης