Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένο το ΝΑΤΟ – Φόβοι από τις χώρες της Βαλτικής για μια επίθεση από τη Ρωσία, καθησυχάζουν οι Ευρωπαίοι

Διχασμένο το ΝΑΤΟ – Φόβοι από τις χώρες της Βαλτικής για μια επίθεση από τη Ρωσία, καθησυχάζουν οι Ευρωπαίοι
Ένας λόγος για τον συναγερμό των δυτικών αξιωματούχων είναι η αναβίωση από τη Ρωσία της βιομηχανικής αμυντικής μηχανής της τον περασμένο χρόνο
Νέες εκτιμήσεις για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και τις απειλές της για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ οδήγησαν σε νέες προειδοποιήσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και πίεση για μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα.
«Ζούμε σε πραγματικά επικίνδυνους καιρούς και σε ένα σημείο όπου μεγάλης κλίμακας σύγκρουση είναι πιο πιθανή από ό,τι ήταν στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ένας αξιωματούχος των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στους Financial Times.
Η πολεμική «πρόθεση της Ρωσίας είναι ακόμα εκεί», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι χερσαίες δυνάμεις της έχουν υποβαθμιστεί στην Ουκρανία, αλλά η αεροπορία και το ναυτικό της είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα και η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη».
Αυτή η προειδοποίηση επικρέμεται από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου που ξεκινά την Παρασκευή, μια ετήσια συγκέντρωση αξιωματούχων ασφαλείας, στρατιωτικών και πληροφοριών και εμπειρογνωμόνων που παρέχει ένα στιγμιότυπο της παγκόσμιας αμυντικής εικόνας σε μια περίοδο ρεκόρ αστάθειας.
Ένας λόγος για τον συναγερμό των δυτικών αξιωματούχων είναι η αναβίωση από τη Ρωσία της βιομηχανικής αμυντικής μηχανής της τον περασμένο χρόνο, η οποία έλαβε χώρα με ταχύτητα που πολλοί στη Δύση θεωρούσαν αδύνατη.
Η Ρωσία εκτόξευσε 4 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης κατά τη διάρκεια του έτους.
Θα στρατολογήσει άλλους 400.000 άνδρες φέτος χωρίς να καταφύγει σε κινητοποίηση πλήρους κλίμακας, προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο ρόλος Trump

Την ίδια στιγμή, το μέλλον του ίδιου του ΝΑΤΟ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την προοπτική επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Ο Trump το περασμένο Σαββατοκύριακο είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά περίπου ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία, με ορισμένες χώρες να αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες τους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και έχει υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια δύο ετών σύγκρουσης, οι περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του εντός πέντε έως έξι ετών.
«Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι πάντα αναζητούν νέους τρόπους για να διεξάγουν πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps.
«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε στη δύναμη μας. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Άλλοι αξιωματούχοι της δυτικής άμυνας τις τελευταίες εβδομάδες εξέδωσαν άνευ προηγουμένου δημόσιες προειδοποιήσεις για την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη με μια Ρωσία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επανεξοπλισμό.
Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «εντός τριών έως πέντε ετών».
Αυτό ακολούθησε παρόμοιες προειδοποιήσεις από συναδέλφους από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και ανώτερους αξιωματούχους του ίδιου του ΝΑΤΟ από την αρχή του έτους.
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι είναι ρεαλιστικό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε 5-8 χρόνια», δήλωσε η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag.
«Ο άνθρωπος οδηγείται από ένα είδος ιμπεριαλισμού που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να υπάρξει στον 21ο αιώνα».
«Είναι μια αξιόπιστη απειλή και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προειδοποιήσεις για πιθανή ρωσική επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας.
«Δεν βρίσκω τέτοιες προβλέψεις φαντασίωση». . . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα σταματήσει στην Ουκρανία».
Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος έφτασε στο σημείο να πει ότι η «πρόθεση και η ικανότητα» της Ρωσίας να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της δεκαετίας ήταν «αρκετή συναίνεση» στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Η ευκαιρία είναι η μόνη μεταβλητή», είπε ο αξιωματούχος.

Προειδοποιήσεις

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ένας λόγος για τις τρομερές προειδοποιήσεις ήταν να προετοιμαστούν οι κοινωνίες για τον πιθανό κίνδυνο και να διασφαλιστεί ότι η μη στρατιωτική υποδομή ήταν έτοιμη για τις πιθανές συνέπειες.
Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα εθνικά ενεργειακά αποθέματα και τα αποθέματα είναι αρκετά ανθεκτικά, ότι τα δίκτυα επικοινωνιών είναι ασφαλή και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά σε περίπτωση πολέμου και ότι οι κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των σιδηροδρόμων, θα μπορούσαν να χειριστούν τη μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα χρειαζόταν και μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη.
Η Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ, ένα κέντρο διοίκησης συμμαχίας στη νότια γερμανική πόλη Ουλμ, καταρτίζει σχέδια για το πώς θα αναπτυχθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Αυτή η διαδικασία θα αντλήσει διδάγματα από τη συνεχιζόμενη άσκηση Steadfast Defender, η οποία προσομοιώνει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με έναν εχθρό στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, τα μεγαλύτερα τέτοια πολεμικά παιχνίδια στην ιστορία της συμμαχίας από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο ναύαρχος Rob Bauer, ο οποίος ηγείται της επιτροπής του ΝΑΤΟ που συμβουλεύει τη στρατιωτική στρατηγική της στρατιωτικής συμμαχίας, είπε ότι η άσκηση αφορούσε «την προετοιμασία για μια σύγκρουση με τη Ρωσία».
Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, ο απερχόμενος αρχηγός του βρετανικού στρατού, έχει προειδοποιήσει ότι το βρετανικό κοινό έπρεπε να είναι έτοιμο να πολεμήσει σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να είναι «εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι» για να πολεμήσουν, επειδή η Μόσχα σχεδίαζε «να νικήσει το σύστημα και τον τρόπο ζωής μας», είπε ο Sanders σε ομιλία του τον περασμένο μήνα.
Τέτοιες προειδοποιήσεις δεν ήταν απόπειρα να πυροδοτήσουν πανικό, είπε ο αξιωματούχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι προειδοποιήσεις, είπε, «είναι για να έχουμε προνοητικότητα και προειδοποιούμε, καθώς συχνά υπάρχει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της προειδοποίησης και της κρίσης».

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο είχε «ισχυρές πληροφορίες» ότι ο Putin προετοιμάζεται για πόλεμο κατά των χωρών της Βαλτικής. «Ο Putin δεν μπορεί να σταματήσει».
Ωστόσο, ορισμένα μέλη της συμμαχίας είναι δύσπιστα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας σκοπεύει να επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.
«Εκτιμούμε ότι παίρνει στα σοβαρά τη δέσμευσή μας για το Άρθρο 5 και δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.
Ο Putin είπε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα και έχει κάνει επανειλημμένες δηλώσεις για την επιθυμία της Μόσχας να προστατεύσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς εκτός των συνόρων της.
Αυτό το επιχείρημα ήταν ένα από τα πολλά που ανέπτυξε το Κρεμλίνο για να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία σκόπευε να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προμηνύει μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Ο Putin κάνει ό,τι λέει ότι θα κάνει.
Και το μόνο πράγμα που μπορεί να τον σταματήσει είναι μια πολιτική δύναμης», δήλωσε ο Christoph Heusgen, επί μακρόν σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel και τώρα επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
«Είναι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης