Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία στοχοποιεί τις φωνές της λογικής - Δημοσιεύουν μαύρη λίστα δυτικών «φιλορώσων προπαγανδιστών» - Ποιους περιλαμβάνει

Η Ουκρανία στοχοποιεί τις φωνές της λογικής - Δημοσιεύουν μαύρη λίστα δυτικών «φιλορώσων προπαγανδιστών» - Ποιους περιλαμβάνει
Η Μαύρη Λίστα δημοσιεύθηκε από το VoxUkraine, ΜΚΟ που ιδρύθηκε μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα Maiden στην Ουκρανία το 2014
Το VoxUkraine δημοσίευσε μια λίστα με δημοσιογράφους και εξέχουσες προσωπικότητες, κατηγορώντας τους ότι διαδίδουν «φιλορωσική παραπληροφόρηση» στη Δύση χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες τους, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα 26 ονόματα που απαριθμήθηκαν, και συγκεντρώθηκαν από κοινού μεταξύ της οργάνωσης και του Ουκρανικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, θεωρήθηκαν από την έκθεση ως προσωπικότητες που χρησιμοποιούν το «πρόσχημα» ότι είναι άτομα από τη Δύση, για να διαδώσουν «ρωσικές αφηγήσεις» στον Ουκρανικό χώρο πληροφοριών.
Το VoxUkraine είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα Maiden στην Ουκρανία το 2014, μια «έγχρωμη επανάσταση» που χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από το διαβόητο Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του George Soros, το οποίο ανέτρεψε μια φιλική προς τη Ρωσία κυβέρνηση και εγκατέστησε μια άρχουσα τάξη που ευθυγραμμίζεται με χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

73ca10b1-0d53-4459-bf86-8e2261fa842b.jpg

Μεταξύ των ονομάτων του προσωπικού που δημοσιεύονται από το VoxUkraine είναι: Ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Alastair Crooke, ο αρχισυντάκτης του ερευνητικού πρακτορείου The Grayzone και βραβευμένος δημοσιογράφος Max Blumenthal, ο Αμερικανο-Καναδός ακτιβιστής, η εξέχουσα δημοσιογράφος, νικητής του βραβείου Serena Shim και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα Eva Karene Bartlett, ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar, ο διάσημος οικονομολόγος Jeffry Sachsand και ο «πατέρας του νεορεαλισμού» John Mearsheimer.
Ο Alastair Crooke είναι αρθρογράφος του Al Mayadeen English με ειδίκευση στη Γεωπολιτική, με έμφαση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και στην πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Η μαύρη λίστα γύρισε μπούμερανγκ στην Ουκρανία

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεώρησαν τη λίστα ως δώρο που παρουσίασε το Κίεβο ... σε μια ασημένια πιατέλα, βλέποντάς την ως ευκαιρία να ακολουθήσουν λογαριασμούς που θεωρούν αξιόπιστους, δημοσιεύοντας αξιόπιστες ειδήσεις και αναφορές για τη δυτική προπαγανδιστική εκστρατεία κατά της Μόσχας, ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Εργαλείο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ η στοχοποίηση της σωστής πλευράς της Ιστορίας

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της Washington Post, το VoxUkraine είναι ένα «ιστολόγιο αφιερωμένο στο θέμα της μεταρρύθμισης στην Ουκρανία, στο οποίο γράφουν οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας πολιτικής».
Στο άρθρο της Washington Post που καταγράφει το έργο του οργανισμού, ανέφερε ότι «μία σημαντική πτυχή της ομάδας μας είναι η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία».
Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ως ψευδής ισχυρισμός.
Αποκαλύπτοντας την οικονομική έκθεσή της για το 2015, ο ιστότοπος αποκάλυψε ότι το 42% των εσόδων της VoxUkraine προήλθε από έναν και μόνον χορηγό: το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου της Ουάσιγκτον, το NED, που χαρακτηρίζεται ως «διακομματικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα», ιδρύθηκε το 1983 με πράξη του Κογκρέσου, λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του μέσω ετήσιας πίστωσης από τον προϋπολογισμό του State Department και υπόκειται στην επίβλεψη του Κογκρέσου.
Η κύρια λειτουργία του ήταν να υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις αντιφρονούντων στο Σοβιετικό Μπλοκ, και να κρύβεται πίσω από το status της ΜΚΟ για να μην προξενεί τις διπλωματικές αντιδράσεις των ξένων κυβερνήσεων που ένας επίσημος κυβερνητικός φορέας φυσιολογικά θα προκαλούσε.
Το NED είναι ένα ίδρυμα που δίνει επιχορηγήσεις, και διανέμει κεφάλαια σε ιδιωτικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ σε περισσότερες από 90 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης