Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Η κυβέρνηση Tusk εγκαταλείπει τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία

Πολωνία: Η κυβέρνηση Tusk εγκαταλείπει τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία
Αλλαγή πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις
Η Βαρσοβία θεωρεί ότι το θέμα της λήψης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις ζημίες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει κλείσει, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski.
"Η νομική θέση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη λήψη επανορθώσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την πολωνική τηλεόραση, εξηγώντας ότι "το Πότσνταμ έχει αποφασίσει διαφορετικά".
"Οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποζημιώσεις", δήλωσε ο Sikorski.

Αλλαγή πολιτικής

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, οι προηγούμενες πολωνικές αρχές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) παρουσίασαν μια τρίτομη έκθεση για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία από την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας το 1939-1945.
Οι ζημίες εκτιμήθηκαν σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότυ (1,3-1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Αργότερα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau υπέγραψε σημείωμα με το οποίο ζητούσε από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν έχει λόγο να καταβάλει οποιαδήποτε πληρωμή, δεδομένου ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επίσημα από τις αποζημιώσεις το 1953.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης