Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παραμύθι δεν είχε ... δράκο - Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν «άμεση απειλή κατά ανθρώπων» από το περίφημο διαστημικό όπλο της Ρωσίας

Το παραμύθι δεν είχε ... δράκο - Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν «άμεση απειλή κατά ανθρώπων» από το περίφημο διαστημικό όπλο της Ρωσίας
O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απ' ευθείας συνομιλία με το Κρεμλίνο για το ζήτημα
Η Ρωσία πιστεύεται ότι αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό όπλο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Biden, John Kirby ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός» από αυτό.
Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει τη σχετική δυνατότητα, αλλά πρόσθεσαν ότι ένα τέτοιο όπλο δεν είναι επί του παρόντος επιχειρησιακό.
«Πρώτον, δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας αυτής της συγκεκριμένης ικανότητας είναι ανησυχητική, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

kirby.JPG
Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby

«Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπινα όντα ή να προκαλέσει σωματική καταστροφή εδώ στη γη», τόνισε
Επιπλέον, ο Kirby αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διεύθυνε μια σειρά αρχικών ενεργειών ως απάντηση στις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διπλωματικής εμπλοκής με το Κρεμλίνο.

Πώς λειτουργεί ένα αντιδορυφορικό όπλο;

Η Almudena Azcarate Ortega, η οποία ειδικεύεται στη διαστημική ασφάλεια στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα Αφοπλισμού, είπε ότι τα αντιδιαστημικά όπλα δεν προκαλούν φυσική ζημιά αλλά αντιθέτως διαταράσσουν τις ζωτικής σημασίας δορυφορικές επικοινωνίες.
«Θα ήταν μια μορφή παρέμβασης, όπως ένας παρεμβολέας, ο οποίος θα δημιουργούσε θόρυβο στην ίδια ζώνη ραδιοσυχνοτήτων με το διαστημικό σύστημα ή τον επίγειο σταθμό που στοχεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει ή να παρεμποδίζει το σήμα που ταξιδεύει από το διάστημα στη Γη», εξήγησε στη DW.
«Έτσι, με αυτή την έννοια, έτσι θα ήταν αισθητό στη Γη. Δεν θα ήταν άμεση πηγή κάποιας βλάβης.» διευκρινίζει η ειδικός.
«Η ζημιά που θα γινόταν αισθητή θα αντηχούσε στη φύση γιατί θα μπορούσε να διαταράξει ή να διακόψει τις υπηρεσίες που ένας συγκεκριμένος δορυφόρος παρέχει στη Γη» κατέληξε.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως δόλια προπαγάνδα

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε  να κάνει την εν λόγω ανακοίνωση την Πέμπτη, αφού ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Turner προέτρεψε την κυβέρνηση Biden να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με όσα διακινούνταν για το ζήτημα από τον Λευκό Οίκο.
Όμως ο Kirby αντέτεινε ότι η διαδικασία επανεξέτασης και αποχαρακτηρισμού πληροφοριών σχετικά με τη ρωσική ισχύ βρισκόταν σε εξέλιξη όταν ο Turner «δυστυχώς» προέβη στη δημόσια δήλωσή του.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ξεκαθάρισε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ήταν ένα «κόλπο» για να πιέσουν το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερη αμυντική χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναγκάσει το Κογκρέσο να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια με αυτό το δόλωμα ενός απατεώνα», τόνισε με νόημα ο εκπρόσωπος του Putin σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Ας δούμε ποιό άλλο τέχνασμα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος» συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ο Peskov

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης